Last news in Fakti

21 Януари, 2024 04:23 2 622 32

Атакуваха база на САЩ в Ирак, има ранени американски военни

  • иран-
  • ирак-
  • израел-
  • сащ-
  • база-
  • ранени

По рано иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че няма да остави без отговор израелския удар в сирийската столица Дамаск

Атакуваха база на САЩ в Ирак, има ранени американски военни - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централното командване на САЩ съобщи, че подкрепяни от Иран бойци са атакували военновъздушната база "Айн ал Асад" в Западен Ирак и че има ранени американци и иракчани, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Базата е била нападната с „множество балистични ракети и снаряди" в събота в около 18:30 ч. иракско време (15:30 по Гринуич). "Повечето от ракетите бяха прехванати от системите за ПВО, а други поразиха базата. В момента се извършва оценка на щетите", се казва в изявлението на американската армия.

Централното командване допълва, че са били ранени няколко души от американския пероснал и един иракски военнослужещ.

През последните седмици проиранските милиции засилиха нападенията си срещу американски военни бази в Сирия и съседен Ирак в отговор на израелската военна кампания в ивицата Газа, отбелязва АП.

По рано иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че няма да остави без отговор израелския удар в сирийската столица Дамаск, който причини вчера смъртта на петима души от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР).

"Ислямската република няма да остави престъпленията на ционисткия режим без отговор", казва Раиси, цитиран от Ройтерс и БТА, в изявление, в което осъжда удара. Нападението е било "отчаян опит да се всее нестабилност в региона", заяви говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани, цитиран от държавни ирански медии.

"Иран си запазва правото на ответни действия в подобаващо време и на подобаващо място срещу организирания тероризъм от страна на фалшивия ционистки режим", заяви още Канаани, цитиран от Ройтерс.

Боец на ливанското шиитско движение "Хизбула" и още един ливански гражданин са били убити при израелски удар вчера в Южен Ливан, предаде Ройтерс, като се позова на информация на двама източници на агенцията от областта на сигурността.

Израелската армия непрестанно обстрелва цели на палестински въоръжени групировки, разположени в Ливан, както и техните съюзници от "Хизбула". Ройтерс припомня още, че размяната на огън през границата на Израел с Ливан е зачестила с началото на войната между ислямисткото палестинско движение "Хамас" и Израел на 7 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кравари никой не ви иска в България какт

    89 28 Отговор
    Както и по целия свят! Марионетната сглобка която ни сътворихте от Козяк са сбор от некадърни предатели! Тошо фашиста се опитва да вкара и България в измислената ваша война!

    Коментиран от #3, #5

  • 2 СЗО

    60 20 Отговор
    Беше въпрос на време
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Алфа херинга

    86 19 Отговор
    Тия нахали навсякъде нацвъкали бази и никой не ги иска. Само тука, шепа центаджии тръбят, колко са велики.
  • 5 оня с коня

    29 86 Отговор

    До коментар #1 от "Кравари никой не ви иска в България какт":

    Досега се правехте на "Целия бълг. народ",сега вече и на "Целия свят" ааа? А нещата Геополитическата ориентация на БГ са прости и ясни:Тая "Сглобка" НЕ Е ПАДНАЛА от Небето,а е в резултат на Гласуването на Избирателите и след като управлява безпроблемно,значи Ние които сме гласували за нея сме МНОГО ПОВЕЧЕ от Вас,чиито Партии са по 1 Файтон хора.Естествено това Опозицията го разбира прекрасно,но Опорката й е че Сглобката "Излъгала" избирателите си.Неее Байно,Никой не ме е излъгал и Политиката която води БГ/Вътрешна и Външна/,Бастисването на Руските паметници и т.н. са все неща които лично Мен и съмишлениците ми ни удовлетворява напълно!

    Коментиран от #7, #13, #19, #23

  • 6 Фен

    70 23 Отговор
    На САЩ нещо все - повече нищо не им се получава! След бягството от Афганистан, и един мижав военен успех нямат по света. Е, ако не се брои погромат на Европа!

    Коментиран от #9

  • 7 Измисленият шахматист,

    33 21 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Ако и шаха ти е като мисленето ясно защо не си успял.
  • 8 вий

    55 21 Отговор
    Залудо натъпкаха Изт. Европа с войски и оръжие , а то зайчето от друго място изкочи и сега ще трябва да местят войски от едното място на другото . Арабите от кога чакаха този момент , да пострелят по краварите .
  • 9 Последния Софиянец

    26 54 Отговор

    До коментар #6 от "Фен":

    Тъй ли? А твоите рашисти какви успехи имат?Те не избягаха ли също от Афганистан преди това?Тридневната операция също върви по план.Минали са само 2 дни!!!А да не напомням, че никой не иска да живее в кочината, дори рушняците бягат от там.

    Коментиран от #29

  • 10 вий

    53 22 Отговор

    До коментар #3 от "ТрампЛин":

    По-добре недейте , руснаците са много злопаметни за поругаване на честа и памета на руските войници загинали във войната... . особено в България , която дължи съществуването си на руски войници .

