Last news in Fakti

9 Декември, 2023 08:14 1 523 4

Рекорд на убийствата през 2021 г

  • оон-
  • убийства-
  • рекорд

Осезателният скок на убийствата през 2021 г. може да се дължи отчасти на икономическите последици от свързаните с COVID ограничения, пише в доклада

Рекорд на убийствата през 2021 г - 1
Снимка: shutterstock

Броят на умишлените убийства по света нарасна до рекордно високи стойности през 2021 г., отчасти поради стреса и натиска върху икономиката от блокирането поради COVID-19. Това се казва в доклад на ООН, предаде Ройтерс.

Около 458 000 души са били убити умишлено, което е повече от 400 000 до 450 000, регистрирани всяка година, откакто изследователите започнаха да събират данни през 2000 г., се казва в Глобалното изследване на убийствата на Службата на ООН за наркотици и престъпност (UNODC). Проучването отчита убийствата на едно лице от друго, които са били умишлени и незаконни. Ескалация на бандитското или политическото насилие в Еквадор, Мианма и други държави допринася за това, се казва в проучването.

Но последиците от локдауните, когато хората са затворени в продължение на дълги периоди от време, също са дали своето отражение.

Осезателният скок на убийствата през 2021 г. може да се дължи отчасти на икономическите последици от свързаните с COVID ограничения, пише в доклада.

Първоначално забраните, които се разпространиха в целия свят от 2020 г. може да са намалили броя на убийствата, тъй като потенциалните убийци до голяма степен остават изолирани и имат контакт само с хората в същото домакинство, се казва в проучването.

Но "в по-дългосрочен план негативните социални и икономически последици от затварянето в домове, които могат да включват повишен стрес и тревожност, безработица или загуба на доходи, може да се очаква да повлияят на тенденциите в броя на убийствата, като създадат среда на "напрежение", която подтиква хората да извършват престъпления", се казва в доклада.

В Колумбия през март 2020 г. бяха въведени строги мерки за локдаун, което доведе до рязък, но краткотраен спад на броя на убийствата, посочват изследователите. Това е последвано от рязък скок през 2021 г.

Като цяло държавите в Северна и Южна Америка продължават да имат най-висок процент на убийства сред петте глобални региона - повече от шест пъти повече от този в Европа, който е най-нисък.

През 2021 г. осем от десетте държави с най-висок процент на убийства са в Латинска Америка и Карибския басейн, се казва в доклада, посочвайки фактори като престъпните групи, които се борят за контрол над пазари, слабото върховенство на закона и социалното неравенство. Хондурас, Ямайка, Тринидад и Тобаго и Мексико са сред тези с най-висок брой убийства. Двете страни в топ 10 извън Латинска Америка и Карибския басейн са Мианмар и Южна Африка.

В Еквадор правителството обвини за рязкото увеличение на броя на убийствата наркобандите, които използват страната като транзитен пункт по пътя към САЩ и Европа.

В Мианма, след свалянето на избраното правителство на Аун Сан Су Чжи през февруари 2021 г., военната хунта срещна устойчива съпротива в провинцията от страна на милиции, съюзени с това правителство. В доклад на ООН от 2022 г. се посочва, че армията е извършила масови убийства и е действала срещу цивилни граждани.

Военните на Мианма заявиха, че са длъжни да гарантират мира и сигурност. Те отричат да са извършвани жестокости и обвиняват "терористите" за причиняването на безредици.

Проучването на Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC) за убийствата, което се публикува на всеки четири до пет години, анализира развитието до 2021 г., тъй като това е последната година с пълен набор от данни, информира БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    5 2 Отговор
    Хасане даваш ли си живота за партията?
    Давам го, това живот ли е.
  • 2 Ден

    4 0 Отговор
    Колко е просто човечеството хеххехе
  • 3 Човек

    3 1 Отговор
    Колкото повече човеци, толкова повече убийства. Популацията ни расте главоломно и вече минахме 8 милиарда. Много ясно, че и убийствата ще растат. Дори са малко. Трябва ни една хубава световна война да се поразредим, че планетата се задъхва от нас. Преди време си мислех, че сме прекалено невзрачни за да я затрием, но вече не съм сигурен.

    Коментиран от #4

  • 4 два човека

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Човек":

    Ти и семейството ти сте в авангарда