Last news in Fakti

7 Декември, 2023 15:48 2 196 34

Русия и Саудитска Арабия призоваха към съкращения на петрола всички членове на ОПЕК+

  • русия-
  • саудитска арабия-
  • опек+-
  • съкръщения-
  • владимир путин-
  • принц мохамед бин салман-
  • петрол

Кремъл публикува съвместно руско-саудитско изявление за приключването на дискусиите им

Русия и Саудитска Арабия призоваха към съкращения на петрола всички членове на ОПЕК+ - 1
Снимка: БГНЕС

Саудитска Арабия и Русия, двата най-големи износителя на петрол в света, призоваха в четвъртък всички членове на ОПЕК+ да се присъединят към споразумението за намаляване на производството за доброто на световната икономика само дни след напрегната среща на клуба на производителите, предаде Ройтерс.

Часове след като руският президент Владимир Путин замина за Рияд на набързо уредено посещение, за да се срещне със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, Кремъл публикува съвместно руско-саудитско изявление за приключването на дискусиите им.

Организацията на страните износителки на петрол, Русия и други съюзници се споразумяха миналата седмица за нови доброволни съкращения от около 2,2 милиона барела на ден, водени от Саудитска Арабия и Русия, които прехвърлиха доброволните си съкращения от 1,3 милиона барела на ден.

"В областта на енергетиката двете страни похвалиха тясното сътрудничество между тях и успешните усилия на страните от ОПЕК+ за засилване на стабилността на световните петролни пазари", се казва в изявлението, публикувано от Кремъл.

"Те подчертаха важността на продължаването на това сътрудничество и необходимостта всички участващи страни да се присъединят към споразумението ОПЕК+ по начин, който служи на интересите на производителите и потребителите и подкрепя растежа на световната икономика", се добавя в изявлението.

Руската версия използва думата "присъединяване", докато английският превод на изявлението, също публикуван от Кремъл, използва думата "придържане" към споразумението ОПЕК+.

Саудитската държавна информационна агенция SPA заяви, че престолонаследникът, известен като MbS, и Путин са подчертали на срещата си необходимостта членовете на ОПЕК+ да се ангажират със споразумението на групата.

Източници на петролния пазар заявиха, че подобна изрична публична забележка от Кремъл и кралството за "присъединяване" към съкращения изглежда като намек, насочен към конкретни петролни сили.

Путин ще разговаря с иранския президент Ебрахим Раиси в Москва в четвъртък.

Мистерия все още обгръща пътуването на Путин до Рияд и Абу Даби, по време на което той беше ескортиран от четири руски изтребителя, и не беше ясно веднага кой конкретен въпрос е толкова важен за Путин, за да направи рядко пътуване в чужбина.

Кремъл заяви, че Путин и МбС са обсъдили също конфликтите в Газа, Украйна и Йемен, иранската ядрена програма и задълбочаването на сътрудничеството в областта на отбраната.

ОПЕК+, чиито членове изпомпват повече от 40% от световния петрол, трябваше да отложи срещата си заради разногласия относно добива с африканските производители, въпреки че някои търговци на петрол заявиха, че подозират по-дълбок разкол вътре в групата.

След като производителите решиха да намалят лихвите, цените на петрола паднаха до петмесечно дъно - ясен знак, че пазарът е очаквал по-откровени действия от страна на ОПЕК+.

Путин и MbS, които заедно контролират една пета от петрола, изпомпван всеки ден, бяха показани с усмивки и възторжено ръкостискане, когато Путин излезе от колата си в саудитската столица.

И 38-годишният МбС, и 71-годишният Путин искат - и се нуждаят - от високи цени на петрола - жизнената сила на своите икономики. Въпросът и за двете е каква част от тежестта трябва да поеме всеки, за да поддържа цените високо - и как да се провери тежестта.

На разговорите с МбС Путин заяви, че планираното посещение на принца в Русия е било променено в последния момент, което го е накарало да посети Рияд.

"Очаквахме ви в Москва", каза Путин на МБС с усмивка.

"Знам, че събитията наложиха корекция на тези планове, но както вече казах, нищо не може да попречи на развитието на нашите приятелски отношения."

Тогава Путин каза: "Но следващата среща трябва да бъде в Москва".

Престолонаследникът заяви чрез руски преводач, че разбира се, е готов да направи това.

"Тогава сме съгласни", каза Путин.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    44 9 Отговор
    Господ да ги благослови!Амин!

    Коментиран от #9

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 3 Отговор
    Арестуваха ли Путин ❓❓
    Предадоха ли го на Гага ‼️
  • 3 Последния Софиянец

    41 1 Отговор
    Значи Гвиана става жизнено важна за САЩ.Става интересно.

    Коментиран от #7

  • 4 Последния селянин на софията

    34 1 Отговор
    Фафли дайте нещо по хард за расия, нещо изоставатИ.
  • 5 честен ционист

    43 4 Отговор
    Краварите пак ще пълнят найлоновите торби.
  • 6 Ами НЕ

    63 2 Отговор
    Какво призоваване -те са решили за съкращаването...Преди това и Обединените Арабски Емирати съгласуваха с Путин съкращаването.,... Което доказва още веднъж,че глупостите за изолацията на Русия са само разтягане на локуми...А дървото е за Европа-и за нас като "големите" европейци...
  • 7 АйдеИцели

    50 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Айде и Целия ЕС да се строи и да каже, колко важно е да се защити демокрацията в Гвиана - че и ако тя падне, всички сме били заплашани и трябва да се излеят едно 300 млрд. евро само за следващит 6 месеца.... пародийнните изяви на запандия театър нямат граници, играят вече без да има публика да ги слуша.
  • 8 Да се чете

    8 44 Отговор
    Пари няма, действайте, тия руслямци без петрола си да са изпукали от глад а други думи
  • 9 Чий Господ бе

    4 22 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    С брадата ли?

