Last news in Fakti

24 Декември, 2023 20:33 5 029 48

Светът се променя: ОПЕК+ вече не е силата, която може да държи света като заложник

  • опек-
  • енергийна криза-
  • цена на енергията

Капацитетът за производство на слънчева електроенергия нараства с рекордни темпове по целия свят и се очаква да се ускори още, а цените на ВЕИ отново спадат

Войната между Израел и „Хамас“ сега се разпростира към Червено мореq пише икономическият колумнист на Financial Times Крис Джайлс и допълва, че след атаките на йеменските бунтовници хути, свързани с Иран, най-големите световни корабни компании и производители на петрол прекратяват плаването към Суецкия канал. Страните-членки на ОПЕК+ се съгласиха да удължат съкращенията в производството на петрол, пише investor.bg.

"Всичко това звучи познато и депресиращо",смята Джайлс.

Анализаторът припомня кораба Ever Given, който заседна в същата търговска артерия в началото на 2021 г., във време на строги ограничения от страна на ОПЕК+. Тогава глобалните вериги за доставки бяха прекъснати и цените на петрола скочиха, подхранвайки най-лошата световна инфлация от 40 години.

Но този път е различно - цените на петрола и газа едва помръднаха след последните новини. Суровият петрол тип Брент се търгува малко по-ниско, отколкото преди година, докато европейските цени на газа са се сринали с близо 70 процента. Икономиките на САЩ и Европа са много по-устойчиви от преди две години на този вид смущения и има доказателствата, че ще продължи да е така, смята още Крис Джайлс.

Причината е, че OПЕК+, картелът на производителите, доминиран от Саудитска Арабия и Русия, просто вече не е силата, която беше преди, контролирайки едва половината от световните доставки на петрол през 2023 г. Неговото господство в световното предлагане е подкопано от големи увеличения на производството в САЩ, Бразилия и Гвиана. САЩ, по-специално, вероятно ще са увеличили добива на петрол с 1,4 милиона барела на ден през 2023 г., три пъти повече от намалението от 0,4 милиона барела на ден от държавите от ОПЕК+.

Не забравяйте, че САЩ правят това, като същевременно продължават своя зелен преход, посочва авторът.

Напредъкът не се ограничава до предлагането на енергийните пазари. Обещанието на последната годишна среща на ООН за климата (COP28 през декември в Дубай) за преход встрани от изкопаемите горива е важно, но едва ли ще доведе до сериозни промени. Беше възможно да се договори формулировката именно защото преходът вече се случва.

Капацитетът за производство на слънчева електроенергия нараства с рекордни темпове по целия свят и се очаква да се ускори още, а цените на възобновяемите енергийни източници отново спадат, като тези тенденции ще се засилят, ако лихвените проценти се понижат през 2024 г. С продължаващия бърз растеж в електрификацията на превозните средства и отоплението на дома Международната агенция по енергетика (МАЕ) продължава да приближава времево прогнозната дата за достигането на пик при изгарянето на изкопаеми горива. Агенцията вече смята, че това ще се случи преди 2030 г.

Трансферът на технологии е част от повишената устойчивост на икономиките, но също и увеличената ефективност при използването на енергия, особено в Европа след скока в цената на природния газ през 2022 г. Тези намаления на потреблението в повечето случаи останаха в сила, въпреки че цените на енергията паднаха през 2023 г. Германия например е консумирала с 15 до 20 процента по-малко газ в края на 2023 г., отколкото през същото време на годината в периода 2018-2021 г.

Добрата новина е, че по-ниското търсене не е резултат от по-лоши глобални икономически резултати. Макар че европейските прогнози за растеж през 2023 г. бяха намалени, световната икономика се представи малко по-добре от очакваното преди година.

Разбира се, далеч не всичко на енергийните пазари е положително, пише още Крис Джайлс. Русия все повече успява да заобикаля определения от Г-7 таван в цената на петрола от 60 долара за барел, предназначен да ограничи потока на средства към Москва. Но глобалният спад на цените на петрола от септември насам понижи цената и на Уралс, основният сорт петрол, който Русия изнася. Цената му в средата на декември спадна обратно от връх от над 80 долара за барел под тавана, определен от Запада, от 60 долара.

Нищо от това не означава, че рискът от енергийна криза е изчезнал, като западните икономики, заедно с Китай, все още са уязвими, ако злонамерени държави внезапно спрат притока на петрол или газ. Но година след година спестяванията от ефективност се запазват, преходът към възобновяема енергия се засилва, потребителите (вече ориентирали се към термопомпи или електрически превозни средства) не се връщат към изкопаемите горива, а САЩ продължават да сондират и изпомпват, за да гарантират, че ОПЕК+ не може да държи света като заложник.

Генералният тренд е положителен. Пикът при петрола наближава и ОПЕК+ не може да направи много по въпроса, завършва Джайлс.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    83 28 Отговор
    Мечтиииии електрофилски.

    Коментиран от #2

  • 2 И ти ще караш екектричка.

    27 51 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Много по-скоро, отколкото предполагаш

    Коментиран от #19, #44

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КОТарАК

    36 70 Отговор
    след 20-30г. кво ще правят в Могучая? те сега не могат да си купят яйца

    Коментиран от #6, #8, #11

  • 5 Гориил

    27 29 Отговор
    Да, да, Украйна спечели войната.

    Коментиран от #9

  • 6 Приоритети

    46 12 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Имат по важни задачи отколкото да се занимават с твоите яйца.
  • 7 Опорка

    72 12 Отговор
    Яко глупости. И удобно е пропуснато, че краварите започнаха да купуват яко от Венецуела. Пълния резервоар на раздрънкания Форд е по-важно от некви си принципи, въпреки, че CNN денонощно ви облъчва с пропаганда че е обратно.

