Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Януари, 2024 04:21, обновена 9 Януари, 2024 04:38 2 290 55

Зеленски: Няма да оставим без отговор руските атаки, терористите ще си платят

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • русия

Украйна смята, че повече от 19 500 деца са били отвлечени и незаконно отведени в Русия от началото на руската инвазия

Зеленски: Няма да оставим без отговор руските атаки, терористите ще си платят - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна няма да остави наскорошните масирани атаки на Русия срещу украинската територия без отговор. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение към сънародниците си, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Терористът трябва да плати най-вече за щетите, причинени от терора и Русия ще плати за това", заяви Зеленски.

4 души бяха убити и 45 бяха ранени в Харков, Запорожка и Хмелницка област, както и в родния град на Зеленски Кривой Рог вчера. В тази атака Русия използва десетки ракети, крилати ракети и дронове. Това беше втората подобна комбинирана атака в рамките на няколко дни.

Малко от тези ракети бяха прехванати, основно защото те паднаха в части на страната, които не са силно защитени, както е Киев, отбелязва ДПА.

Във вечерното си обръщение Зеленски заяви, че преговорите с международни партньори на Украйна в идните дни ще са фокусирани върху укрепване на украинската противовъздушна отбрана.

"Много стъпки ще бъдат предприети и аз съм уверен, че ние ще можем да укрепим нашата държава, нашата система за противовъздушна отбрана, нашата работа с партньори относно дроновете", каза Зеленски.

Украйна смята, че повече от 19 500 деца са били отвлечени и незаконно отведени в Русия от началото на руската инвазия на украинската територия, заяви ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак.

"Русия е извършила ужасни престъпления в хода на войната си срещу Украйна, но депортирането и насилственото отвличане на деца, които са най-уязвимите ни същества, е едно от най-жестоките престъпления срещу човечеството след Втората световна война", заяви Ермак.

Броят се основава на данни на ООН. Твърди се, че около 3900 от тези деца са сираци или са без родители. Ермак обвини Русия, че системно депортира и преселва украински деца. Това е част от държавната политика за унищожаване на тяхната идентичност, подчертава Киев.

Москва отказва да предостави на Украйна или на международните институции информация за съдбата на децата. Досега е било възможно украинските деца да бъдат върнати в родната им страна само в отделни случаи.

Вчера беше създадена работна група, която да обединява усилията на украинското правителство, партньорски страни и международните организации и която ще работи за връщането на децата в родината им. Тя има за цел да разработи механизми за доброволно събиране на децата с техните роднини и да помогне за преодоляване на пропуските в международното законодателство за закрила на детето. Заедно с Ермак работната група се ръководи от британския адвокат и член на Камарата на лордовете Хелена Кенеди.

Междувременно стана ясно, че в новия проектозакон за военната мобилизация в Украйна не се предвижда военна повинност за жени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на депутат от украинския парламент.

Новият проектозакон на Украйна за военна мобилизация няма да включва жени или да въвежда така наречената лотария за военна повинност, заяви заместник-председателят на украинската парламентарна комисия по национална сигурност, отбрана и разузнаването Йехор Чернев пред обществената телевизия на Украйна.

"Със сигурност мога да кажа, че няма да има лотария за наборна военна служба, нито мобилизация на жени", заяви Чернев. "Няма да има противоконституционни положения", добави той.

Десетки хиляди мъже се включиха доброволно в борбата в защита на Украйна през първите месеци след пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г., но 22 месеца по-късно ентусиазмът намаля, което накара президентът Володимир Зеленски да обмисли нов законопроект, отбелязва Ройтерс

Но предложените промени в правилата за мобилизация на армията, които биха позволили на Киев да привика повече хора и да затегне санкциите срещу укриването на наборна служба, бяха подложени на обществена критика. А комисарят по правата на човека към парламента заяви, че някои от предложенията в законопроекта са противоконституционни.

Европейската бизнес асоциация заяви вчера на своя уебсайт, че след като е прегледала предложеното проектозаконодателство, тя има опасения относно няколко предложени разпоредби в него, включително опасения, свързани с рискове от корупция.

Комисия по национална сигурност, отбрана и разузнаване разглежда от миналия четвъртък предложените промени в законопроекта. По-късно днес тя ще трябва да ги одобри или да върне законопроекта на правителството за преработване.

