Last news in Fakti

23 Декември, 2023 09:37 904 1

Съветът за сигурност на ООН изрази „тревога“ за разпространението на насилие в Судан

  • судан-
  • война-
  • цивилни

Седем милиона души са били разселени поради конфликта

Съветът за сигурност на ООН изрази „тревога“ за разпространението на насилие в Судан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН изрази „тревога“ от нарастващото насилие в разкъсвания от война Судан в петък, ден след като съобщи, че седем милиона души са били разселени поради конфликта, предаде Франс прес.

В съвместно изявление Съветът "категорично осъди" атаките срещу цивилни и разпространението на конфликта "в райони, приютяващи големи популации от вътрешно разселени лица, бежанци и търсещи убежище".

„Членовете на Съвета за сигурност изразиха тревога от разпространяващото се насилие и влошаващата се хуманитарна ситуация в Судан“, се казва в изявлението, което отразява влошаващата се ситуация в страната.

В допълнение към седемте милиона вътрешно разселени хора, ООН съобщи в четвъртък, че други 1,5 милиона са избягали в съседни страни.

Откакто избухнаха боевете на 15 април между началника на армията Абдел Фатах ал-Бурхан и неговия бивш заместник, командир на Силите за бърза поддръжка (RSF) Мохамед Хамдан Дагло, град Уад Мадани, на 180 километра (110 мили) южно от Хартум, се превърна в убежище за хиляди разселени хора по време на конфликта.

Но Съветът за сигурност каза, че боевете са се разпространили и там, карайки бежанците да бягат отново.

„Според Международната организация по миграция до 300 000 души са избягали от Уад Мадани в щата Ал Джазира в нова вълна на широкомащабно разселване“, каза в четвъртък говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик.

Докато съперничещите си сили за сигурност се борят за опорните пунктове на града, собствениците на магазини затвориха обектите си тази седмица, за да предотвратят грабежи, докато жените изчезнаха от улиците от страх от сексуално насилие.

Съветът призова враждуващите страни да позволят „бърз, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп в цял Судан“.

Той осъди нападението от 10 декември срещу конвой, принадлежащ на Международния комитет на Червения кръст, и призова за „увеличаване на хуманитарната помощ за Судан“.

Войната между армията и RSF е довела до смъртта на поне 12 190 души до момента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факуса

    0 2 Отговор
    боже каква загриженост у лицемерите,ся от тревоги ще си вдигнат заплатите щот ще си лекуват тревожноста на скъпи доктори