Last news in Fakti

8 Декември, 2023 06:05 1 654 0

Израел се съгласи да отвори пропускателния пункт Керем Шалом

  • израел-
  • хамас-
  • цивилни-
  • газа-
  • карем шалом-
  • граница

Вашингтон преговаря с израелците по въпроса от седмици

Израел се съгласи да отвори пропускателния пункт Керем Шалом - 1
Снимка: Фейсбук

Израел и ООН сигнализираха в четвъртък, че пропускателният пункт Керем Шалом в Израел може скоро да бъде отворен, за да помогне за ускоряване на доставката на хуманитарни доставки в Газа, предаде jpost.com.

В Израел полковник Елад Горен, ръководител на гражданския отдел в COGAT, израелската агенция за гражданска координация с палестинците, каза пред репортери: „Ще отворим Керем Шалом само за проверка. Това ще се случи през следващите няколко дни."

Висш американски служител каза, че Израел се е съгласил, по искане на САЩ, да отвори пропускателния пункт Керем Шалом за инспекции и проверка. Вашингтон преговаря с израелците по въпроса от седмици.

В Женева ръководителят на хуманитарната помощ на ООН Мартин Грифитс каза пред репортери, че преговорите са в ход.

"Сега има обещаващи признаци, че това може да стане скоро", каза той.

Това ще представлява голям тласък за хуманитарни операции, търсещи повече достъп до гъсто населения палестински анклав, който е опустошен от израелските бомбардировки в двумесечната война, допълни той.

„Това ще бъде първото чудо, което сме виждали от няколко седмици, но също така ще бъде огромен тласък за логистичния процес и логистичната база на хуманитарна операция," каза той за възможното отваряне на Керем Шалом.

Понастоящем разрешената помощ в Газа идва само през ГКПП Рафа на египетската граница, който е предназначен за пешеходни преходи, а не за камиони.

КПП Керем Шалом беше използван за превоз на повече от 60% от камионите, отиващи в Газа, преди да избухне войната на 7 октомври. Той се намира на южната граница на Газа с Израел и Египет и според Грифитс Израел, и Египет стават много по-отворени към идеята за съживяване на маршрута.

 


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА