Last news in Fakti

18 Януари, 2024 04:43 1 330 5

Палестински фоторепортери извършили военни престъпления на 7 октомври

  • израел-
  • престъпления-
  • фоторепортери

Твърдението изразиха експерти пред израелската новинарска агенция ТПС

Палестински фоторепортери извършили военни престъпления на 7 октомври - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама палестински фоторепортери от Газа, които влязоха на 7 октомври в Израел по време на кланетата на "Хамас", са извършили военни престъпления, заявиха експерти пред израелската новинарска агенция ТПС, предаде БТА.

"Смятам, че това очевидно е инцидент, който би бил обхванат както от конвенцията, за която говорихме в Международния наказателен съд за предотвратяване и преследване на геноцид, така и от израелското законодателство относно извършването и предотвратяването на геноцид и неговото преследване", заяви Морис Хирш пред ТПС. Хирш, бивш директор на Военната прокуратура за Юдея и Самария, понастоящем е директор на Инициативата за отчетност и реформа на Палестинската власт в Йерусалимския център за обществени въпроси, базиран в Йерусалим.

Хирш коментира неотдавнашен доклад на "Онест репортинг" (Honest Reporting), базирано в Йерусалим медийно сдружение за мониторинг, което установи, че фотографите на свободна практика Мохамед Фаик Абу Мостафа и Ашраф Амра са влезли в Израел, за да снимат нападенията. След това те се върнали в Хан Юнис и влезли в профила на Амра в Инстаграм, като споделили видеоклип на тълпа, която издърпва израелски военнослужещ от танк, и призовали палестинците да се присъединят към нападението.

"Можете да отидете в Хуза (район в южната част на Газа, близо до границата). Паркирайте мотоциклета си там, или джипа си. Влезте вътре. Ще се върнете обратно с джип, мотор или велосипед, или с каквото и да било", казва Мостафа във видеото. По-късно той добавя: "Съветвам, който може да отиде - да отиде. Това е събитие, което няма да се повтори." "Наистина, няма да се повтори“, отговаря Амра.

Мостафа е фотограф на свободна практика, свързан с Ройтерс, който публикува снимки от линчуването на военнослужещия. Амра също работи на свободна практика. Негова е снимката на булдозер, разрушаващ част от граничната ограда на Газа, която е публикувана под името на Ashraf Amra/Anadolu Agency via Getty Images.

"След като си бил свидетел на самите престъпления и на това, което се случваше, и си станал свидетел на геноцида, да бъдеш след това участник в този открит публичен призив и да нападнеш Израел, това е нещо, което според мен без съмнение е част най-малко от подстрекателство към извършване на престъплението геноцид", каза Хирш.

Той подчерта, че и двамата фотографи могат да бъдат преследвани в Израел по силата на Закона за предотвратяване на геноцид и неговото наказване. "Ако те бъдат арестувани, може да им бъде повдигнато обвинение за престъпление, за което се предвижда смъртна присъда", обяснява Хирш.

Хирш прави разграничение между законната журналистика и снимките, които Мостафа и Амра са направили във въпросния ден. "Не мисля, че е истинска журналистика да се присъединиш към геноциден акт и да го извършиш. Всичко е въпрос на намерение", каза той. "Ако целта ви е след това да отразите тези, които извършват геноцид, и да разкриете извършването на геноцид, това е едно. Но ако намерението е да възхвалявате действията на тези, които извършват геноцид, не изпълнявате функцията си на журналисти. Действате като пропаганден клон на терористите, които извършват геноцид. Това изобщо не е журналистика."

Гил Хофман, изпълнителен директор на "Онест репортинг", заяви пред ТПС, че неговите служители не са открили никакви индикации, че Мостафа и Амра са нападнали израелци. "Мисля, че ако го бяха направили, щяха да се похвалят с това. Не ми е известно да се е случвало", каза Хофман. Той добави, че е по-възмутен от факта, че Ройтерс и Анадолската агенция продължават да поддържат отношенията си с фотографите. "Хората, които издевателстват над 1200 убити, се отнасят с тях като с професионалисти от основните новинарски медии", каза той.

Според професор Ейтан Гилбоа, който преподава международни комуникации в университета "Бар-Илан" в Тел Авив, "Хамас" има полза от това, че снимките на насилието се разпространяват на много места. "Ето защо те направиха снимки и видеоклипове. Те предаваха на хората в щаба на "Хамас" видеозаписи от зверствата, които да бъдат излъчвани по "Ал Джазира" и особено по мюсюлманските и арабските телевизионни канали", каза Гилбоа.

"Да наричаш тези хора "журналисти" и "фотографи" е подигравка. Несподелените условия, при които работят журналистите и фотографите, заблуждават читателите и зрителите. Това е по-големият проблем", казва той.

Гилбоа определи Амра и Мостафа като "пропагандисти, работещи в полза на "Хамас"", и подчерта, че много други палестински фотографи и писатели споделят този етикет, дори и да не са минали границата на 7 октомври. "В Газа няма свобода на изразяване, няма свобода на медиите. Западните новинарски агенции не признават пред аудиторията си условията, в които работят тези палестинци".

Хофман призова западните новинарски медии да проверяват по-добре палестинците, които наемат. При предишни конфликти в Газа Израел даваше достъп на чуждестранни репортери до Газа, но не и този път, "най-вече с цел да ги защити". Хофман обясни, като добави: "Няма нужда да се случват инциденти както с Ширин Абу Аклех".

Но това означава, че новинарските агенции разчитат на палестински журналисти, които в най-добрия случай се самоцензурират от страх от "Хамас", а в най-лошия открито симпатизират на палестински терористични групировки като "Хамас", заради което проверката им е от решаващо значение, каза Хофман.

Друг въпрос за разглеждане е какво да се прави с кадрите, които Мостафа и Амра са направили в онзи ден. Хирш е категоричен. "Всички техни снимки и кадри ще бъдат плодове на отровно дърво", настоява Хирш. "Това е равносилно на купуването на снимки от нациста Йозеф Гьобелс".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фотошот

    10 4 Отговор
    Ако си включи камера към оптиката, снайперистът веднага става "фоторепортер".
    Ако фоторепортерът снима каквото не трябва, веднага става военнопрестъпник.

    Коментиран от #2

  • 2 Бен Гурион

    10 10 Отговор

    До коментар #1 от "Фотошот":

    Ако "репортерът" използва снимките си, за да подстрекава към извършване на престъпление, е най-обикновен престъпник/съучастник в престъпление.
  • 3 Анонимен

    10 12 Отговор
    Терористичната групировка ХАМАЗ трябва да бъде унищожена. Другото е приказки.
  • 4 Май ка ви да е, ба

    2 2 Отговор
    Хамас убиват 1000 жида - геноцид. ЦАХАЛ убиват 30 000 палестинци - самозащита. Да ев-а вашето маменце юдейско.
  • 5 Светът е сляп

    0 1 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца, та и тяхната работа е същата