Last news in Fakti

12 Декември, 2023 04:41 793 4

Пратеници на Съвета за сигурност на ООН призоваха за край на войната в Ивицата Газа

  • газа-
  • израел-
  • хамас-
  • рафа-
  • оон

Чиновниците посетиха граничния пункт Рафа

Пратеници на Съвета за сигурност на ООН призоваха за край на войната в Ивицата Газа в понеделник, когато посетиха от египетската страна граничния пункт Рафа, единствената входна точка за помощ в обсадения палестински анклав, предаде Ройтерс.

Представителят на Китай в ООН Джан Джун, попитан от репортери дали има послание към нациите, които се противопоставят на прекратяването на огъня в Газа, каза просто: „Достатъчно е".

Мнозинството от държавите-членки на ООН подкрепят незабавно и трайно прекратяване на огъня между Израел и палестинската въоръжена групировка Хамас, която контролира Газа, тъй като и без друго ужасните условия за нейните 2,3 милиона жители се влошават.

Съединените щати, които подкрепят Израел, миналата седмица наложиха вето на предложеното искане на Съвета за сигурност за незабавно прекратяване на огъня, докато израелските танкове и войски натискат инвазия, която измести повечето от Газа население и уби повече от 18 000 души.

Десетина пратеници на Съвета за сигурност присъстваха на пътуването, организирано от Обединените арабски емирства, за да посетят Рафах, само дни след като генералният секретар Антонио Гутериш предупреди, че хиляди хора в обсадения палестински анклав "просто умират от глад".

След като отлетяха до град Ал-Ариш, те бяха информирани от Агенцията за палестинските бежанци на ООН UNRWA за условията в Газа, преди да се насочат към Рафах.

"Реалността е дори по-лоша от това, което думите могат да кажат", заяви представителят на Еквадор в ООН Хосе Де Ла Гаска пред репортери след брифинга на UNRWA.

Представители на САЩ и Франция не участваха в пътуването..

Израел бомбардира Газа от въздуха и от сушата, наложи обсада и предприе сухопътна офанзива като отмъщение за атаката на Хамас от 7 октомври, която според Израел е убила 1 200 души, а 240 души са взети за заложници. Здравните власти в Газа казват, че около 18 000 души са били убити от израелски атаки, като 49 500 са ранени.

По-голямата част от 2,3 милиона души в палестинския анклав са прогонени от домовете си.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 фен

    1 1 Отговор
    Бе те призоваха, ама на Байдън му шушнат, война искат! И в Украйна тоже...
  • 3 Харон

    3 0 Отговор
    Много просто. Населението да предаде хамасджиите като dogs puppy с розови панделки на вратлетата им и всичко ще свърши аламинут. Но докато сътрудничат, подпомагат, терористите, ще трябва да понасят съдбата им.
  • 4 Казуар

    0 0 Отговор
    Пропуска се това, че за да се прекратят сраженията, Иран, Турция и други трябва да извозят от Газа терористите от Хамас.