Last news in Fakti

28 Декември, 2023 04:40 2 541 14

Протестиращите в Сърбия обявиха 24-часова блокада на Белград

  • сърбия-
  • белград-
  • блокада-
  • протести

Тя трябва да започне в петък по обяд

Протестиращите в Сърбия обявиха 24-часова блокада на Белград - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици сръбски опозиционни активисти, предимно студенти, обявиха, че ще блокират улиците на Белград за 24 часа в петък, за да протестират срещу това, което според тях е било "измама" на парламентарните избори на 17 декември, спечелени от националистическата десница, предаде NOVA.

Няколкостотин протестиращи се събраха по призив на организацията "Борба" пред Философския факултет на Белградския университет, за да поискат преразглеждане на избирателните списъци. "Обявяваме 24-часова блокада в петък", заяви активистът Иван Биелич на митинга.

Според основната опозиционна коалиция "Сърбия срещу насилието" сръбски избиратели от съседна Босна са били незаконно допуснати да гласуват в Белград на 17 декември. Международните наблюдатели, включително тези от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, също съобщиха за "нередности" по време на гласуването, включително купуване на гласове.

Според Иван Биелич уличната блокада трябва да започне в петък по обяд. Тя ще бъде вдигната на следващия ден, за да могат протестиращите да се присъединят към друга демонстрация, организирана от група интелектуалци, творци и известни личности.

Според официалните резултати Сръбската прогресивна партия на сръбския президент Александър Вучич печели 46% от гласовете срещу 23,5% за опозиционната коалиция.

След изборите се проведоха многобройни протести и демонстрации, които блокираха пътни артерии в столицата, с призиви за анулиране на изборите и за провеждане на нови избори. В неделя вечерта демонстранти се опитаха да влязат в сградата на кметството на Белград, разбивайки прозорци, след което бяха отблъснати от полицията.

Белградски съд обяви, че четирима арестувани демонстранти ще останат в ареста за още 30 дни по обвинения в "насилствено поведение по време на публично събрание". Други шестима души са под домашен арест по същите обвинения, а едно лице е освободено, съобщи съдът.

Седемте арестувани демонстранти, които се признаха за виновни, получиха условни присъди до шест месеца затвор и глоби от по 20 000 сръбски динара.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    37 10 Отговор
    Сорос се вихри в Сърбия......

    Коментиран от #3

  • 2 Диктаторите

    11 29 Отговор
    Не обичат демокрацията.

    Лукашенко ходеше с Бронежилетка и Калашник.

    Защото беше обичан от народа .

    Хаха

    Коментиран от #6

  • 3 На Болния Русодебил

    10 35 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Само Сорос му се привижда .

    Няма никакво друго логично обяснение за това което се случва .

    Само Сорос , защото са умнствено ограничени родния Русодебил.
  • 4 Последния Софиянец

    34 9 Отговор
    Шепа платени Соросоиди.
  • 5 Някой

    44 12 Отговор
    Стотици надъхани с пропаганда за демокрация студенти, дето не са били родени, когато НАТО засипа Сърбия с бомби с обеднен уран.
    Глупци!
  • 6 Сандо

    26 7 Отговор

    До коментар #2 от "Диктаторите":

    Ходеше с жилетка заради такива измамници,които са против насилието,а го използват за целите си.И си спаси народа и държавата от алчните,наивни и зомбирани паразити.А автомата го носеше именно да утилизира тия паразити,ако му се наложи.
  • 7 !!!!!

    18 5 Отговор
    100 протестиращи не са цяла Сърбия. Само бой по такива и да се махат от страната.
  • 8 Даа!

    13 3 Отговор
    Стотици студенти,действат по външно задание.Изпитан от десетки години похват на Балканите и източна Европа.Същите л,мпени ,който през 90-те правеха барикади в столицата,блокираха кръстовища и транспорт.Подскачаха като побеснели макаци с двата пръста...СДС,СДС.Сега същите гламави,но с посребрени коси,ядат хурката и пак скачат.Срещу същата система,за която скачаха преди 30 г.Но късно е чадо! Мандалото хлопна,а онези два пръста- отзад! На топло! Ако сърбите се подадат на този стартиращ Мегдан,ще си хапят задните бузи в близко бъдеще.Точно онези,който им сринаха столицата с бомби и ракети,ше им сринат и ограбят държавата.Имат идеален пример- нашего брата!
  • 9 Оги

    11 4 Отговор
    Америте им спретнаха революцийка и на сърбите. Едно време и ние трошихме. Дано не успеят да ги разнебитят като нас.

    Коментиран от #14

  • 10 Госあ

    3 3 Отговор
    Сърбите да почерпят опит от Поднебесната. Минаваш с Нанка през неколко соросоидчета и всичко приключва за минути. Счетоводителки, адвокатчета и политолог’чета колко искаш. Загуба - никаква !

    Коментиран от #11

  • 11 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Хахаха Нанка е танка
  • 12 ЕЕЕЕЕХ КЪДЕ Е СЯ КОШЛУКОВ

    2 1 Отговор
    ДА ГИ ОТВОРИ КАК СА СТАВА ДИРЕКТОР НА ТЕЛЕВИЗИЯ.....

    Коментиран от #13

  • 13 Къде е Кошлуков

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЕЕЕЕЕХ КЪДЕ Е СЯ КОШЛУКОВ":

    Да им каже как се свалят БКП комунисти от власт......
  • 14 КЪДЕ ГО ПУТИН

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Оги":

    Да отърве кожата на Вучевич.
Новини по държави: