Last news in Fakti

7 Декември, 2023 12:21 896 9

Палестинците търсят безопасност, докато Израел се бори с Хамас в Южна Газа

  • газа-
  • палестинци-
  • безопасност-
  • израел-
  • хамас-
  • южна газа

Палестински здравни служители заявиха, че израелски въздушен удар е убил четирима души в къща в бежанския лагер Нусейрат

Палестинците търсят безопасност, докато Израел се бори с Хамас в Южна Газа - 1
Снимка: Shutterstock

Израел се бори с бойците на "Хамас" в най-големите градове в Газа в четвъртък и заяви, че е атакувал десетки цели, оставяйки палестинците да се борят да оцелеят в ситуация, която ООН определи като "апокалиптична", предаде Ройтерс.

Жителите на Газа се натъпкаха в съседния Рафах на границата с Египет въз основа на израелски листовки и съобщения, в които се казва, че ще бъдат в безопасност в града. Но те останаха уплашени след израелския удар по къща там, при който загинаха 15 души в сряда, според здравните служители в Рафах.

Израел заяви в четвъртък, че е убил редица въоръжени лица в най-големия град в южната част на Газа, Хан Юнис, включително двама бойци, които се появиха, стреляйки от тунел, ден след като израелските войски влязоха в сърцето на града. Въоръженото крило на "Хамас", бригадите "Ал Касам", заяви по-рано, че боевете са ожесточени.

Палестински здравни служители заявиха, че израелски въздушен удар е убил четирима души в къща в бежанския лагер Нусейрат в централната част на Ивицата Газа през нощта, а друг удар е убил двама души в Хан Юнис в четвъртък сутринта.

Жителите на град Газа на север съобщиха за бомбардировки през цялата нощ и ожесточени престрелки в Шеджая, източно от центъра и бежанския лагер Джабалия на север, както и за бомбардировки в друг район - Сабра.

Израел заяви, че е нахлул в комплекс на "Хамас" в Джабалия, убивайки няколко въоръжени лица и локализирайки мрежа от тунели, тренировъчна зона и скривалище за оръжия.

В Хан Юнис израелските сили бяха обградили къщата на лидера на "Хамас" Яхия Ал-Синуар, заяви премиерът Бенямин Нетаняху в сряда вечерта.

"Домът му може да не е неговият замък и той може да избяга, но е само въпрос на време да го хванем", каза той във видео изявление.

Жителите на Хан Юнис казаха, че израелски танкове са се приближили до дома на Синуар, но не е известно дали той е бил там. Израел заяви, че вярва, че много лидери и бойци на Хамас са затворени в подземни тунели.

Израелските военни самолети също бомбардираха цели в гъсто населената крайбрежна ивица в една от най-тежките фази на двумесечната война. WAFA, официалната палестинска информационна агенция, съобщи късно в сряда, че най-малко 17 са били убити при израелски въздушен удар по къща в Магази в централната част на Газа.

Базираната в Катар медийна мрежа "Ал Джазира" съобщи, че израелска бомбардировка на лагера Джабалия в северната част на Газа е убила 22 роднини на кореспондента ѝ в Газа Моамен ал Шарафи.

В Женева ръководителят на ООН по правата на човека заяви, че ситуацията в Газа е "апокалиптична" с риск и от двете страни да бъдат извършени сериозни нарушения на правата.

Стотици хиляди хора, останали без дом в северната част на Газа по време на войната, отчаяно търсеха подслон в малкото места на юг, определени като безопасни от Израел.

Хуманитарната служба на ООН заяви в сряда, че повечето от бездомните хора в Рафа, на около 13 км южно от Хан Юнис, спят на открито поради липса на палатки, въпреки че ООН е успяла да разпредели няколкостотин.

Докато част от помощта е влязла в Газа от Египет през пропускателния пункт Рафах, нарастването на военните действия след едноседмичното примирие се срина на 1 декември възпрепятства разпространението му, се казва в доклада на ООН.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАКВА БЕЗОПАСНОСТ БЕ

    4 2 Отговор
    ОНЕЯ ГЪРМЯТ НАРЕД
  • 2 Сила

    3 3 Отговор
    Пластелинците приключиха, дотука беха тия касапи......
  • 3 УРА

    3 2 Отговор
    А иначе там престъпления няма. :-(
    Путин е виновен.
  • 4 Последния Софиянец

    3 2 Отговор
    САЩ почва война с Венецуела и ще изтегли флота си.Арабите това чакат.
  • 5 Докато има живи

    3 0 Отговор
    хамасяни, нито един лилав палестинец не е в безопасност.
  • 6 САЩ

    0 2 Отговор
    С нападението си над Израел арабите дами си го пожелаха сега ще мрът и без това никаква файда няма от тях абсолютно непотребно население
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.