    Коментиран от #26

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Така Така

    27 18 Отговор

    До коментар #3 от "ТрампЛин":

    Ще дойде ден и ще дойдв кръчмаря за сметката ти не се тревожи :)))) Ще си платите
  • 13 Така Така

    26 21 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Явно си от някое училище за бавноразвиващи се. Все едно чета писаници на 10 годишен

    Коментиран от #27

  • 14 Така Така

    41 19 Отговор
    Браво на Ирак Иран Хусите и Палестинците само така, когато думите са излишни на помощ идва оръжието. Успех в борбата с този голям коварен и античовешки враг-сащ. Цвл свят страда заради тях.

    Коментиран от #15

  • 15 Бесен-_ Язовец

    19 44 Отговор

    До коментар #14 от "Така Така":

    Значи цял свят страда от САЩ?Я се огледай малко.Всички, които са с тях са богати държави и живеят добре.А ти искаш да си с ислямистките терористи, които въобще не те смятат за приятел.

    Коментиран от #16, #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Боруна Лом

    34 9 Отговор

    До коментар #15 от "Бесен-_ Язовец":

    АБЕ, А НИЕ КОЛКО ЗАБОГАТЯХМЕ СЛЕД КРАВАРСКАТА...ДЕМОКРАЦИЯ..? А?

    Коментиран от #22

  • 21 дрфтгъхупи

    24 9 Отговор
    "Няколко ранени" казвате... Явно до дни ще пускате статия за "инцидент с транспортен самолет" над някой океан при който са загинали над 15 военни...
    В последно време краварите имат твърде много "инциденти" при които са загубили над 3000 военни, като над 400 от тях са с чин минимум полковник...

    Коментиран от #30

  • 22 Бесен-_ Язовец

    8 11 Отговор

    До коментар #20 от "Боруна Лом":

    Че ти къде се слагаш?Ти не си с тях.Постоянно плюеш срещу тях.Какво очакваш?
  • 23 инфо

    16 5 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Много плитко и посредствено бе "юнак". Смисълът на живота ти е отчайващо глупав. "Разрушител", като варварите, вандалите и талибаните. Такива като тебе са некадърни да сътворят каквото и да е. Посредствено мислене и посредствени резултати...точно като постоянните ти коментари.
  • 24 ХАХАХА

    23 5 Отговор
    Да си обират крушите амерските бази от Ирак!
  • 25 зрител

    20 4 Отговор
    янкиз, гоу хоум !
  • 26 фжгхтйък

    7 15 Отговор

    До коментар #10 от "вий":

    Я слез на земята- да ви съществува държавата се дължи ОСНОВНО на хората от Опълчението... Никой не отрича многото загинали руски войници, но ако нямаше силно Опълчение никой нямаше да ви Освобождава- политика просто, нищо лично...
    Войната е "Руско-Турска" и толкова- само за вас е "Освободителна"... Вашето Освобождение е желан и търсен резултат, но в никакъв случай не е било "на всяка цена"- важното е било да се унищожи Османската империя, всичко друго е било "при възможност"... Силното Опълчение е осигурило тази "възможност"...

    Та преди да благодарите на Русия за каквото и да е (а има много за което да сте благодарни) ПЪРВО ще се преклоните пред своите знайни и незнайни жертви и герои, ще им издигнете паметници и ще ги почитате както се полага и едва СЛЕД ТОВА ще казвате "Благодаря" на други държави...

    Коментиран от #28

  • 27 оня

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Така Така":

    Ентелект неземен си ти. Остава да ти проличи.
  • 28 вий

    14 5 Отговор

    До коментар #26 от "фжгхтйък":

    Чест и уважение на нашите опълченци , но знаеш ли колко са били на брой и колко на брой е била османската армия ,без руската армия нашите опълченци щяха да свършат като през Априлското въстание , поголовно клане . С фалшифициране и отричане няма да изместите Русия от историята на България и да наместите на нейно място тези , които са направили всичко възможно Русия да не ни освободи и да останем под власта на Османската империя . Вие станахахте прави македонски историчари, да не ходите при тях на обучаващи семинари .
  • 29 Напоследък само успехи имат!

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Грузия, Сирия, а сега и Ууукрайна млатят като маче у дерек! Всяка нормална държава иска да е в БРИКС!

    Коментиран от #31

  • 30 Чичо Дончо каза

    0 4 Отговор

    До коментар #21 от "дрфтгъхупи":

    Дядо ми биеше яко кравите,щото само тогава стояха кротко.
  • 31 ПЕРО

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Напоследък само успехи имат!":

    Така ли тролчо.Къде видя млатене?Копейките стигат ли?
  • 32 сашо

    1 1 Отговор
    Браво на Иран ?- ясно казано ,че терористите ще бъдат наказани . Докато наивният глупак Путин само знае да хленчи, да се оплаква , да се умихва сякаш не Руски граждани са убити а някъде другият край на света. Очаквам Украйна да удари Русия с Атомна бомба ( от Англия ще получат ) след което те ще кажат- ние не знаем няма нищо общо с нас - а глупавите Руснаци по точно Путин ще каже сигурно - как ще бомбардирваме невини хора като жени и деца. Все едно нищо не имало ,че са убити Руски граждани не е важно.Една малка група нацисти правят това което си искат остават винаги ненаказани.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания