Last news in Fakti

11 Декември, 2023 16:05 2 005 7

Освободен израелски заложник: Пленничеството в Газа е било "руска рулетка"

  • израел-
  • хамас-
  • заложници-
  • газа-
  • руска рулетка

Шарон Алони-Кунио оцеля 52 дни като заложник в Газа с двете си малки момичета

Освободен израелски заложник: Пленничеството в Газа е било "руска рулетка" - 1
Снимка: Shutterstock

Израелката Шарон Алони-Кунио оцеля 52 дни като заложник в Газа с двете си малки момичета, преди да бъде освободена в сделка за размяна между Израел и Хамас. Но тя се страхува за живота на съпруга си, който все още е пленник в бомбардирания палестински анклав, предаде Ройтерс.

В момента е обратно у дома с близнаците си, които са тригодишни, Джули и Ема, тя моли останалите 137 заложници да бъдат освободени. "Всяка минута е критична. Условията там не са добри и дните продължават вечно", каза тя в първото си интервю за Ройтерс.

"Това е руска рулетка. Не знаеш дали утре сутринта ще те поддържат жив или ще те убият, само защото искат или просто защото гърбовете им са опрени до стената", казва 34-годишният Алони-Кунио.

Алони-Кунио беше една от 240-те души, взети за заложници на 7 октомври от въоръжени мъже на "Хамас", които нахлуха през границата с Израел и убиха около 1200 души.

Тя е била отведена през границата със съпруга си Дейвид и един от близнаците им, каза тя. Втората им дъщеря беше държана отделно в Газа в продължение на 10 дни, преди да се съберат отново в плен с 12 други заложници при условия, които според нея са тежки, особено за децата.

"Всички се отказаха от храна за тях (момичетата). Не знаете дали вечер ще има пита (хляб), така че на сутринта запазвате малко за вечерта. Всичко е много пресметнато, четвърт пита, половин пита да се запази за следващата сутрин".

Понякога те са били хранени с фурми и сирене, а понякога са разделяли месо, ориз и дажби за шест сред 12-те от тях.

Чакането да им бъде позволено да отидат до тоалетната е проблем за момичетата, каза тя, така че те трябваше да използват мивка и кофа за боклук. "Понякога, когато имаше спиране на тока, ни пускаха да отворим вратата, дърпаха завесата и тогава шепнехме. Как да държиш едно дете заедно 12 часа само с шепот?"

Нейната група заложници е била държана над земята и се е премествала няколко пъти, каза тя, но със спомени все още сурови и със съпруга си все още вътре, Алони-Кунио не е склонна да даде повече подробности за залавянето си и времето си като заложник.

Но една от най-големите трудности, каза тя, беше просто да не знаят какво се прави, за да ги измъкнат.

"Всеки ден има плач, разочарование и безпокойство. Докога ще сме тук? Забравиха ли за нас? Отказаха ли се от нас?"

Седемдневното примирие доведе до освобождаването на повече от 100 заложници. Останалите все още са държани в изолация, докато Израел бомбардира Газа, обещавайки да унищожи Хамас. Повече от 18 000 души са били убити в Газа, според местните здравни власти.

Много семейства на 137-те заложници, които все още са в Газа, чиито имена и снимки на плакати се редят по улиците на Израел, са уплашени.

"Децата ми са разкъсани", каза Алони-Кунио. "Разкъсван съм без втората си половина, любовта на живота ми, бащата на дъщерите ми, които ме питат всеки ден, къде е татко?"

Дейвид беше разделен от тях три дни преди освобождаването им на 27 ноември, преди боевете да бъдат възобновени. Извеждането на останалите заложници трябва да бъде основен приоритет, каза тя.

"Вкаменен съм, че ще получа лоши новини, че той вече не е жив", каза Алони-Кунио.

"Ние не сме просто имена на плакат. Ние сме човешки същества, от плът и кръв. Бащата на моите момичета е там, моят партньор и много други бащи, деца, майки, братя."


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд

    11 6 Отговор
    Израелски пиратки

    Коментиран от #2

  • 2 Езраелски ку

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Луд":

    рвички,По-Точно
  • 3 От оня свят

    16 8 Отговор
    Всички убийства на Израелска територия са извършени от Израелски военни и терористи, които не са били от Хамас а от Ислямска държава, които специално са подготвяни от Израелските служби за целта.
    Хамас единствено взе заложници, чрез които да бъдат освободени всички задържани жени и деца в затворите в нацистката държава Израел., като за всеки заловен израелец се е плащало по 10 000 долара.... дали са избивали евреи, вместо да ги вземат в плен като заложници Хамаз!!!
    Данни, че избитите на концерта край границата посетители е извършено от Израелски хеликоптери вече е обществено достояние!
    Помислете защо Терористичните съединени щати наложиха Вето в ООН за спиране на геноцида в ГАЗА – единствено те!
  • 4 Гост

    8 6 Отговор
    А заложниците от Газзе са настанени в пет звездни хотели, така ли???
    Имаше клипчета и интервюта как са се грижели добре за израелските заложници,че са се хранили с това, което са се хранили и "терористите", също лекарства...!
    Кажете как върсрни на над 70 год. ще издържат на такива лоши условия, а всички видяха, че освободените не изглеждат въобще зле, както се опитват да ни промиват мозъците, та...Ели Ст. стига си се мазнила!
  • 5 разума

    5 3 Отговор
    Тази война е срам за човечеството
  • 6 МИЛОСЪРДНА СЕСТРА❤

    3 2 Отговор
    АМА.. КОЙ...КОЙ...???!!!
    СИ НАПРАВИ...МАЙТАП
    С „КОСТЕНУРКИТЕ НИНДЖА ”ОТ ГААЗА
    ЧЕ ...ВИЕ АТАКУВАЙТЕ ИЗРАИЛ....
    ПЪК НИЕ ЩЕ ДОВЪРШИМ,А А...🤔..............
    Та СЕГА....КАМИК ВЪРХУ КАМИК НЯМА😱
  • 7 Бъдеще

    4 4 Отговор
    "Това е руска рулетка. Не знаеш дали утре сутринта ще те поддържат жив или ще те убият, само защото искат или просто защото гърбовете им са опрени до стената"

    Тая е била в плен 52 дни. А палестинците цял живот живеят така...