Last news in Fakti

21 Декември, 2023 05:32 1 728 1

САЩ връщат на Венецуела съветник на Мадуро срещу "Дебелия Леонард" Франсис

  • сащ-
  • венецуела-
  • размяна-
  • арестувани

Вашингтон се споразумя за освобождаването на общо 10 американски граждани, задържани от властите в Каракас

САЩ връщат на  Венецуела съветник на Мадуро срещу "Дебелия Леонард" Франсис - 1
Снимка: Фейсбук

САЩ постигнаха споразумение за освобождаването на 10 американци, задържани във Венецуела, съобщиха висши американски служители в сряда, предаде Си Ен Ен.

Сделката ще включва и екстрадицията на Леонард Франсис /на снимката/, известен като „Дебелия Леонард“, който организира най-големия корупционен скандал в историята на ВМС на САЩ.

Сделката бележи още един знак за значително размразяване на отношенията между САЩ и Венецуела след месеци на преговори на високо ниво между двете страни. Размразяването идва, докато администрацията на Байдън се бори с влошаващата се ситуация на южната си граница, движена главно от венецуелски мигранти, която тласна федералните ресурси до ръба.

Самолетът с американците кацна в Кели Фийлд в Тексас в сряда вечерта.

Освобождаването включва всички шестима американци, които са били класифицирани като неправомерно задържани, включително Ейвин Ернандес, Джерел Кенемор, Джоузеф Кристела и Савой Райт, според високопоставен служител на администрацията.

Люк Денман и Айран Бери също са в групата от 10 американци, които бяха освободени от Венецуела, каза американски служител пред CNN. Двете бивши зелени барети бяха вкарани в затвора във Венецуела през май 2020 г. за предполагаемата им роля в това, което Мадуро нарече „неуспешен преврат“. Те бяха осъдени на 20 години затвор.

Президентът Джо Байдън приветства сделката в изявление в сряда, като каза, че е „благодарен, че изпитанието им най-накрая приключи“. Той каза още, че Франсис ще „се изправи пред правосъдието за престъпленията, които е извършил срещу правителството на САЩ и американския народ“.

„Гарантираме, че венецуелският режим изпълнява ангажиментите си“, написа Байдън. „Те обявиха изборна пътна карта – съгласувана от опозиционните партии – за свободни президентски избори през 2024 г. Това е положителна и важна стъпка напред. И днес те освобождават двадесет политически затворници, в допълнение към петте освободени преди това. Ще продължим да наблюдаваме това отблизо и ще предприемем подходящи действия, ако е необходимо. Ние подкрепяме демокрацията във Венецуела и стремежите на венецуелския народ.

„Дебелият Леонард“ Франсис ще бъде върнат във федерален център за задържане. Франсис, гражданин на Малайзия, беше арестуван през 2013 г., призна се за виновен, но докато беше под домашен арест в очакване на присъдата, отряза гривната си за проследяване на глезена и избяга във Венецуела.

В замяна на това Байдън помилва Алекс Сааб, предполагаем финансист на президента на Венецуела Николас Мадуро, който чакаше съдебен процес за пране на пари и позволи завръщането му във Венецуела.

САЩ обвиниха, че Сааб стои зад корупционна мрежа, включваща субсидирана от правителството хранителна програма, която позволи на Мадуро и неговите съюзници да откраднат стотици милиони долари от венецуелския народ, като същевременно използват храната като форма на социален контрол.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колко па да е дебел

    1 0 Отговор
    Бие ли наш шиши в кантара