Last news in Fakti

18 Декември, 2023 08:21 868 6

Капитан Цонев за отвлечения кораб "Руен": Вероятно е да се даде откуп. Рисковано е освобождаването със сила на екипажа

  • капитан иван цонев-
  • руен-
  • откуп-
  • освобождаване-
  • сила-
  • риск

Екипажът е заложник. И ако похитителите видят атака е възможно някой от моряците да пострада, обясни експертът

Капитан Цонев за отвлечения кораб "Руен": Вероятно е да се даде откуп. Рисковано е освобождаването със сила на екипажа - 1
Снимка: Нова телевизия

„Информацията е още много оскъдна. Все още не е ясно дали наистина става дума за пирати или за поредната акция на хусите от „Ансар Аллах”. Най-вероятно става дума за пирати. По повод освобождаване на плавателния съд със сила на фона на локализирането на „Руен” от индийски военен кораб - в историята има такъв прецедент. Това е корабът „Мерск Алабама”. Това каза в ефира на Нова телевизия капитан Иван Цонев от Българска асоциация на морските капитани по повод съдбата на отвлечения кораб "Руен".
По думите му подобна атака е доста рискова. „Екипажът е заложник. И ако похитителите видят атака е възможно някой от моряците да пострада. По-вероятно е освобождаването на кораба да е обект на преговори и откуп”, посочи той.

„В Залива на Аден имаше ескадра, която охраняваше доскоро корабите, които са по-бавно движещи се. Става въпрос за танкери и плавателни съдове за насипни товари, какъвто е „Руен”. Тяхната скорост е по-малка и затова бяха охранявани от конвой”, заяви капитан Цонев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак полудеза

    8 0 Отговор
    Какъв Ансар Аллах, като корабът е в Сомалия? Ясно е, че великите западни сили се уплашиха от хутите и изоставиха корабите в региона на пиратите, а там върлуват предимно сомалийски пирати и те отвличат кораби за откуп, хутите са идейни бойци.
  • 2 дедо Герчо

    0 0 Отговор
    КАПИТАН ЦОНЕВ НЕ МОЖЕ,ТРЕБЕ МАЙОР ДЕАНОВ...ХЪХЪХЪ...
  • 3 Всеки кораб да бъде въоражен с няколко

    1 0 Отговор
    Установки ак 630 или западния му аналог и да се стреля по пиратите до елиминирането им

    Коментиран от #4

  • 4 Моряка

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Всеки кораб да бъде въоражен с няколко":

    Аматьорски бръщолевеници на морска ливада.Колко хиляди установки трябва да се произведат и монтират на корабите?А моряците(в целия свят работят на еднократен контракт) съгласни ли са да се бият и да умират за работодателя си?Например за интересите на Домусчиеви?Ех ливадо,ливадо!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Ливада си ти

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Моряка":

    Къде колегата казва че трябва моряци да стрелят, всъщност има компаний наемащи охранителни фирми от бивши военни и те си пукат по пиратите, пълно е с клипове и инфо. Но селския разбирач първо да обижда друго не може.
  • 6 Що да мрът е

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Моряка":

    Оръдието се командва от мостика и мостика може да бъде брониран и срещу това оръдие ак 630 пиратите нямат ама никакъв шанс никакъв