Last news in Fakti

3 Януари, 2024 04:21 1 315 0

Недоволство в Сомалия от сделката, дала морски излаз на Етиопия

  • сомалия-
  • етиопия-
  • сомалиленд

Президентът на страната осъди споразумението между автономния регион Сомалиленд и съседната страна

Недоволство в Сомалия от сделката, дала морски излаз на Етиопия - 1
Снимка: Bloomberg

Президентът на Сомалия осъди споразумението, подписано между лидера на отцепническия автономен регион на страната Сомалиленд и Етиопия за етиопски излаз на море, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Държавният глава Хасан Шейх Мохамуд нарече тази брегова сделка "нарушение на международното право".

"Ние няма да стоим безучастно и да гледаме как нашата териториална неприкосновеност е изложена на опасност", заяви президентът на страната на обща сесия на двете камари на федералния парламент.

Сомалиленд - регион, стратегически разположен на Аденския залив, се отцепва от Сомалия през 1991 г., когато държавата се разпада с гражданска война. Анклавът продължава да се самоуправлява, макар и да не е международно признат.

Етиопският министър-председател Абий Ахмед и президентът на Сомалиленд Муси Бихи Абди в понеделник подписаха меморандум за разбирателство, по силата на който Етиопия ще получи на разположение двадесет километра от крайбрежната ивица на Сомалиленд, за да изгради там своя военноморска база. Президентът на Сомалиленд обяви, че в договора е залегнала и клауза, според която в близко бъдеще Етиопия ще признае Сомалиленд за независима държава.

Държавният глава на Сомалия Мохамуд посочи, че Сомалия и Етиопия имат дълга обща история и че мирното съжителство е единственият начин да се осигури дълготраен мир в региона. Той изрази и безпокойство, че етиопското крайбрежно присъствие може да доведе до засилване на екстремизма.

Според Хасан Шейх Мохамуд инвазията в Сомалия на сражаващата се с ислямистката милиция Етиопия през 2006 г. е причината за възхода на екстремистката групировка "Аш Шабаб", която все още представлява съществена заплаха.

"Трябва да бъдем предпазливи, за да избегнем обезсмислянето на значимите стъпки, които направихме към победата над тази групировка, тъй като сегашното споразумение дава още един шанс на "Аш Шабаб" да се реорганизира", каза президентът на Сомалия.

Говорителят на "Аш Шабаб" Шейк Али Зере призова народа на Сомалия да се обедини и да защити своята суша и вода от външните заплахи. Изявлението беше разпространено по радиопрограмата на крилото на групировката "Андалус".

С население над 120 милиона души Етиопия е най-многолюдната държава в света, която няма излаз на море. Споразумението укрепва партньорството в областта на сигурността, икономиката и политиката между Етиопия и Сомалиленд, гласи изявление на канцеларията на етиопския премиер.

"Няма вероятност споразумението да застраши в краткосрочен план стабилността на региона", е мнението за АП на Мат Брайдън, експерт по стратегии в намиращия се в кенийската столица Найроби мозъчен тръст "Сахан рисърч". Той отбелязва, че Сомалия не разполага с власт да наложи волята си в Сомалиленд със сила, но може да използва правни способи, за да изолира региона.

В това число влиза ограничаването на дейността на агенциите за хуманитарна помощ и помощите от правителствата на други държави, намаляване на международните полети и мерки спрямо извършването на търговия със Сомалиленд, обяснява Брайдън. Експертът предупреждава пред АП, че е "твърде възможно" в по-дългосрочен план и промяна в политическите и дипломатическите позиции на други държави от региона като Джибути и Еритрея.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА