Last news in Fakti

26 Декември, 2023 22:09 2 189 11

Когато резервацията на маса в ресторант излиза 200 долара

  • храна-
  • ню йорк-
  • ресторант-
  • резервация-
  • сащ-
  • клиенти

Да запазиш маса в ресторант става все по-трудно в Ню Йорк. Търсенето е огромно, места няма.

Когато резервацията на маса в ресторант излиза 200 долара - 1
Снимка: Shutterstock

„Всичко е запазено, места няма" - все повече жители на Ню Йорк чуват това, когато се обадят да си резервират маса в ресторант. Просто навсякъде е пълно, пише АРД. Изданието цитира Оливие Филограсо, мениджър на ресторант в Манхатън, който потвърждава напрегнатата ситуация. Маси се запазват вече седмица по-рано - при това за късно вечерта, след 22 часа.

"Не е заради коледните празници. Просто нюйоркчани обичат да се хранят навън", посочва ресторантьорът. Неговият съвет е резервациите да се правят поне месец по-рано.

Всичко е запазено от седмици

В особено популярните заведения, като Polo Bar на дизайнера Ралф Лорен, известен с модната си линия "Polo", импровизираните посещения са напълно невъзможни. Там резервацията е задължителна, както и съответният дрескод. Запазването на маса по телефона пък изисква огромно търпение - обикновено се чака дълго, са казва още в репортажа.

Друга възможност са платформите, през които може да се направи резервация. Невинаги обаче запазването на маса е безплатно - някои заведения начисляват такси. Вече има и платформи, на които свободните места се разиграват като на търг, посочва АРД.

200 долара за маса

Една от тези платформи е Appointment Trader, основана от Йонас Фрей, преселник от Германия. Пред АРД той споделя, че много голям интерес в момента има към заведението за бургери 4 Charles Prime Rib. Но също и Polo Bar е сред много търсените на сайта.

Именно резервациите там са и едни от най-скъпите, казва Фрей пред АРД. „Резервациите за Polo Bar вървят средно по 214 долара - само за масата, храната се плаща отделно", уточнява германецът. Въпреки това смисъл има: „Хората плащат маса пари, за да отидат на опера или театър, а ултрамодерните ресторанти на Манхатън не им отстъпват по нищо като преживяване", посочва Фрей, цитиран от АРД.

За отказана резервация също се плаща

Навремето за получаването на резервация са помагали личните контакти - например с портиера на съответния ресторант, на когото се е давала определена сума, за да се стигне до мечтаната маса. Сега тази работа се върши от приложенията или от телефоните за резервация. Но при тях гаранция няма. В тази връзка АРД разказва следния куриозен случай: клиент чакал цели два часа и половина на телефона, за да чуе накрая, че в Polo Bar свободни места няма.

От репортажа на германската медия научаваме също и това, че нерядко за отказана резервация също се плаща - обикновено това излиза 25 долара на човек. Елитният ресторант Eleven Madison Park блокира сумата от 750 евро като гаранция едновременно с резервацията на вечеря за двама. Препоръчително, освен това, е и да се четат надписите с дребен шрифт на сайта. Например това, че при отказана резервация не се връща нищо, посочва още АРД.

Автор: Анте Пасенхайм (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъй де като в рашата

    12 10 Отговор
    Ама за кора с яйца и кило пилешки крака на опашка от 5 сутринта, не бутчета, бутчетата са за елита
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 00001

    8 0 Отговор
    Това се отнася само за някой ресторанти в града Ню Йорк, вземат предплат от 10-15 долара на човек, които си влизат в крайната сметка. Ако запазиш маса но не дойдеш на вечеря, тогава си губиш парите, но само в този град и в много малко ресторанти.
  • 4 ДрБр

    5 1 Отговор
    ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа ХаХаХа 4,80 4 я 4
  • 5 Глюпости

    13 2 Отговор
    Снобарски. Превзети. Изсмукани
  • 6 редник

    17 2 Отговор
    И това какво ни засяга?...
  • 7 Внвн

    14 2 Отговор
    Глупости на търкалета. Маркетингови трикове, като платените статисти на опашките за айфони. Като минеш покрай ресторантите са почти празни.

    Коментиран от #9

  • 8 да питам

    10 2 Отговор
    Колко ли ше струва маса , запазена с рубли ?!

    Коментиран от #11

  • 9 Сечко

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Внвн":

    Не мога да кажа че хубавите ресторанти в Ней Йорк са празни но както се казва за всеки влак си има пътници. Този АРД сайт е непознат и се опитва да си направи реклама.
    Тези заведения са също и доста на високо ниво - Мишелин за Поло.
    Току що пробвах да си направя резервация за Елевен Мадисон - ами има места за 5 часа - какъв е проблема? Не ми искат никакви пари за ресервация или пък да се откажа.
  • 10 Хайдутин

    6 0 Отговор
    Благодаря за информацията. Ще го имам предвид. Лошото е, че вече съм резервирал маса в "Къра" в Дружба по старомодния начин - с връзки, без пари, но за другия път ще знам да си ползвам сайта.
  • 11 Един камион с рибли

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "да питам":

    Измерват се на тон теглото на рублите