Ако бъде одобрено от комисията, законодателството ще влезе за обсъждане в пленарна зала и може да претърпи още промени на второ и на трето четене. Накрая то трябва да бъде подписано от президента Зеленски, за да се превърне в закон.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В.В.П.

    57 11 Отговор
    За окропа само як лобут ..за техните партньори ,Тоже..До омекване на кокала .. АХАХА..Следващият залп ,и Киев ще бъде поляна ..

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Шойго Герасима где?

    11 50 Отговор

    До коментар #1 от "В.В.П.":

    Как къде ,питай плътни....

    Коментиран от #10

  • 3 Ееее то най много

    11 50 Отговор

    До коментар #1 от "В.В.П.":

    Поляни има в Русия,нали знаеш каква територия има,срам срам 😄,скачай от радост🤦
  • 4 Кнаус 485

    64 8 Отговор
    Прочетох само заглавието, другото си представям какво е......но Милене и ти ли не можеш да спиш ,четири и 20 часа е и започваш пак с украинска пропаганда....
  • 5 ХАХАХА

    53 7 Отговор
    Отвратителна личност ,!
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    46 11 Отговор
    УКРАИНЦИТЕ САМИ ЩЕ СИ ИЗГОРЯТ ХАЗАРИТЕ
    И ЩЕ ПРАТЯТ ЧЕРЕПИТЕ ИМ НА ДЯДО ИВАН В КРЕМЪЛ
    .....
    СЛУШАЙТЕ МИ ДУМАТА :))
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 В.В.П.

    49 9 Отговор
    Зелю е най презирания политик от окропите ,в прехода им ..След като приключи СВО ,от Иззрайна ще остане мазното петно Лвов и Иванофрснкивск..
  • 10 Би ли дал инфо...?!

    26 5 Отговор

    До коментар #2 от "Шойго Герасима где?":

    Какво е това:
    ,,питай плътни..."...?!?!?!

    Коментиран от #14

  • 11 Гориил

    47 8 Отговор
    На скорошно събитие в Кремъл Владимир Путин беше весел, стискайки чаша шампанско, изглеждаше хладнокръвен и уверен, както преди две години. Според него Украйна практически не произвежда собствено оръжие и няма бъдеще. „Но Русия има най-добрите оръжия в света“, добави той.
  • 12 Между редовете

    9 52 Отговор
    Зеленски е велик човек. В името му е закодирано преминаването към зелена енергия, което ще бъде най-важният ефект от тази война. След няколко десетилетия ще живеем в нов, по-добър свят. Путин ще бъде просто злодеят във филмите за Зеленски. Неговото име значи пътник и в него са закодирани отиващите си изкопаеми горива.

    Коментиран от #21

  • 13 Кретенски

    32 13 Отговор
    Тези деца щяха да бъдат чудесни войници,ако агресора не беше ги отвлякъл.Сега ги храни и отглежда против нашата воля
  • 14 Чакаме добри новини

    20 3 Отговор

    До коментар #10 от "Би ли дал инфо...?!":

    Но няма да са добре за Украйна ,.,., защото този е най не компетентният ,генерал!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Име

    38 7 Отговор
    Сън не ме хваща, но ето, дочаках да чуя какво е казал наркоманът. Мисирките дори не подозират как с подобни писаници вместо пропаганда извършват обратното.
  • 17 В.В.П.

    22 6 Отговор
    Приследвашият террр,акт,на окропо,,Киев е поляна за тикви..сигурно му е ясно на малкия чафут..
  • 18 В.В.П.

    33 7 Отговор
    Най вече ,,Западът ,иска унищожението на Окрайна ,За да не ги взема в ЕС..Както унищожиха ,Югославия ..за 8 -10 год..
  • 19 Анджело

    36 7 Отговор
    Заради американските претенции за Крим виж ко стана. А заради неспиращите американски помощи, чети инвестиции още стотици хиляди украинци ще загинат

    Коментиран от #45

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Браво

    27 4 Отговор

    До коментар #12 от "Между редовете":

    Забравих как се казва онази награда за най-голяма глу..пост, но ако кандидатстваш за нея ще ти я връчат без възражения... По-голяма ТЪПНЯ от тоя твой пост до сега не бях чел! То бива ТЪПОТИЯ, ама чак толкова вече е прекалено...
  • 22 На цистка

    8 31 Отговор
    русия ще си плати за всички престъпления.
    Няма ненаказан агресор.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 В.В.П.