    Коментиран от #11

  • 10 Глеай сига

    7 44 Отговор
    Как нашити русифили ще се кефят като поскъпне бензина, на село с каруците бензин не им требва, пиша на лесно разбираем за тях език 😛

    Коментиран от #12, #17

  • 11 Отец Дионисий

    32 0 Отговор

    До коментар #9 от "Чий Господ бе":

    Господ е един но има много имена чадо!
  • 12 Не схващаш проблема

    46 1 Отговор

    До коментар #10 от "Глеай сига":

    Никой не се кефи ако се вдигне цената на бензина-факт...Само ти показват какви леваци са западните политици и как ни лъжат за уж изолираната Русия-а тя решава колко ще ни струва бензина ...-ето тук е парадокса.С един разговор на Путин-и целият свят почва да плаща по-скъпо....Та май май евро политиците са смехорани-виж как германският президент в Обединените Арабски Емирати чака почти час някой да го посрещне официално-и как там посрещат Путин...
  • 13 Хохо Бохо

    33 2 Отговор
    Венецуела ще е новият Виетнам. Крварите останаха без петрол

    Коментиран от #16

  • 14 ...

    4 37 Отговор
    тоя па си изтърка панталоните на колената да ходи от килимче на килимче в арабските страни да се моли. джуджето няма капка достойнство вече.
  • 15 Българин

    50 2 Отговор
    Невиждани почести в Саудитска арабия и ОАЕ за Путин, даже авиационна група изписа руското знаме в небето! Ганьо отново заложи на куция кон

    Коментиран от #19

  • 16 хе хе хе

    5 36 Отговор

    До коментар #13 от "Хохо Бохо":

    тъпо Санчо, тъпо. Краварите имат повече петрол от Русия. Ма си пазят залежите. И това го знаят и малките деца. На тях ми е по-изгодно да купуват отколкото да ползват техния и да си замърсяват природата.

    Коментиран от #25, #32, #34

  • 17 Така е

    34 3 Отговор

    До коментар #10 от "Глеай сига":

    Като тези които ни управляват ни доведоха до това да останем без рафинерия или същата да обработва нефт .чиито продукти ще използваме скоро на цени към 4-5лв

    Коментиран от #18

  • 18 да да

    30 2 Отговор

    До коментар #17 от "Така е":

    и то пак руски нефт,само че минал през западните доставчици
  • 19 верно ли

    3 16 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    мене ми заприлича на Словенското и на Словашкото, даже май беше на сръбското
    де малоумниците ти бе
  • 20 Путин

    7 23 Отговор
    от толкова коленичене ме боли кръста и дупарата. никога повече на посещение в ислямски страни.
  • 21 Хрисияни

    6 28 Отговор
    Тотално го отписах това джудже. За това ли правеше толкова джамии в Русия, че чак и срещу Кремъл. позор.
  • 22 Чал-ма

    20 6 Отговор
    Здраствуйте братушки. Наши братя по душа и религия.
  • 23 Умирам от смях

    12 2 Отговор
    Усеща се как ще поевтинее горивото...
  • 24 Авсд

    15 0 Отговор
    В САЩ съм .Флорида. Бензин 3.05 долара галона. Сметнете в литри. Резервоар 60 литра , 45 долара. Сметнете в лева. Най ниска тарифа за работа от осем часа , 110 долара. А да сте живи и здрави…..

    Коментиран от #27

  • 25 Хохо Бохо

    12 2 Отговор

    До коментар #16 от "хе хе хе":

    Предполагам бивш ковид специалист си, понастоящем бивш специалист по СВО в 404, скоро ще станеш и специалист по Венецуела??? Широк жълтопаветен спец си, с широки отверстия
  • 26 Причина за путешествието

    4 16 Отговор
    Отишъл е да проси..дребният мизерник
  • 27 Последния Софиянец

    9 3 Отговор

    До коментар #24 от "Авсд":

    Че и моите готвачи взимат 200 лв надница.Идвай си!
  • 28 Дядо Йоцо гледа

    9 0 Отговор
    Да го спрат въобще,само за линейки ,полиция и училищни автобуси ,всички други с колелета и пеша , за да имате чист въглероден паспорт , това ни чака !
  • 29 ПУТИН НА КРАКА

    3 10 Отговор
    При финансовите си благодетели
  • 30 Тоя на снимката мяза на Путин

    2 8 Отговор
    по-малко и от мене даже.
  • 31 Куку

    1 0 Отговор
    Тоа отвръща със санкции !?!?
  • 32 Шистов Пистов

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "хе хе хе":

    За урбанист и еколог съм чувал, но за капиталист и, еколог не, особено американски. Излагаш се бетер тях!
  • 33 ХА ХА

    0 1 Отговор
    Тия и едните и другите немат кво да ядът. Смешковци ХА ХА ХА
  • 34 ХА ХА

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "хе хе хе":

    Точно такае, лоследната капка петрол ще бъде източена от сащ, а до тогава всичко ше е на ток от слънцето.
    А русия ше яде тиня и са пясък.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания