Last news in Fakti

26 Декември, 2023 04:29 884 1

Сирени за ракетна тревога в Израел

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • сирени

Те са задействани в населени места по границата с ивицата Газа

Сирени за ракетна тревога в Израел - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сигнали за ракетна тревога прозвучаха в Израел в ранните часове на днешния ден, съобщи израелската армия, цитирана от ДПА и БТА

Сирените бяха задействани в населени места по границата с ивицата Газа. Информацията беше потвърдена от израелски уебсайт, който дава актуална информация за ракетните тревоги в реално време.

Израелската армия засили операциите си срещу ислямистката групировка "Хамас" в ивицата Газа, след като израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви по време на посещение на войски в блокираната крайбрежна ивица, че Израел ще "засили борбата през следващите дни". Нетаняху говори за дълга битка, чийто край не се вижда, отбелязва ДПА.

От своя страна "Хамас" отхвърли предложеното от Египет временното прекратяване на войната и призова за постоянно примирие, реагирайки на съобщение в арабските медии, според което Египет е изготвил проект за постепенно прекратяване на войната.

Тоталната атака на Израел срещу ивицата Газа беше предизвикана от терористичната атака на "Хамас" и други екстремистки групировки на 7 октомври, засегнала израелски територии в близост с границата с Газа. При тях бяха убити повече от 1200 души, предимно цивилни граждани, припомня ДПА. Израел отговори с масирани въздушни удари и сухопътна офанзива, при която, според контролираните от "Хамас" здравни власти, досега са убити над 20 600 души и са ранени над 54 500.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи за "сърцераздирателни" свидетелства, събрани вчера от нейни екипи в болница в ивицата Газа, където се намират жертвите на бомбардировките на бежанския лагер Ал Магази, предаде Франс прес.

"Екипът на СЗО чу сърцераздирателни разкази от медицинския персонал и жертвите за страданията, причинени от експлозиите", заяви в "Екс" ръководителят на организацията на ООН Тедрос Аданом Гебрейесус. "Дете е загубило цялото си семейство при удара по лагера. Медицинска сестра в болницата е претърпяла същата загуба, цялото ѝ семейство е било убито", добави той.

По данни на Министерството на здравеопазването на "Хамас" най-малко 70 души са загинали при удара в неделя вечерта по бежанския лагер Ал Магази в центъра на ивицата Газа. Израелската армия заяви, че "проверява инцидента".

Тази цифра не може да бъде проверена от независим източник, отбеляза АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    7 0 Отговор
    Аман от вашите двойни аршини, как може да наречеш и постоянно да пишете че хамас са терористична организация, те са си на собствената земя и са борци за свобода терористи са ционисрите фащ и запада с чиято помощ тази земя бе отнета от палестинците