Last news in Fakti

20 Декември, 2023 04:20 1 405 1

Паравоенните превзеха ключов град в Судан, страната е заплашена от разделяне

  • судан-
  • война-
  • паравоенни-
  • уад мадани

Стотици хиляди напуснаха град Уад Мадани

Паравоенните превзеха ключов град в Судан, страната е заплашена от разделяне - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стратегическият судански град Уад Мадани, на 135 километра югоизточно от столицата Хартум, във вторник е превзет от паравоенните сили за бърза подкрепа (RSF), които се бият със суданската армия от месеци, предаде newarab.com.

Градът е бил убежище за стотици хиляди разселени хора, но Международната организация по миграция (МОМ) заяви в понеделник, че около 300 000 от тях са избягали. Ключови хуманитарни групи казват, че са били принудени да спрат работа в Уад Мадани или да напуснат.

Генерал Мохамед Хамдан Дагло, лидерът на RSF, обяви във вторник, че неговите сили са превзели града, докато суданската армия каза, че силите ѝ са се изтеглили, добавяйки, че разследва защо се е случило това.

Видеоклипове, публикувани от RSF, показват бойци в пикапи, които се движат по улици в Уад Мадани и над мост над Сини Нил, за който се бият с армията. Свидетели казаха, че са нападнали и близки села.

От началото на конфликта градът се управляваше от армията, оглавявана от генерал Абдел Фатах Бурхан, и беше ключов център за хуманитарни организации.

Армията и RSF се борят за контрол над Судан от април, когато напрежението прерасна в улични битки, съсредоточени в столицата, но възникващи и в други области, включително региона на западен Дарфур.

През последните два месеца RSF изглежда взеха надмощие, като техните бойци напредваха на изток през централния пояс на Судан.

Нарастват опасенията, че Судан е изправен пред фактическо разделяне, тъй като конфликтът се проточва и RSF налага своя контрол над Дарфур и други райони на страната.

Конфликтът започна да засяга Уад Мадани в началото на този месец, докато войските на RSF напредваха. Говорителят на Червения кръст за Африка Альона Синенко каза пред Асошиейтед прес, че боевете са се засилили в околностите на града в петък, което е накарало групата за помощ да изтегли своя персонал.

Гасин Амин Оши, който има близки роднини в града, каза, че RSF са влезли в понеделник. Говорейки по телефона от Дубай, той каза, че семейството му е избягало от града часове по-късно.

Преди конфликта градът е бил дом на няколкостотин хиляди души.

Според хуманитарната служба на ООН най-малко 250 000 души наскоро са избягали от щата Джазира, чиято столица е Уад Медани.

„Хуманитарните организации бяха принудени временно да преустановят дейността си поради боевете," каза говорителят Йенс Лаерке на брифинг на ООН в Женева във вторник.

Глобалната благотворителна организация Islamic Relief каза, че по-специално женският ѝ персонал е трябвало да напусне.

„Наложи се да спрем програмите си и да евакуираме част от персонала си – особено женски персонал, защото се страхувахме за тяхната безопасност в града, тъй като сексуалното насилие се увеличава," неговият директор за Судан Елсадиг Елнур каза.

Осеммесечният конфликт е убил до 9000 според ООН, но местни лекарски групи и активисти казват, че броят на жертвите вероятно е много по-висок.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    4 1 Отговор
    Това е тъжният резултат от дългогодишна война, подобна на войната в Украйна, Близкия изток и Червено море. Никога няма да спечелите, но ще загубите огромни ресурси.Россия действует настойчиво, собранно и целеустремлённо