Last news in Fakti

11 Януари, 2024 13:06 1 180 8

Китай призова САЩ "да не се намесват" в президентските избори в Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • сащ-
  • президентски избори-
  • намесват

Отправените коментари на САЩ във връзка с президентските избори в Тайван са необмислени, заяви Китай

Китай призова САЩ "да не се намесват" в президентските избори в Тайван - 1
Снимка: БГНЕС

Днес, след като Вашингтон предупреди Пекин да не допуска ескалация на напрежението около вота, Китай осъди "необмислените коментари" на САЩ във връзка с президентските избори в Тайван, предаде Франс прес и БТА.

"Китай изразява дълбокото си недоволство и твърдо противопоставяне на необмислените коментари, направени от САЩ във връзка с изборите в региона Тайван", заяви на редовна пресконференция говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.

Китай призова САЩ "да не се намесват" в президентските избори в Тайван, като заяви, че е "твърдо против" връзките между Тайпе и Вашингтон, който обяви, че ще изпрати делегация на острова след изборите.

САЩ не трябва "да се намесват в изборите в Тайван под каквато и да е форма, за да избегнат сериозното увреждане на китайско-американските отношения", заяви Мао Нин.

"Китай е твърдо против всякаква форма на официален обмен между САЩ и Тайван", отбеляза говорителката.

Китайският външен министър Ван И ще посети Египет, Тунис, Того и Кот Д'Ивоар тази седмица, а след тази африканска обиколка той ще посети и Бразилия, и Ямайка, съобщи Мао Нин.

"Ван И ще посети Египет, Тунис, Того и Кот д'Ивоар от 13 до 18 януари", поясни тя и добави, че после министърът ще бъде на визити "в Бразилия и Ямайка от 18 до 22 януари".

Междувременно кандидатът за президент на основната опозиционна партия в Тайван "Гоминдан" Хоу Юи, каза днес, че ако бъде избран, бъдещото му правителство ще използва възпирането като основна тактика, за да попречи на Пекин да предприеме военна атака срещу Тайван, посочва ДПА.

Президентските и парламентарните избори в Тайван ще се проведат в събота.

"Когато разглеждаме рисковете, свързани с Китай, най-важното нещо е, че трябва да продължим да укрепваме въоръжението си и да подобряваме националния си отбранителен капацитет, за да не посмеят те (китайците) да започнат война", заяви 66-годишният Хоу Юи на предизборна проява с международно участие. "Ако Китай започне война, той няма да може да плати цената за това", каза Хоу.

Той добави, че най-големите предизвикателства пред Тайван в момента са нарастващото военно напрежение в Тайванския проток. За да се намали напрежението, кандидатът предложи стратегия по три направления, която включва "възпиране, диалог и деескалация".

Освен това Хоу изрази готовност да продължи да купува военно оборудване от съюзника на Тайван - САЩ. Пекин неведнъж е изисквал от Вашингтон да спре въоръжаването на Тайван, посочва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тихо

    1 7 Отговор
    там и сглобявайте Айфони
  • 2 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    8 3 Отговор
    За зло куче здрав прът! Янките само от призиви не разбират, требе си и дебела тояга.
  • 3 УСА боклук

    6 1 Отговор
    Ние сеем само патаклама. Кръв и разрушения да има.
  • 4 Иван Иванов

    3 2 Отговор
    ,Тайван е част от Китай отделена от американския слуга Чан Кай Ши,нарича се буржоазна република Китай,нормално е китайците да искат обединение както се случи с Хонконг.Китай е водеща Велика Сила и е много по-силна от Русия, затова конфликта може да прерасне в световна война

    Коментиран от #5

  • 5 Шотландски боец

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иван Иванов":

    Искаш ли да живееш в Китай ?

    Коментиран от #7

  • 6 Мнение

    9 1 Отговор
    Също както "НЕ" се намесиха в президентските избори на Украйна?!

    Има ли някой съмнение още, че империята на злото към днешна дата се казва фащ?!
  • 7 Защо не?

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шотландски боец":

    Ти заминавай за кравария!
  • 8 веско

    1 0 Отговор
    Америка няма да се меси в изборите в Тайван ? когато повече от 600 представители имат от месеци които работят преди изборите . А броят на Англичаните и Канадците не е по малко и всичко е демократично ако техният кандидат спечели---- е ако не cпечели изборите не ги признават..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания