Last news in Fakti

26 Януари, 2024 04:08 1 887 15

Хиляди излязоха на протест срещу правителството в Словакия

  • словакия-
  • протести-
  • премиер-
  • фицо-
  • прокуратура

Хората са недоволни от плана на премиера Фицо за премахване на специализираната прокуратура

Хиляди излязоха на протест срещу правителството в Словакия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди хора из цяла Словакия снощи се присъединиха към разрастващите се протести срещу плана на популисткия премиер Роберт Фицо за изменение на наказателния кодекс и премахване на специализираната прокуратура, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Предложените промени бяха подложени на остри критики в страната и в чужбина.

Планът, одобрен от коалиционното правителство на Фицо, включва премахване на специализираната прокуратура, която се занимава с тежки престъпления като даване и приемане на подкупи, организирана престъпност и екстремизъм. Предвижда се тези дела да бъдат поети от прокурорите в регионалните служби, които от 20 години не се занимават с такива престъпления.

Планираните промени включват и намаляване на наказанията за корупция и някои други престъпления, включително въвеждане на възможността за налагане на условни присъди, както и значително съкращаване на сроковете на давност.

Днешните протести се проведоха в десетки градове, включително в столицата, и се разпространиха и в Прага и Бърно в Чехия, в Краков в Полша и в Париж във Франция.

"Не сме готови да се предадем", заяви пред изпълнилото централния площад на Братислава огромно множество ръководителят на най-силната опозиционна партия "Прогресивна Словакия" Михал Симечка. "Ще засилим натиска си", увери той. ''Ще защитаваме справедливостта и свободата в нашата страна'', добави опозиционният лидер.

"Мафия, мафия" и "Фицо мафиот", скандираше множеството по време на протеста.

По-рано днес управляващата коалиция гласува да използва ускорена парламентарна процедура за одобряване на промените. Това означава, че проектозаконът няма да бъде разгледан от експерти и други лица, които обикновено участват в нормалните законодателни процедури.

Коалицията гласува и за ограничаване на дискусията по време на първото от трите парламентарни четения. Опозицията осъди този ход.

"Решиха да ни накарат да замълчим в парламента, но няма да накарат всички вас да замълчите", заяви Симечка.

Второто четене, по време на което евентуално ще бъдат направени промени в проектозакона, може да се състои следващата сряда, а окончателното гласуване на законопроекта е възможно да стане до края на следващата седмица, посочва АП.

Президентът Зузана Чапутова заяви, че предложените промени застрашават върховенството на закона и ще причинят "непредвидими" вреди на обществото.

Освен това Европейският парламент постави под въпрос способността на Словакия да се бори с корупцията, ако промените бъдат приети. Европейската прокуратура заяви, че плановете на Словакия застрашават защитата на финансовите интереси на ЕС и неговата антикорупционна рамка.

Чапутова каза, че е готова да подаде конституционна жалба срещу законодателството. Не е ясно обаче как ще се произнесе Конституционният съд, коментира АП.

Фицо се върна на власт за четвърти път, след като неговата белязана от скандали лява партия спечели парламентарните избори на 30 септември с проруска и антиамериканска предизборна програма.

Редица хора, свързани с партията, са подсъдими по корупционни скандали, отбелязва АП.

Критиците на Фицо се опасяват, че завръщането му може да доведе до отклоняване на Словакия от прозападния ѝ курс и че вместо това страната може да последва посоката на Унгария под ръководството на премиера Виктор Орбан.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    26 4 Отговор
    а в Бг Няма нито един осъден Политик
  • 2 ХАХАХА

    42 7 Отговор
    Кой ли вярва ,че протестите са спонтанни ? Мина и отмина това време!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Много ги разбираш тия работи

    17 4 Отговор

    До коментар #3 от "Хъхъ":

    бе девесил.
    Гаче живееш в държава, в която няма ама грам корупция.
    Па и Русия си замесил.

    Коментиран от #9

  • 5 Дааа

    32 3 Отговор
    Пак са строили хунвейбините на Сорос, да крещят по улиците!
  • 6 Последния Софиянец

    30 4 Отговор
    Шепа платени Соросоиди.
  • 7 Те и в България

    31 2 Отговор
    ги закриха специализираните съд и прокуратура, но ЕС не каза и думичка по въпроса. Това ме навежда на мисълта, че това е само повод да се организира майдан спрямо Фицо.
  • 8 шмицу

    5 1 Отговор
    а Кой гласува за него?
  • 9 Хахахаха

    1 9 Отговор

    До коментар #4 от "Много ги разбираш тия работи":

    В раша изобщо няма корупция. Ама изобщо.
  • 10 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    16 1 Отговор
    ОРГАНИЗИРАНИ И ПЛАТЕНИ ОТ СОРОСОИДНИ НПО-ТА
  • 11 Софиянец

    8 1 Отговор
    Когато краварите инсталират свои хора в чужди правителства, винаги започват от прокуратурата!!! Така беше и в окрайна, както и в България!
    Мисирки, от кога политика насочена към народа е популистка?!
  • 12 резевист

    3 1 Отговор
    Трябва да имаш много стабилна подкрепа в страната си и здрави гащир за да се изказваш против Украйна. Фицо се надяваше да стане втори Орбан, но май няма да успее. Щом чужди държани откронето се месят в съдебната ти система, очаквай 4майдан" ако упорстваш.
  • 13 Сорос съм

    3 1 Отговор
    Пак се поохарчих ама дано да си струва.

    Тоя Фицо не сме го назначавали ние с колегата Шваб и ни мъти водата.
  • 14 Васил

    0 2 Отговор
    Боклука Фицо няма да изкара дълго.
  • 15 Ха ха ха

    0 1 Отговор
    Гласуваха за русофил, сега протести. Мислете като гласувате, а не след това.
Новини по държави: