Last news in Fakti

16 Декември, 2023 18:11 1 174 8

Турция очаква Швеция да предприеме практически стъпки в областта на антитероризма

  • турция-
  • швеция-
  • нато-
  • антитероризъм

Наскоро в Европа имаше отвратителни атаки срещу Свещения Коран

Турция очаква Швеция да предприеме практически стъпки в областта на антитероризма - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турция все още очаква Швеция, която е подала молба за членство в НАТО, на практика да изпълни задълженията на Анкара в областта на антитероризма. „Ако говорим за Швеция, самите законодателни промени нямат смисъл. За нас е важно тези задължения да бъдат изпълнени чрез предприемане на конкретни практически стъпки", каза турският министър на националната отбрана Яшар Гюлер, цитиран от CNN Turk.

Гюлер припомни, че „наскоро в Европа имаше отвратителни атаки срещу Свещения Коран, извършени под прикритието на така наречената демокрация и свобода на словото“. "В отговор на настоящата ситуация, Дания, макар и със закъснение, прие закон, забраняващ подобни действия със свещени книги. Надяваме се, че други страни, където се случват подобни действия и където има тероризъм в различни форми и проявления, незабавно ще предприемат подобни и конкретни стъпки", каза Гюлер.

Относно перспективите за одобряване на молбата на Швеция за присъединяване към НАТО, ръководителят на военното министерство припомни, че съответният „протокол е подписан от президента и е изпратен в турския парламент, който ще вземе окончателното решение“. Той не даде прогнозен срок за разглеждане на документа в парламента.

Протоколите за присъединяване на Швеция към алианса все още не са ратифицирани само от Унгария и Турция. За да одобри кандидатурата на кралството в НАТО, Турция изисква от властите на страната да приложат на практика актуализирания закон за борба с тероризма, по-специално по отношение на противодействието на Кюрдската работническа партия, която беше обявена от Анкара за терористична организация.

Процесът на ратифициране в турския парламент на молбата на Швеция за членство в НАТО започна през октомври. Първоначално ратификационният протокол беше внесен в Комисията по международни отношения, след което ще бъде внесен за гласуване в Общото събрание на парламента.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТУРЦИЯ

    3 10 Отговор
    ТОЗИ ЧЕРНОБЯЛ ТЕЛЕВИЗОР С 80% ЧЕРНИ И 20% БЕЛИ,СА ТАКИВА НАГАЛЦИ ТАКИВА СМРАДОВЕ ЧЕ ГРАНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАТВОРЯТ И ТУРЦИЯ ДА СИ ОСТАНЕ В АРАБСКИЯ СВЯТ,БЕЗ ГРАМ ДОСТЪП ДО ЕВРОПА

    Коментиран от #2

  • 2 Жалко

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТУРЦИЯ":

    Снимката е правена август месец в Ирак.
    Човекът долу в ляво е с традиционно иракско наметало.

    А бе какво да кажа то това твоито го има дори и по хората.
  • 3 007

    2 11 Отговор
    Турция е по същество терористична агресивна диктатура. Малко е нагло да се меси във вътрешните работи на други страни!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬
  • 4 Толкова ли си тъп?

    2 6 Отговор
    Турция е тоталитарна терористична държава. Едва ли до смъртта на Ердоган ще бъде избран друг президент. По нищо не се различава от СССР. ПОЗНАЙТЕ ОТ ПЪРВИ ПЪТ КОЙ ЩЕ Е СЛЕДВАЩИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА СССР.

    Коментиран от #5, #6, #7, #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мехмед

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Толкова ли си тъп?":

    Турция такава, Турция онакава.
    Да ви сeрa у ганчyвaта уста. За какви се смятате бе? Вие сте кe-нe-фа на европата.
    Пет пари не струвате лaйнa такива.
Новини по държави: