Last news in Fakti

26 Декември, 2013 11:16 2 310 1

Япония разгневи Китай и Южна Корея

  • япония-
  • шинзо абе-
  • почит към мъртвите-
  • китай

Японският премиер Шинзо Абе посети светилище, което почита мъртвите войни

Япония разгневи Китай и Южна Корея - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Японският премиер Шинзо Абе разгневи Китай и Южна Корея, като посетите светилище, което почита мъртвите воини на Япония. Сред тях има и осъдени за военни престъпления, съобщава Би Би Си.

Шиндзо Абе заяви, че посещението му в храма Йасукуни е анти-военен жест. Но Китай нарече визитата "абсолютно неприемлива за китайския народ , а Южна Корея изрази "съжаление и гняв".

За двете съседни на Япония страни Йасукуни  е символ на агресията в Токио по време на Втората световна война , когато Япония окупира големи части от Китай и Корейския полуостров.

Американското посолство в Токио на свой ред изрази разочарованието си от действията на г-н Абе и заяви, че това е „изострило напрежението" със съседите на Япония.

Светилището Йасукуни е построено през 1869 г. по време на император Мейджи. То почита душите на 2,5 милиона мъртви воини. Там лежат останките и на осъдени военнопрестъпници. 14 така наречени престъпници от клас А - тези, които са участвали в планирането на войната - са сред почетените от Абе. Те включват и военния лидер генерал Хидеки Тойо, който е бил екзекутиран за военни престъпления през 1948 година.

Това светилище почита не само мъртвите воини, отдали живота си за страната, но и цивилните, които са останали живи благодарение на тях. За Китай и Южна Корея обаче това светилище е по-скоро прослава на японските зверства по време на Втората световна война, отколкото почит към героите.

Това бе първото посещение на японски премиер в храма след мандата на Джуничиро Коидзуми, който посети  Йасукуни  през 2006 година.

Шинзо Абе, който встъпи в длъжност преди една година, влезе в храма в четвъртък сутринта, облечен в костюм и сива вратовръзка. Неговото пристигане бе излъчвано пряко по националната телевизия.

"Избрах този ден да докладвам (на душите на мъртвите), за това, което сме направили през годината, след като държавата ни обеща, че никога вече хора няма да страдат по време на война. Нямам намерение да нараня чувствата на китайския и корейския народ", каза той.

Но говорителят на китайското външно министерство Цин Ган заяви: "Ние протестираме и сериозно осъждаме актовете на японския лидер. Това представлява важна политическа пречка за подобряване на двустранните отношения. Япония трябва да поеме отговорност за всички последици, които това посещение създава."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хюго бос

    0 0 Отговор
    А тук паметници строим на терористи и 5-вековни поробители..какво знаят китайците
Новини по държави: