Last news in Fakti

10 Декември, 2023 06:20 1 173 5

Египтяните избират президент

  • египет-
  • избори-
  • президент

Опонентите на Сиси са трима

Египтяните избират президент - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египтяните се отправят към урните в неделя за президентски избори, на които Абдел-Фатах ал-Сиси е готов да спечели трети мандат на власт, докато страната се бори с икономическа криза и война по границата си с Газа, предаде VOA.

Победата ще осигури на Сиси шестгодишен мандат, в който непосредствени приоритети ще бъдат укротяване на почти рекордна инфлация, хроничният недостиг на чуждестранна валута и предотвратяване на разпространението на конфликта между Израел и Хамас в Газа.

Гласуването, което ще продължи от 9 до 21 часа местно време, е разпределено в три дни, като резултатите трябва да бъдат обявени на 18 декември.

Трима кандидати ще се противопоставят на Сиси на изборите, нито един от тях не е високопоставена фигура. Най-известният потенциален претендент се отказа от кандидатурата си през октомври.

Властите и коментаторите в строго контролирани местни медии призовават египтяните да се явят на вота.

Като началник на армията, Сиси ръководи свалянето през 2013 г. на първия демократично избран президент на Египет, Мохамед Мурси от Мюсюлманските братя, преди да бъде избран за президент на следващата година с 97% от гласовете.

Оттогава той ръководи с репресии, с които помете либерални и леви активисти, както и ислямисти, и според правозащитни групи десетки хиляди са вкарани в затвора. Той беше преизбран през 2018 г., отново с 97%.

Сиси и неговите поддръжници казват, че репресиите са били необходими за стабилизиране на Египет и противодействие на ислямския екстремизъм. Той се представи като опора на стабилността, тъй като избухнаха конфликти на границите на Египет в Либия и по-рано тази година в Судан и Газа.

Но икономическият натиск се превърна в доминиращ проблем за бързо растящото население на Египет от 104 милиона, като някои хора се оплакват, че правителството е приоритизирало скъпоструващи мегапроекти, докато държавата поема повече дългове, а гражданите се борят с нарастването цени.

„Стига проекти и инфраструктура, искаме цените да падат, искаме бедните да ядат, а хората да живеят," каза Имад Атеф, продавач на зеленчуци в Кайро.

Международният валутен фонд (МВФ) заяви в четвъртък, че преговаря с Египет за споразумение за допълнително финансиране по съществуваща програма за заем от 3 милиарда долара, която беше спряна поради забавяне на продажбите на държавни активи и обещано преминаване към по-гъвкав обменен курс.

„Всички индикатори предполагат, че ще се придвижим доста бързо след изборите по отношение на продължаването на реформата на МВФ," каза Хани Генена, главен икономист в Cairo Financial Holding, инвестиционна банка.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    3 2 Отговор
    Пирамиди, фараони, тях също ги е застигнала мегаломанията - да се строят магистрали и всякакви. Едва ли са толкова зле, предвид климата, все пак.
  • 2 Лили Иванова

    3 1 Отговор
    Изборите за фараон винаги са интересни.
  • 3 Калпазанин

    3 2 Отговор
    Египтяните нищо не избират, и там им ги назначават директно от бъкингдсм зарова са и единствената арабска страна признала исраел
  • 4 Трябва да се върнат към корените си

    2 0 Отговор
    Да избират Фараон
  • 5 Изборите в Египет са парлама

    3 0 Отговор
    Дошлият на власт с преврат няма да си отиде с избори.