    32 4 Отговор
    Лъжльото Зелю ,казваше на руски,, че са братя ..и че слага край на Донбаския Конфликт...После се обади на Джо да бият руснаците...И после си сърба попарата ...Ахаха ...
  • 25 В.В.П.

    26 4 Отговор
    Как се палеше на руски преди 5 ГОД ,това човече ..Само дето Путин не му вярваше..Щото не звънна по телефона на човека в Кремъл..Звънна на Джо и Столти ...Да бият руснаците ...Ахаха ..
  • 26 В.В.П.

    29 7 Отговор
    Зеленскийи и режима ше си платят масрафа ..Путин е много СЕРИОЗЕН.
  • 27 Поредната

    32 5 Отговор
    "люта закана" на зеленикавия наркоман, изречена след консумацията на едни бели прахчета... Още ли не му прави впечатление, че "държавата" му вече издъхва? Е как да го забележи, като съзнанието му е перманентно замъглено от чудодейните "препарати" на такива като брендо? Па и реват, че им били отвлекли децата... Хубаво, че са ги прибрали в Русия, че кой знае каква злочеста съдба ги очакваше в родината им!
  • 28 Блатния Плъх

    7 17 Отговор
    Разбира само от Млатене .

    Ушанките от Тричане.

    Няма друг начин .
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 БАРС

    22 3 Отговор
    РЕВЕ ЗА ДЕЦАТА СИРАЦИ ЗАЩОТО ПАРА ЙОК.РАБОТАТА Е ЧЕ В УКРАИНА КОИТО ОСТАНАХА ОТ ТИЯ СИРАЦИ РАШКИТЕ НЕ ЕДИНПЪТ ГО КАЗАХА И ДОКАЗАХА ПРОДАВА ГИ ЗЕЛЕНИЯ ЗАД ГРАНИЦА .ПОВЕЧЕТО ГИ ПРОДАВАТ НА ГЕЙ БРАКОВЕ .А ПОСЛЕ ПОЗНАЙТЕ КАКВО ПРАВЯТ С ТЯХ.
  • 31 Редник

    19 3 Отговор
    Всеки път едно и също. Сбогом, Зеленски.
  • 32 Иванушка 🇷🇺

    25 4 Отговор
    Пълна уркаинска мизерия и тъжна действителност.
    А можеше просто да изпълнят Минските споразумения и да се радват на мизерния си животец
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ссср

    16 4 Отговор
    Наркомана е на командно дишане и пак бълнува .
  • 35 САЩисан вие на поляна

    16 4 Отговор
    Зеленият покемон, не се обяснявай ами фащай греблото и отивай да ринеш г0в.а, че Кийв се осмърдя.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Абсолютно е деградирал Зеления

    15 3 Отговор
    Зеления наркоман мисли само за собствената си миризлива кожа. Украинските деца го интересуват дотолкова, колко ще може да хвърли във войната и колко ще може да продаде при своите партньори, за да радват любителите на детска плът.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 КовидманЯк

    14 4 Отговор
    Спрете му вече дрогата на Зеления Лепилар!Изпращял е централно!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Коментар

    12 4 Отговор
    Зелето под "руски" има предвид руслоговорящите укри.Затова границите са затворени,мобилизират ги насила и ги пращат без подготовка в безсмиалени месомелачки.Разчиства теририторията за Нов Небесен Йерусалим.Преди месец избухна скандал,че жената на Зелето е осигурявала непълнолетни на известни западни богаташи,които са и част от списъка на извратения Джефри Епстайн,но бързо покриха всичко.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 българин

    3 3 Отговор
    не му ли умръзна на просяка наркоман да се перчи не вижда ли че е пътнико свиден пътнико крадлив
  • 54 Па да бяха си осиновили

    5 2 Отговор
    с Елена няколко сирачета след като свои деца нямат! В тежко финансово състояние ли са? Или религията му, не му позволява?

    Коментиран от #55

  • 55 127

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Па да бяха си осиновили":

    имат ама ги крият познай защо
Новини по държави: