Last news in Fakti

7 Декември, 2023 16:22 1 129 13

Руски националист, който искаше да се кандидатира срещу Путин, ще остане в ареста

  • русия-
  • националист-
  • кандидатура-
  • путин-
  • арест-
  • президентски избори-
  • задържан-
  • удължаване

52-годишният мъж е известен на Запад с ролята си в свалянето на полет MH17

Руски националист, който искаше да се кандидатира срещу Путин, ще остане в ареста - 1
Снимка: БГНЕС

Руският националист Игор Гиркин, който заяви, че иска да се изправи срещу Владимир Путин на президентските избори през март, ще остане в ареста още шест месеца, докато очаква процес по обвинения в подбуждане към екстремизъм, предаде Ройтерс.

Решението, обявено от московски съд, потушава и без това слабата перспектива, че на Гиркин може да бъде позволено да се кандидатира.

52-годишният мъж е известен на Запад с ролята си в свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Украйна през 2014 г. със загубата на 298 пътници и екипаж. Холандски съд миналата година го осъди задочно за убийство. Гиркин отрича да е замесен.

Бившият офицер от Федералната служба за сигурност (ФСБ) организира проруски милиции в Източна Украйна от началото на 2014 г. Известен още като Игор Стрелков, той многократно е казвал, че Русия е изправена пред катаклизми, освен ако военното ръководство не се бие по-ефективно в Украйна.

Той може да бъде осъден на пет години затвор, ако бъде осъден за "публични призиви за извършване на екстремистка дейност".

Гиркин се оплака в публикация в Telegram миналия май, че властите в контролираната от Русия част от украинския Донецка област не успяват да осигурят плащания за подкрепа на семействата на мъже, които са били призовани да се борят срещу Украйна.

Гиркин пише, че "да има някой, застрелян за такова нещо, би било твърде малко". Адвокатът му заяви, че Гиркин е признал, че е написал публикацията, но не се е съгласил, че това е равносилно на екстремизъм или подстрекателство.

Гиркин обяви малко вероятната си кандидатура за избори от затвора миналия месец, като каза на привържениците си да създадат щаб и да съберат подписи.

Задържането му сега ще продължи далеч след изборите на 17 март, на които се очаква Путин да се изправи и да спечели комфортно.

Гиркин заяви, че Путин е бил подведен от Украйна, Запада и собствените си началници на отбраната и сигурността, преди да започне инвазията си през февруари 2022 г.

"Оказа се, че нито страната, нито армията, нито руската индустрия са готови за война", каза Гиркин през август.

Критикувайки директно президента, той прекрачи границата, която дори шефът на наемниците Евгений Пригожин не се беше осмелил да наруши.

Пригожин, който се разбунтува срещу отбранителната върхушка, след като ожесточи воденето на войната, загина в самолетна катастрофа през август, която все още се разследва.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я пак

    16 11 Отговор
    Гиркин не е националист-а обикновен предател -предал народа си от Донбаска и Луганска Област.Сам си призна за парите взети от СБУ за да отстъпи територии през 2017 година.

    Коментиран от #9

  • 2 Кремълските Хлебарки

    16 6 Отговор
    Ги е страх от Гиркин.

    Така се страхуваха и от Пригожин .
    .ако трябва Гиркин ще го самоубият в Ареста .
    Президент няма да стане .
  • 3 Баш Батка

    4 4 Отговор
    Фафли нещу за окрина или саму за расия? Саша също липсва
  • 4 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    13 4 Отговор
    Ето така се правят измами на избори но това е рашистан и всичко е фалшиво
  • 5 Начо Крика

    5 1 Отговор
    Какво ще рече "задочно осъден"?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 КОТарАК

    7 8 Отговор
    тоя го уважавам! мъжкар и войник-идеен такъв! нищо общо с лилиПУтя и пасмината му!...
  • 8 Дааа ...

    9 3 Отговор
    Голямо шубе ги гони чекистите .
  • 9 Лъжи и манипулации

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Я пак":

    Това е нагла лъжа, разпространявана от кремълските бълxи..
    Гиркин и Пригожин публично си признаха, че Донецк е нападнат от руски наемници и е нямало никакви сепаратисти.
    Нападнат е с цел грабеж и всички жертви се пишат на мало ум ното жуже от бункера .

    Коментиран от #12

  • 10 ХА ХА

    5 4 Отговор
    Раша отива на кино, ако ще двойниците да ходят да се молят и на пингвините у антарктида.

    Коментиран от #13

  • 11 САРМАТ

    5 4 Отговор
    ДО ВСИЧКИ ДЖЕНДЕРЯ:ВОВАТА ЩЕ ВИ МАЧКА ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ,ПОНЕ!
  • 12 САРМАТ

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Лъжи и манипулации":

    МИЛА,ТИЯ КОМЕНТАРИ СА ЗА МЪЖЕ!
  • 13 Курко

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ХА ХА":

    ТАКЪВ ФИЛМ ЩЕ ТИ ПУСНА,ЗА БИС!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания