2 Октомври, 2023 10:49 2 387 5

Честата консумация на суши крие огромна опасност

  • здраве-
  • храна-
  • суши-
  • риба-
  • сурова риба-
  • хранене-
  • япония-
  • антибиотици-
  • бактерии

Резистентните бактерии се превръщат във все по-голям проблем в световен мащаб

Честата консумация на суши крие огромна опасност - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи от Университета за наука и технологии в Тронхайм, Норвегия, са установили, че сушито и други сурови морски дарове могат да бъдат източник на устойчиви на антибиотици супербактерии, пише сп. "Фронтиърс ин майкробайолъджи", предаде БТА.

Учените са изследвали различни разновидности на бактериите Aeromonas в морски дарове, които не са били подложени на щателна обработка, предназначена за унищожаване на микробите. Резултатите показват, че щадящата обработка, като студено опушване на рибни продукти, не гарантира премахването на бактериите Aeromonas. Повечето от изследваните варианти на бактерията вероятно са патогенни, но за здравите хора рискът да се разболеят е много малък. Въпреки това съществуват рискови групи.

"Бактериите в сушито, сашимито и студено пушените рибни продукти могат да представляват риск за хората, които често консумират тези храни, особено за хората със слаба имунна система, децата и възрастните", казват авторите на изследването.

Друг проблем е способността на бактерията Aeromonas да обменя генетичен материал с други бактерии. Някои щамове могат също така да предават антибиотична резистентност от един вид на друг. Яденето на морски дарове, заразени с резистентни бактерии, може да ги разпространи.

Резистентните бактерии се превръщат във все по-голям проблем в световен мащаб, тъй като причиняват инфекции, които се лекуват трудно, а в някои случаи срещу тях не действа нито един антибиотик. Микробите се предават между животните и хората чрез храната и околната среда, така че само намаляването на употребата на антибиотици не е достатъчно, за да се предотврати развитието на супербактерии, напомнят учените.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боро

    7 0 Отговор
    Японците от хиляди години ядат суши редовно и имат завидна продължителност на живота. А който е ходил в Япония е видял, че тяхното суши няма нищо общо с европейския му вариант, също и с американския.

    Коментиран от #5

  • 2 Да се хранят с пълнени зеленчуци с орис

    4 2 Отговор
    Сърмички домати тиквички все е суши
  • 3 Нов

    3 2 Отговор
    Само любители на риска биха яли сурова морска риба, водорасли, пълни с отрови, ориз, сготвен не знам си кога. Бог ни е дал разкошни плодове и зеленчуци, но химическо- вкусовата промишленост бълва "храни" и масите ядат и се тровят
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.