Last news in Fakti

3 Януари, 2024 04:27 1 254 4

Директорката на Харвард подава оставка

  • харвард-
  • оставка-
  • директор

Това става след обвинения в плагиатство и напрегнато изслушване в Конгреса относно борбата с антисемитизма

Директорката на Харвард подава оставка  - 1
Снимка: Уикипедия

Директорката на престижния Харвардски университет Клодин Гей обяви днес оставката си след обвинения в плагиатство и напрегнато изслушване в Конгреса относно борбата с антисемитизма в университетското градче, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"С натежало сърце, но с дълбока любов към Харвард, пиша, за да обявя, че ще се оттегля от поста президент", заяви Клодин Гей в писмото си за оставка, публикувано днес.

През юли 53-годишната професорка по политически науки стана първата чернокожа директорка на Харвардския университет, но през последните седмици бе подложена на остри нападки. Консервативен уебсайт я обвини в плагиатство заради нейни научни трудове. Отправени ѝ бяха и критики, свързани с отговорите ѝ по време на изслушване пред Конгреса на САЩ, във връзка с борбата с антисемитизма в университетските среди. По време на това изслушване републиканската конгресменка Елиз Стефаник приравни призивите на някои студенти за "интифада" с подстрекаване към "геноцид срещу евреите в Израел и по света", припомня АФП.

"За мен беше много трудно да виждам как се хвърля съмнение върху ангажиментите ми да се противопоставям на омразата и да поддържам академичната строгост и беше ужасно да бъда обект на лични нападки и заплахи, подхранвани от расизъм", обяснява Гей в писмото си.

Тя стана втората подала оставка директорка на университет от Бръшляновата лига, която обединява осем изключително престижни университета. Миналият месец подаде оставка Елизабет Магил, която ръководеше Университета на Пенсилвания и също беше критикувана за коментарите си по време на същото изслушване.

Повече от 70 конгресмени, включително двама демократи, както и бивши студенти и известни дарители, поискаха оставката на Гей. Въпреки това тя спечели подкрепата на образователната общност и в средата на декември беше преназначена, припомня АФП. Нейният мандат стана най-краткият в историята на основания през 1636 г. университет.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти се мит

    13 2 Отговор
    Сигурно е и расистка, нищо че е чернокожа.
  • 2 Газа за 3 дни

    14 1 Отговор
    Еврейски нацизъм в действие!
  • 3 Дупничанин

    9 0 Отговор
    Таа ако знае тука кво става с тия кражби на трудове... А па хранениците й па кви ги вършат. Направо ше гледа завистливо от ъгъла.
  • 4 Със/без име

    11 0 Отговор
    Със завършили Кирчо и Кокорчо по-скоро трябва да се застреля. Отпадък с дипломи.