Last news in Fakti

14 Януари, 2024 04:31 1 373 16

Нетаняху: Хага не може да ни спре, вдигаме бюджета за отбрана

  • израел-
  • палестина-
  • бенямин нетаняху-
  • оставка

Хиляди израелци поискаха оставката на премиера

Нетаняху: Хага не може да ни спре, вдигаме бюджета за отбрана - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко хиляди протестиращи се събраха в Тел Авив, за да поискат оставката на премиера Бенямин Нетаняху, обвинявайки правителството му, че не прави достатъчно, за да върне у дома заложниците, които "Хамас" все още държи в ивицата Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Протестът се проведе в навечерието на стотния ден от началото на войната в Газа, предизвикана от най-тежкото клане в историята на Израел от 7 октомври.

Популярността на Нетаняху рязко спадна след масовите убийства на 7 октомври, като израелската общественост го обвини, че не е подготвил достатъчно добре силите за сигурност за подобна атака. Опитът на Нетаняху, който оглавява правителствена коалиция, включваща ултрарелигиозни и крайно десни партии, да прокара изключително спорна съдебна реформа също предизвика вълна от масови протести миналата година, припомня ДПА.

В Тел Авив Форумът на семействата на заложници и изчезнали представи вчера арт инсталация, наподобяваща тунелите в ивицата Газа, в които според сведенията ислямистката групировка "Хамас" все още държи повече от 100 заложници. Макет на тунела има за цел да изрази солидарността към отвлечените.

Междувременно от изявление на премиера на Израел стана ясно, че държавата планира "огромно" увеличение на бюджета си за отбрана като част от изграждането на инфраструктура, предназначена да покрие нуждите му за години напред, като една от целите е независим военно-промишлен сектор, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той заяви на брифинг за медиите, че междуведомствена група ще представи до осем седмици плановете за "огромното допълнително финансиране, за да се създаде тази независимост в изграждането на въоръжените сили и в други неща, необходими за гарантиране на нашата сигурност през следващите години".

Израел продължи бомбардировките в ивицата Газа, обещавайки да продължи офанзивата си за унищожаване на ислямисткото движение "Хамас", докато войната наближава психологическата граница от 100 дни, а краят ѝ не се вижда.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да бъде възпрян от делото в Международния съд в Хага, където се бори с обвиненията, че кампанията в Газа е равносилна на геноцид. "Никой няма да ни спре - нито Хага, нито Оста на злото, никой", подчерта той на пресконференция, визирайки "Хамас" и подкрепяните от Иран "Хизбула" и йеменските хуси, които предложиха подкрепата си на палестинците.

В южния град Рафа при израелски въздушен удар по къща, приютила две разселени семейства, са загинали 10 души, съобщиха от здравното министерство на Газа.

В същото време на окупирания Западен бряг, където насилието нарасна след 7 октомври, трима палестинци, въоръжени с ножове, пушка и брадва, са се опитали да проникнат в еврейското селище Адора, близо до Хеброн. Те са били убити, а един израелски войник е бил ранен при престрелката, започнала, след като те преминали през външната ограда на селището, съобщиха израелските въоръжени сили.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че загиналите са на възраст 15, 17 и 19 години.

Френският президент Еманюел Макрон призова междувременно преговорите за освобождаването на заложниците на "Хамас" да бъдат "възобновявани отново и отново", предаде Франс прес, като цитира видеоклип, излъчен в социалните мрежи, и на митинг в Тел Авив в подкрепа на заложниците.

"Френската нация е категорична, че всички заложници от терористичните атаки на 7 октомври трябва да бъдат освободени. Франция не изоставя своите деца. Ето защо преговорите за освобождаването им трябва да бъдат подновявани отново и отново", заяви Макрон. "Никога не трябва да се отказваме, никога не трябва да се предаваме, защото не приемаме и няма да приемем никакви жертви. Затова ще направим всичко и можете да разчитате на мен, че всички те ще се завърнат у дома при нас", добави той в краткото послание, излъчено в навечерието на 100-ия ден от конфликта, започнал на 7 октомври с кървавите нападения на "Хамас" на територията на Израел.

