Last news in Fakti

17 Януари, 2024 04:32 1 081 9

За САЩ хусите остават терористи, не се вълнуват има ли израелски геноцид в Газа

  • сащ-
  • израел-
  • хамас-
  • сенат

Сенатът отхвърли резолюция, която щеше да принуди Държавния департамент да изготви доклад, дали Израел е извършил нарушения на човешките права в Близкия изток

За САЩ хусите остават терористи, не се вълнуват има ли израелски геноцид в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според двама души, запознати с решението на Белия дом, и според американски служител администрацията на Джо Байдън скоро ще обяви плановете си да включи отново подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен в списъка на световните терористи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Този ход идва в момент, когато хусите вече са извършили десетки нападения срещу търговски кораби в Червено море. Групировката твърди, че атакува корабите в отговор на военните операции на Израел в Газа след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Тримата души, запознати с решението, не бяха упълномощени да го коментират и пожелаха анонимност, за да обсъдят въпроса преди очакваното официално съобщение. Очаква се администрацията да направи изявлението днес, каза американският служител.

Държавният секретар Антъни Блинкен изключи хусите от списъка на чуждестранните терористични организации и на обявените за глобални терористи през февруари 2021 г., тъй като администрацията се стреми да улесни доставката на хуманитарна помощ в Йемен, припомня АП.

В последните си дни администрацията на Тръмп обяви хусите за чуждестранна терористична организация въпреки категоричните възражения на групи за защита на правата на човека и хуманитарна помощ.

Междувременно Сенатът на САЩ отхвърли резолюция, която щеше да принуди Държавния департамент в срок от 30 дни да изготви доклад, в който да се изследва дали Израел е извършил нарушения на човешките права в кампанията си срещу "Хамас" в Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В хода на гласуването 54 сенатори гласуваха за отхвърляне на резолюцията, което означава, че тя не може да бъде придвижена в 100-членния Сенат.

Гласуването беше наложено от сенатор Бърни Сандърс, който е независим законодател, който се обединява с демократите. Въпреки че мярката беше отхвърлена, тя отразява нарастващата загриженост сред някои от съмишлениците демократи на президента Джо Байдън, особено от левицата, по отношение на доставките на американски оръжия за Израел въпреки конфликта в Газа, който взе много жертви сред палестинското цивилно население.

"Трябва да гарантираме, че американската помощ се използва в съответствие с правата на човека и нашите собствени закони", заяви Сандърс в реч преди гласуването, призовавайки за подкрепа на резолюцията, като изрази съжаление от това, което той определи като неуспех на Сената да разгледа въздействието на войната върху цивилното население.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 милен к@неф

    1 4 Отговор
    ауеууее аааааааа
  • 2 ха ха

    1 7 Отговор
    САЩ:
    Ислямокомунизъм срещу здрав разум - 46 : 54
  • 3 Ццц

    12 1 Отговор
    Ето как на лицемер му е лесно да спазва съществуващия международен ред. Все едно е писан от американци и за американци тоя ред! Това, че има дело геноцид в МНС срещу Израел е нещо, каето не касае американците. Те си имат собствен списък, в който някои държави никога няма да влезнат.
  • 4 дядото

    12 1 Отговор
    всяка империя си прави собствен такъв списък,според интересите.в световната класация ,според мен начело са краварите и още няколко световни империи.останалото е словесна еквилибристика
  • 5 Слава на сащ и нато

    1 12 Отговор
    Ако го няма сащ света ще е в каменната ера

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Хапчета

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Слава на сащ и нато":

    спешно

    Коментиран от #9

  • 7 Ама

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Слава на сащ и нато":

    Както е тръгнало, точно заради американците ще се отзовем в каменната ера.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 От страни

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хапчета":

    Нема да му помогнат - само ампутация на мозък. Е ако има такъв де....