Last news in Fakti

15 Януари, 2024 04:34 1 228 5

Хамас пусна ВИДЕО със заложници, призоваващи Израел да спре настъплението в Газа

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • заложници-
  • видео

Израел дава награда от 400 000 долара за информация, която да доведе до залавянето на лидера групировката Яхия Синуар

"Хамас" излъчи видеозапис, на който трима израелски заложници, държани от радикалното движение, призовават своето правителство да спре настъплението срещу контролираната от ислямистката групировка ивица Газа, за да бъдат освободени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Видеото, траещо 37 секунди, завършва със следното послание на радикалната групировка: "Утре /б.р днес/ ще ви информираме за тяхната съдба". По-рано вчера говорителят на военното крило на "Хамас" - Бригадите "Изедин ал Касам", Абу Убайда заяви, че съдбата на много заложници е неизвестна.

В първата си телевизионна изява от няколко седмици Абу Убайда каза, че много от заложниците "може да са били убити" и хвърли вината за тяхната съдба върху Израел.

Говорителят добави, че „всякакви разговори преди спиране на израелската агресия са безполезни."

„Съдбата на много заложници е неизвестна от няколко седмици, а останалите влязоха в тунела на неизвестното“, заяви Абу Обейда в телевизионното си обръщение. Той добави, че „много от тях вероятно са били убити напоследък, а другите са в голяма опасност”, за което „пълна отговорност носи ръководството на противника и неговата армия”, цитира го Франс прес.

Междувременно китайският външен министър Ван И каза, че войната в ивицата Газа продължава да ескалира и че Китай призовава за по-мащабна, по-авторитетна и по-ефективна международна мирна конференция по този въпрос с конкретни срокове за разрешаването на конфликта съгласно принципа на двете държави, предаде Ройтерс.

Ван направи изявлението пред представители на медиите след разговор с египетския си колега Самех Шукри в столицата на африканската страна Кайро, споделяйки своите възгледи за войната Израел - "Хамас", разпространени от китайското външно министерство снощи.

"Международната общественост трябва да се вслуша внимателно в основателните безпокойства на страните от региона. Влиятелните държави трябва да поемат безпристрастна, цялостна и конструктивна роля в това отношение", посочи още китайският външен министър, който обяви, че Пекин е решил да достави трети транш от спешна хуманитарна помощ за хората в ивицата Газа.

Ван И е на обиколка в Африка, която освен Египет включва Тунис, Того и Кот д'Ивоар.

Вчера британската полиция е арестувала шестима пропалестински активисти, членове на организацията "Палестинска дейност" (Palestine Action), в рамките на разследване на предполагаем заговор срещу лондонската стокова борса, предаде Ройтерс. Според органите на реда активистите са планирали да обсадят сградата на борсата, за да предотвратят отварянето ѝ.

От полицията в Лондон обявиха в изявление, че трима са били задържани в северния английския град Ливърпул, двама - в Лондон, а един в крайбрежния южен град Брайтън.

Шестимата активисти остават в ареста.

В същото време израелската агенция ТПС, цитирана от БТА, предаде, че палестински цивилни, живеещи в Газа, които са били в контакт с израелските военни, критикуват "Хамас" и насърчават израелските военни да отстранят терористичната групировка от власт. Това става ясно от аудиозаписи, публикувани днес, на стотния ден от войната, от Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ).

Палестинците са разговаряли с говорещи арабски израелски военни. Чрез социалните медии и листовки, пуснати в Ивицата, ЦАХАЛ насърчават жителите на Газа да се обадят на военните, ако имат информация за местонахождението на 136-те заложници или за висши лидери на "Хамас". Израел вече предложи награда от 400 000 долара за информация, която да доведе до залавянето на лидера на радикалното палестинско движение, контролиращо ивицата Газа, Яхия Синуар.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    4 7 Отговор
    Някой още съмнява ли се, че терористите от Хамас трябва да бъдат унищожени!
  • 2 Никаква милост.за джихадистите!!!

    4 6 Отговор
    Заложниците ще се превърнат в светци!!!
    Навсякъде по света, трябва да се разправим с мюcлuтaтa, какго евреите с Хамас. Не харесвам нито едните, нито другите, но те са едно и също-Араби!
    Само едните от тях, обаче, взривяват християнски храмове, самолети, бомби на масови съботия в християнски страни и празнуват на новините за невинните ни жертви!
  • 3 Смех

    2 0 Отговор
    Тоя в лево на китаец мяза и той ли стана богоизбран.
  • 4 ДизелЪъЪ

    4 0 Отговор
    ХЪзарите изобщо не им пука за заложниците им. Те искат територията на Газа, искат ресурсите (природен ГАЗ) които се намират в морето пред ивицата Газа, искат да завземат материални неща ... За алчните евреи случайно чували ли сте ? Хората трябва да прогледнат за това колко нечовечни са израелците. Не може в едната война, в която има над един милион военни жертви (загинали и ранени) , да има 8-9 хиляди цивилни жертви и целя свят да вика за военни престъпления, а в другата война за 100 дена да има 100 000 цивилни жертви( 30К+ загинали и 65К+ ранени) и никой да не каже нищо. Истината за геноцида над палестинците рано или късно ще излезе и виновните ще бъдат заклеймени и осъдени.

    Коментиран от #5

  • 5 де да знае

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДизелЪъЪ":

    Група.ка на който в акъла му е само антиислямизм. Този прозтак вместо да седне да прочете Корана и да разбере малко от малко какво е Ислям седнал и ръси само злоба. Добре че има съд.е.н ден в който ще се разпитва за тези дела сторени от тези дяво.ск.и слу.г.и