Трима френски граждани все още са "в неизвестност", като вероятно са държани като заложници на палестинска територия, припомня АФП, цитирана от БТА.

Видеопосланието на Макрон беше показано на няколко огромни екрана по време на митинг в Тел Авив вчера.

;


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гумата

    3 22 Отговор
    Съдът в Хага е обраувал делото малко в аванс и определено не може да се събират към този момент доказателствата. Евреите са под обстрел и също стрелят. Кой по- точно тогава е престъпникът?

    Коментиран от #14

  • 2 Ненормален си и нищо не оправдава

    28 2 Отговор
    Убиването на толкова хора!
  • 3 ХАХАХА

    29 2 Отговор
    Терористите от юдея извършват геноцид над палестинците под благия поглед на циониската организация ООН!
  • 4 Чак сега

    26 2 Отговор
    Почвам да разбирам Адолф

    Коментиран от #9

  • 5 Мдааа

    27 1 Отговор
    А пък лошия Путин при масиран ракетен обстрел в Херсон убил един човек.
  • 6 Василев

    16 1 Отговор
    малко предистория..."Макар палестинците да са били близо 90 процента от населението на Светите земи по време на Първата световна война, в Мандата отреден на англичаните за контрол на Палестина те са били споменати просто като "нееврейска общност". Затова мандатът не им е отреждал политически права. Имали са само граждански и религиозни такива. Така се е стигнало да взрив на напрежението през втората половина на 30-те години на ХХ век с арабското въстание. Британците са използвали военна сила срещу палестинското националистическо движение. 20-хилядна армия е хвърлена да разрушава домовете на замесени в съпротивата, да ги тъпче в лагери като добитък. Имало е екзекуции и масово избиване на невинни цивилни. В края на това въстание през 1939 година палестинското национално движение не само продължава да не бъде признато, но и военният му капацитет е елиминиран. Когато британците напускат през 1948 година, в Палестина вече има много добре изградени ционистки институции и огромен ръст на еврейското население. Остават и много евреи, които са служили в британската армия през Втората световна война и са много добре обучени да водят бойни действия. И освен това, заради Холокоста, ционистите се радват на съпричастност от цял свят за тежката си участ"....крушата си има опашка!
  • 7 Танев

    26 1 Отговор
    Бившият евродепутат Ник Грифин:
    Думата на годината „да израелизираш (глагол)“ означава да вземеш нещо, което не е твое, и след това безсрамно да се преструваш, че е твое, и да играеш жертва.
    --
    Между другото, има пореден скандал в Израел, след като израелски войник открито признава на живо по Канал 12, че на 7 октомври, по заповед на своя началник, е стрелял в къщата на израелско цивилно семейство и е убил 12 жени и деца...
  • 8 Нетаняху

    18 2 Отговор
    Е посещавал два пъти
    еврейската хуситска синегога
    в Ню Йорк, в която са открити тайни тутели
    и са извършвани странни ритуали с деца !
  • 9 Калпазанин

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "Чак сега":

    Защо евреите са прокълнати от бог някой замислял ли се е, и интересувал ли се е? И защо са гонени от всякъде, нема нищо за разбиране почети малко и ще ти стане ясно,
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 дядото

    16 1 Отговор
    явно си решил да създадеш ч и ф у т с ка империя.не от хага,ще бъдеш спрян от обединените араби.само българите не успяхме навремето да ви разберем какви сте.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 УКРАЙНА🇺🇦

    2 10 Отговор
    А значи Путлер може да избива украинци и в това няма проблем .Хага първо да озъпти дивото животно Путлер пък после ще видиме .
  • 14 Що за въпрос

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "гумата":

    Кой е престъпникът - крадец или убиец нахлул в дома ми, или аз който я защитавам. А що се отнася до делото, ще има още много такива дела срещу Израел .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    1 0 Отговор
    Няма да спрат докато техните покровители не кажат ,а те нямат интерес да спират.Целият театър с нападението на Хамас беше умишлен за да се изчисти Газа и да се изселят арабите...след това ще споходи същото и западния бряг и се слага край на претенциите за две държави.