Last news in Fakti

17 Декември, 2023 05:09 1 083 9

Началникът на израелския генерален щаб пое отговорност за смъртта на тримата заложници

  • заложници-
  • израел-
  • херци халеви

Разследването сочи, че войниците са открили огън по тях в нарушение на съществуващите инструкции

Началникът на израелския генерален щаб пое отговорност за смъртта на тримата заложници - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на Генералния щаб на Армията за отбрана на Израел (IDF) Херци Халеви пое отговорност за инцидента със смъртта на тримата заложници, се посочва в телеграм канала на IDF, придаде РИА.

Пресслужбата на армията за отбрана на страната съобщи за смъртта на трима израелски затворници, отвлечени от палестинското движение Хамас на 7 октомври. Заложниците бяха убити от огъня на израелските военни в резултат на сбъркана самоличност по време на битка в района на Шеджая на палестинския анклав.

"Ние дълбоко съчувстваме на семействата на починалите заложници", каза говорител на израелските сили за отбрана. Първоначалното разследване на инцидента с убийството на тримата израелски заложници в ивицата Газа показва, че войниците са открили огън по тях в нарушение на съществуващите инструкции.

Конфликт между Израел и Палестинско-израелският конфликт между Хамас, свързан с териториалните интереси на страните, остава източник на напрежение и битки в региона в продължение на много десетилетия. Решението на ООН с активната роля на СССР през 1947 г. определя създаването на две държави — Израел и Палестина, но се появи само израелската Нов кръг от конфронтация започна, след като сутринта на 7 октомври силите на Хамас от ивицата Газа обстрелваха еврейската държава и навлязоха в граничните райони в южната част на страната, където откриха огън както по военни, така и по цивилни и взеха заложници.

В отговор израелските отбранителни сили започнаха операция „Железни мечове“. в ивицата Газа. В рамките на няколко дни след нападението израелските военни поеха контрола над всички населени места в близост до границата и започнаха да нанасят въздушни удари срещу цели, включително цивилни, в анклава. Освен това Тел Авив обяви пълна блокада на Газа: доставките на вода, храна, електричество, лекарства и гориво бяха спрени.

Броят на жертвите в ивицата Газа надхвърли 18,7 хиляди, повече от 50 хиляди души бяха ранени. След края на примирието Тел Авив обяви, че 126 израелци и 11 чужденци остават заложници при Хамас, а 110 отвлечени са освободени.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любопитен

    14 1 Отговор
    Не разбрах в какво се изразява поетата отговорност? Самобичуване или преместване в другия крачол?

    Коментиран от #2

  • 2 Тц тц

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "любопитен":

    За жалост на путинистите демилитаризацията на Газа ще продължи.

    Коментиран от #5

  • 3 И каква отговорност

    8 1 Отговор
    е поел кавала,преместил си го е от другата страна😡😡😡
  • 4 Артилерист

    11 0 Отговор
    Това е лицемерие. Хората са размахвали бяло знаме, но намиращите се израелски войници в среда, опасна от всякъде, са ги убили, най-вероятно, от страх от провокация. Щом самият началник на ГЩ твърди, че войниците не са спазили инструкциите означава, че или той лъже за незнанието на войниците, или те са получили допълнителни към писаните инструкции, или чисто и просто са стреляли от страх.
  • 5 Чорбара

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тц тц":

    Ебльо смърдиш !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Артилерист

    6 0 Отговор
    Допълнение. Добре е, че все пак израелският НЩ на ГЩ е поел отговорността, за разлика от нашия по отношение на трагедията с нашия батальон в Кербала преди 20 години. Цели 20дни след трагедията нашият НЩ на ГЩ излезе пред журналистите да прочете, какво са му написали пехотинските корифеи за събитието. Общо взето това беше съчинение, което е обида за всеки средно грамотен военен човек. В него нямаше нито ред за неподготвената за отбрана база, за невзетото под внимание предупреждение, че на този ден се очаква терористична атака и др. Направо вината беше лепната на противника, че бил модерно подготвен, в правото си да избира времето, мястото и способа на удара, че бил планирал да избие 100 човека от нашите, че колата бомба гръмнала на най-подходящото отдалечение, щото ако било по-близо или по-далеч жертвите щели да са повече и прочие неверни писаници...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    6 0 Отговор
    Израел и САЩ са расисти и терористи избиват жени и деца и ООН го доказва