Last news in Fakti

22 Януари, 2024 04:13 1 435 8

Нетаняху непреклонен, отхвърли условията на "Хамас" за освобождаване на заложниците ВИДЕО

  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • хамас-
  • заложници

Предложението предвиждаше пълно изтегляне на израелските въоръжени сили от ивицата Газа, която да остане под контрола на организацията

Нетаняху непреклонен, отхвърли условията на "Хамас" за освобождаване на заложниците ВИДЕО - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли условията, които палестинското ислямистко движение "Хамас" постави, за да освободи заложниците, които взе при атаката си в Израел преди повече от три месеца, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Предложението предвиждаше пълно изтегляне на израелските въоръжени сили от ивицата Газа, която да остане под контрола на "Хамас".

Израел обаче възобнови бомбардировките на град Хан Юнис, в южната част от ивицата Газа, като има съобщения за 12 убити.

Това "означава, че няма шанс за връщане на пленниците", коментира Сами Абу Зухри, високопоставен представител на "Хамас".

По-рано вчера Нетаняху отхвърли гневно условията, поставени от палестинското ислямистко движение.

"В замяна на освобождаването на нашите заложници "Хамас" изисква край на войната, изтеглянето на нашите сили от Газа, освобождаването на всички убийци и изнасилвачи. И "Хамас" да останат непокътнати", каза израелският премиер. "Категорично отхвърлям условията да се предадем на чудовищата от "Хамас", даде да се разбере той.

В съответствие със споразумение, сключено в края на ноември с посредничеството на Съединените щати, Катар и Египет, над 100 от приблизително 240-те заложници, отведени в ивицата Газа при атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, бяха пуснати в замяна на освобождаването на 240 палестинци, държани в израелски затвори. Оттогава Нетаняху е подложен на нарастващ натиск да осигури освобождаването на 136-те души, които остават в плен, отбелязва АФП.

Роднините на заложници, които протестират пред резиденцията на израелския премиер, го призоваха да предприеме действия.

Редица световни лидери, сред които генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, разкритикуваха отказа на Нетаняху да се съгласи на решаване на конфликта между Израел и палестинците посредством съвместното съществуване на две държави.

Над 25 хиляди души са били убити от началото на израелските удари в ивицата Газа в отговор на нападението, извършено от "Хамас" преди повече от три месеца, по информация от вчера на контролираните от ислямисткото движение власти в крайбрежната палестинска територия, посочва Асошиейтед прес. Тези данни не са проверени по независим път.

Израелската армия междувременно потвърди вчера гибелта на един от заложниците. В съобщението, което не съдържа подробности, пише, че 19-годишният сержант Шей Левинсън е мъртъв още от 7 октомври - деня на атаката срещу Израел, при която бяха убити общо около 1200 души.

Израел остава далеч от постигането на своите цели да освободи всички останали заложници и да смаже "Хамас", отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички ерористичните чалми

    9 6 Отговор
    на небето. Никакво спиране.
  • 2 Електра

    3 2 Отговор
    убийци Сте Вие и Хамас
  • 3 След Хамас да мятат и Хисбула, после

    7 2 Отговор
    Хусите, ИДИЛ и т.н.

    Коментиран от #4

  • 4 Няма да стане.

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "След Хамас да мятат и Хисбула, после":

    Има си ред.
    Казаха, че след Хамас, ще се погрижат Украйна да победи, понеже руснаците застанали на страната на терористите.
  • 5 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 4 Отговор
    ИЗРАЕЛ ТРЯБВА ДА СЕ БОРИ ДО ........... ПЪЛНОТО УНИЩОЖЕНИЕ НА ............ ТЕРОРИСТИТЕ ОТ ХАМАC .........
  • 6 Исраел

    4 5 Отговор
    Трябва да станат на перилни препарати, можем да помогнем, Денков е спец!
  • 7 Харон

    2 0 Отговор
    „Картаген трябва да се разруши“ или „Картаген трябва да се унищожи“ е крилата фраза на римския политик Марк Порций Катон Стари, консул през 195 и цензор през 184 година пр.н.е.

    Крилатата фраза на Бенямин Нетаняху: Хамас трябва да се унищожи!
  • 8 насилствено ваксиниран

    1 0 Отговор
    пак моля раздела горе да не се казва (войната в Израел) ,а да се казва (войната в Палестина)
    в Израел не се води никаква война