    Коментиран от #35

  • 8 Сандо

    64 14 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    За Русия - на знам,петрола си остава техен.По-интересно е какво ще прави САЩ,които си изпразниха запасите,увеличиха добива,евеличиха и продажбите,но си развалиха отношенията със Саудитска Арабия,от която купуват много петрол за да си оправят баланса.А ти по-добре мисли за България,поне по пет минути на ден,макар че за това нещо няма грантове.
  • 9 Коки

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    Каква е връзката със статията ?

    Коментиран от #24

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахаха

    28 7 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Днес в Пятёрачке яйцата бяха 139.99р за 10бр и опашка нямаше.

    Коментиран от #41, #46, #47

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дааа

    58 7 Отговор
    Поредната манипулация на дълбоката държава! Купуват петрол повече повече от всякога, а тия моабети за вятъра и мъглата ги пускат за ваксинираните имбецили! Карат по три тона джипове, а на глупаците препоръчват тротинетки.
  • 15 Аха тъй-тъй

    49 9 Отговор
    😀😀😀😀Еврейско-краварски надежди-говежди.
    След като се разбра,че петродолара отива на бунището,то все повече такива глупости ще бъдат публикувани от хазарските нео-либерастки мас медии.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тити

    7 34 Отговор
    До. 5 години електрическите автомобили ще са масово и тогава табелите и Рашистите не ги чака нищо хубаво освен мизерия не чецсегараша не е една голяма кочина.

    Коментиран от #28

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 псевдолиберал кьорсофраджия

    38 4 Отговор

    До коментар #2 от "И ти ще караш екектричка.":

    САЩ, по-специално, вероятно ще са увеличили добива на петрол с 1,4 милиона барела на ден през 2023 - ама е лек петрол! А без тежък нанайси нафта за всичкото камион и пикап. Така, че дрън-дрън на никой не пречи.

    Коментиран от #33

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Помак

    27 8 Отговор
    Поредната лъжа. Афтора го знаем ....Слава на Русия и ПЕК
  • 24 Гориил

    1 15 Отговор

    До коментар #9 от "Коки":

    Също така е вярно, че ОПЕК+ не е сила.

    Коментиран от #32

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "ЛЕДОГЕНЕРИРАН ЧОВЕК":

    Аз не мога вече да крия-заченат съм чрез спорите на подобна бактерия и аъм един свръхорганизъм, занимаващ се с онанизъм!
  • 27 9689

    23 5 Отговор
    Произведеното в САЩ половината е крадено от Сирия и Ирак.
  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 1 Отговор

    До коментар #17 от "Тити":

    Мъск обяви, че до края на годината неговият Камион на ток ще е на пазара......
    ТОВА БЕШЕ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 2017.г ‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️
  • 29 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    Аз ще насиля бактерия наречен "Последния Софиянец"
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Проф. Сербезов

    27 9 Отговор
    Колкото и да се напъва, западната дезинформация не може нито да стопли германеца нито да избегне глобалния срив на ЕС и Сащ. Крахът им е неизбежен

    Коментиран от #39

  • 32 Идиотията е в матряла

    16 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гориил":

    И аз така вярвах на приказките от шипковия храст за лека нощ..
  • 33 Д-р Хаус

    12 4 Отговор

    До коментар #19 от "псевдолиберал кьорсофраджия":

    Не пречи, даже помага за видиотяването на повече джендъри-тротинетки
  • 34 Ъхъъъъ

    8 2 Отговор
    И пластмасата ще забравим нали ?
  • 35 Гориил

    3 7 Отговор

    До коментар #7 от "Опорка":

    Венецуела се нуждае от години и многомилиардни инвестиции, за да увеличи търговското производство на петрол. Факт е, че производството на петрол във Венецуела е 30-40 процента от това, което беше преди национализацията, санкциите и блокадата.

    Коментиран от #43

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Вълк

    10 7 Отговор
    Мъка за руския гном, колко се опитваше да вдигне цените на суровия петрол
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Проф. Сербезов оригиналния

    5 12 Отговор

    До коментар #31 от "Проф. Сербезов":

    Колкото и да се напъва, руската дезинформация не може да стопли руснака нито да избегне глобалния срив на русия и БРИКС. Крахът им е неизбежен

    Коментиран от #42

  • 40 Цялата работа е в това

    5 5 Отговор
    Че студения синтез е почти готов и тия от ОПЕК ще се опекът. Добре че си оставиха камилите арабите да мъкнат сол през пустинята пак.
  • 41 докажи

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Хахаха":

    от кога е това ха ха ха нещо дата това онова няма само една гола цена.
  • 42 не е точно така

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Проф. Сербезов оригиналния":

    По горе някой пусна снимка че и мечките там снасят яйца.
  • 43 И всичко това

    2 5 Отговор

    До коментар #35 от "Гориил":

    Благодарение на ушанките.
  • 44 че той си кара на ток

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "И ти ще караш екектричка.":

    Но вибратора му засега е само.
  • 45 От мен

    5 0 Отговор
    само една лееееко иронична усмивка към автора на статията…
  • 46 Гробаря

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хахаха":

    Троловете рашиски светят та се късат,що си не гледат скапаната управа, целия свят искат да оплескат, да станат всички като тях.Еи раша , Н.С.Хрушчов ви беше по очовечил, но след запоя на застоя, след преврата КГБ, неизбежно беше раша да се не усре.

    Коментиран от #48

  • 47 Гробаря

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хахаха":

    Опашка няма ше и яйца няма ше.
  • 48 Думус

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Гробаря":

    Ага ти кара ,,брашно,,
    Ама нещо кораба го арестували ..
    Точно да се очовечиш , и не можа .
    Карай на ,,лепило,,