Last news in Fakti

11 Януари, 2024 04:44 775 8

Нетаняху: Няма да окупираме за постоянно Газа, цивилните остават там

  • бенямин нетаняху-
  • газа-
  • западен бряг-
  • израел

Нарастването на незаконното арабско строителство по протежение на Зелената линия представлява заплаха за сигурността според израелските власти

Нетаняху: Няма да окупираме за постоянно Газа, цивилните остават там - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху повтори, че Израел няма намерение да окупира за постоянно ивицата Газа или да прогони оттам цивилното население, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Израел се бори срещу терористите от "Хамас", а не срещу палестинското население. Правим това, като спазваме напълно международното право", каза снощи Нетаняху във видеообръщение.

Днес започват изслушванията в най-висшата съдебна институция на ООН, Международния съд в Хага. Там Южна Африка съди Израел с твърдението, че военната кампания ивицата Газа е в нарушение на конвенцията на ООН за геноцида.

"ЦАХАЛ (израелските сили) правят всичко възможно да сведат до минимум цивилните жертви, докато "Хамас" прави всичко възможно да има колкото може повече такива, използвайки палестински цивилни като човешки щитове", каза Нетаняху. По думите му израелската армия предупреждава и призовава палестинските цивилни да напуснат военните зони, докато "Хамас" ги възпрепятства да го направят.

"Нашата цел е да изчистим Газа от терористите от "Хамас" и да освободим заложниците. Щом това бъде постигнато, Газа може да бъде демилитаризирана и дерадикализирана", каза той. Премиерът допълни, че това ще създаде "възможност за по добро бъдеще както за израелците, така и за палестинците".

Благодарение на проучване на израелската неправителствена организация "Регавим" стана ясно, че незаконното арабско строителство по протежение на оградата за сигурност в Юдея и Самария се е увеличило тревожно, предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

Анализирайки снимки, получени чрез наблюдение от въздуха, "Регавим" откри десетки хиляди незаконни постройки, издигнати покрай покрай бариерата, която минава приблизително по протежение на Зелената линия - линията на примирието от 1949 г. след Войната за независимост на Израел.

Голяма част от арабските строежи са нови, създадени през последните 10 месеца, съобщава мозъчният тръст, който се занимава с въпросите на земята и суверенитета.

На първия етап от изследването си "Регавим" проучва три примерни района - в Южните Хебронски хълмове, Юдея-Ецион и Самария, като само в тези райони открива 7675 незаконни постройки.

След това бяха разгледани незаконните строежи по протежение на цялата ограда за сигурност - от северния край на долината на река Йордан до Айн Геди на юг. Установени са 16 866 незаконни постройки.

Всички те се намират на разстояние от 1 километър от израелските общности.

"Някои от тези постройки са толкова близо до линията, че можете да протегнете ръка от тях и да докоснете домовете в еврейските общности в Кохав Я'ир, Рош Хааин и Модиин", заяви Наоми Кан, директорка на международния отдел в "Регавим", пред ТПС.

"Навсякъде по протежение на Зелената линия еврейските общности са притиснати до степен, в която няма буферна зона, няма време за реакция", каза тя.

Цялото строителство е в зона С на Юдея и Самария, където Израел има юрисдикция за сигурност и администрация съгласно споразуменията от Осло.

От години "Регавим" призовава държавните органи да се заемат с незаконното арабско строителство в зона С, която Палестинската автономна власт се опитва да завладее чрез незаконно строителство, често с помощта на финансиране от Европейския съюз.

Новото в изследването на "Регавим" е, че след 7 октомври организацията реши да разгледа ситуацията конкретно покрай оградата за сигурност. "Никога преди не сме я разглеждали от тази гледна точка", казва Кан.

Изграждането на оградата, започнало през 2002 г., за да се справи с вълната от палестинско насилие срещу израелци от Юдея и Самария по време на Втората интифада, отне почти две десетилетия и струваше 8,3 милиарда шекела (2,2 милиарда долара).

"Регавим" твърди, че оградата се е превърнала в проблем за сигурността. В доклад на държавния контрольор от 2023 г. се констатира, че намаляването на силите на ЦАХАЛ в Юдея и Самария е подкопало способността им да поддържат оградата. Още през 2017 г. Централното командване на ЦАХАЛ реши да спре да възстановява щетите, причинени от арабски саботьори.

Разрушени са километри от нея. Към 2021 г. палестинците можеха да проникнат в Израел, "без да задействат аларма по почти половината от дължината на оградата", се казва в доклада на "Регавим".

Ако Палестинската автономия реши да предприеме нападение - а "те не направиха нищо друго, освен да възхваляват" клането от 7 октомври - Кан каза, че то ще бъде много по-лошо от случилото се в Газа, тъй като Юдея и Самария имат много по-дълга граница с по-гъсто населени еврейски райони.

Според статистиката на Централното разузнавателно управление силите за сигурност на Палестинската автономия разполагат с приблизително 28 000 души активен персонал.

"Това, което ЦАХАЛ не взема предвид, е, че еврейските постройки са там, за да запазят земята и да я предпазят от завладяване от незаконно арабско строителство", казва Кан.

ЦАХАЛ също така настоява еврейските жители на Юдея и Самария да приемат обратно арабски работници в своите общности - нещо, на което те категорично се противопоставят след 7 октомври, от който стана ясно, че арабски работници в южната част на страната са действали като шпиони на терористите.

Притесненията на ЦАХАЛ са, че безработните палестинци ще се обърнат към тероризма.

Това е същото преобладаващо предположение, което доведе до трагедията на 7 октомври - каза Кан, като отбеляза, че ЦАХАЛ вярва, че икономическото подобрение ще доведе до политическа умереност.

Арабите не могат да бъдат подкупени с икономически стимули, каза тя. "Това, че израелците ценят достойния живот и осигуряването на препитание за семействата си, не означава, че и другата страна го прави. За тях е по-важно да ни лишат от собственост, отколкото да осигурят благосъстояние на собствения си народ. Ето срещу какво се изправяме."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    1 1 Отговор
    Това в нож с две остриета!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шопо

    6 2 Отговор
    Израел е държава създадена на чужда територия.
    Време е да върнат земята на собствениците.
  • 4 Селянин

    2 1 Отговор
    Нетаняху: Няма да окупираме за постоянно Газа, цивилните остават там.

    Путин: Няма да окупираме за постоянно Украйна, цивилните остават там.
  • 5 Ционист

    7 0 Отговор
    Горките израелци как са притиснати от палестинците. Сега, след геноцида ще се поразширят малко. Най-после
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    4 1 Отговор
    МЕЧТАЯ СИ НЯКОЙ ДА НИ ЗАЩИТИ КАТО САЩ ЕВРЕИТЕ
    ... И ВСЕ МИ ИДВА НА УМ ДЯДО ИВАН :))
  • 7 Крали Марко

    6 1 Отговор
    Дано ви сполети нов холо кост. Да е окончателин. Не сте хора ,а изро.ди.
  • 8 резервист

    4 0 Отговор
    Огледайте добре снимката. Вижте хитрите еврейчета. Признаха че няма да успеят да избият всички палестинци. Но пък концлагерът остава. И това го правят жертвите на Холокоста?1