Last news in Fakti

8 Декември, 2023 12:43 855 2

САЩ, Южна Корея и Япония ще се срещнат в Сеул в петък и събота, за да обсъдят Северна Корея

  • сащ-
  • южна корея-
  • северна корея-
  • япония-
  • среща-
  • сеул-
  • обсъждане-
  • тристранно сътрудничество

Ще обсъдят и други глобални въпроси в рамките на засилването на тристранното сътрудничество

САЩ, Южна Корея и Япония ще се срещнат в Сеул в петък и събота, за да обсъдят Северна Корея - 1
Снимка: Shutterstock

Съветниците по националната сигурност на Съединените щати, Южна Корея и Япония ще се срещнат в Сеул в петък и събота, за да обсъдят Северна Корея и други глобални въпроси в рамките на засилването на тристранното сътрудничество, съобщиха от президентската канцелария на Южна Корея, предаде Ройтерс.

Съветникът по националната сигурност на Сеул Чо Тае-йонг проведе двустранни разговори с японския Такео Акиба и американския Джейк Съливан в петък, по време на които се договориха да засилят сътрудничеството за ограничаване на ядрената заплаха и ракетните провокации на Северна Корея, съобщиха от президентската канцелария на Южна Корея.

Те ще проведат тристранна среща в събота.

Трите държави осъдиха изстрелването на първия разузнавателен спътник на Северна Корея миналия месец за нарушаване на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Пхенян отхвърли критиките и заяви, че този ход ще увеличи възможностите му за наблюдение на военните дейности на Съединените щати и техните съюзници.

Спорът наруши междукорейското военно споразумение, предназначено да ограничи риска от непреднамерени сблъсъци между Кореите, които технически продължават да са във война.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви в сряда, че съветниците ще обсъдят регионални въпроси от взаимен интерес, "особено в областта на сигурността", тъй като се стремят да надградят споразумението на лидерите си от Кемп Дейвид за задълбочаване на сътрудничеството.

От встъпването си в длъжност през май 2022 г. южнокорейският президент Юн Сук Йол превърна в свой приоритет възстановяването на връзките с Япония и тристранното сътрудничество в областта на сигурността със Съединените щати, тъй като Северна Корея засилва оръжейните си програми и открито заплашва Юга.

Съединените щати и Южна Корея ще проведат и отделна среща в събота, за да обсъдят разширяването на сътрудничеството в областта на модерните технологии като чипове, батерии, чиста енергия и изкуствен интелект, съобщиха от офиса на Юн.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полит.коректен расист

    8 2 Отговор
    Хайде престъпник номер 1 - фащ отново с поредицата от политически схеми и престъпления ще ,,оппавят" света.
  • 2 Ха ха ха ха ха ха

    7 2 Отговор
    Туморът на света = сащ
Новини по държави: