Last news in Fakti

26 Януари, 2024 04:03 2 579 6

Нараства натискът над Ники Хейли да се оттегли от президентската надпревара

  • доналд тръмп-
  • ники хейли-
  • сащ-
  • избори

Заключителните пледоарии по делото за клевета срещу Доналд Тръмп се очакват днес

Нараства натискът над Ники Хейли да се оттегли от президентската надпревара - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националният комитет на Републиканската партия ще разгледа идната седмица предложение бившият американски президент Доналд Тръмп да бъде обявен за предполагаем кандидат за президент в момент, в който нараства натискът над единствената съперничка на Тръмп - Ники Хейли да се оттегли от надпреварата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съюзникът на Тръмп - Дейвид Боси, е разпространил проект на решение сред колегите си от Националния комитет вчера и гласуване по него може да има идната седмица по време на среща в Лас Вегас.

Тръмп и неговите съюзници започнаха кампания за натиск над Хейли, която отказва да се оттегли от надпреварата за кандидат-президентската номинация на Републиканската партия. Нейният отказ да прекрати кампанията си ядоса Тръмп, който иска да фокусира вниманието си върху самите президентски избори и опонента си от Демократическата партия, президента Джо Байдън.

Но в социалната си медия "Трут сошъл" Тръмп все пак заяви, че предпочита Националния комитет на Републиканската партия да не прокарва плана да го обявява преждевременно за предполагаем кандидат за президент, защото той предпочита да спечели номинацията на партията си чрез гласуванията на първичните избори.

Евентуален вот от страна на членовете на Националния комитет, който следи електоралните процеси в Републиканската партия, ще засили натиска над Хейли да се откаже от битката. Нейният предизборен щаб обаче вчера не беше притеснен от проекта на резолюция на Боси. "На кого му пука какво казва Националния комитет? Ще оставим милиони републикански гласоподаватели из страната да решат кой трябва да бъде номиниран за кандидат за президент на партията, а не група вътрешни лица във Вашингтон да взимат това решение", се казва в изявление на кампанията на Хейли

В сряда Тръмп заплаши донори на Хейли, като каза, че всеки, който продължава да финансира нейната кампания, ще бъде изхвърлен завинаги от неговата политическа орбита. Двама донори на Хейли вече се отказаха от подкрепата си за нея с аргумента, че не виждат начин кат тя би могла да спечели номинацията на партията си.

Ако резолюцията на Боси бъде приета, в нея ще се посочва, че "Националният комитет на Републиканската партия обявява президента Тръмп за наш предполагаем кандидат за длъжността президент на САЩ през 2024 г. и от този момент нататък преминава в пълен режим на общи избори".

Кийт Шипър, говорител на Националния комитет, заяви, че предложението на Боси ще бъде разгледано от комисията по резолюциите на Комитета и нейните членове ще решат дали тя ще бъде гласувана.

Междувременно изслушването на Доналд Тръмп по делото за клевета, заведено срещу него от писателката и журналистка Елизабет Джийн Карол вчера продължи само няколко минути, тъй като бившият президент на САЩ се придържаше към досегашната си теза, че обвинението в изнасилване е лъжа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Преди изслушването на Тръмп адвокатите на Карол пуснаха откъси от видеозапис от негови показания, в които той нарича бившата журналистка от списание "Ел" "психично болна" и "откачалка" и заплашва да я съди.

"Това е фалшиво обвинение за нещо, което никога не се е случвало и никога няма да се случи", заяви Тръмп пред съда.

През май миналата година Тръмп бе осъден да изплати на Карол 5 милиона долара по обвинение в сексуално посегателство през 1996 г. Сега Карол го съди за клевета, като искът и е за 10 милиона долара.

Днешното съдебно изслушване на Тръмп продължи едва четири минути, след като съдията Люис Каплан не даде възможност на бившия президент да коментира заключението на съда, че е оклеветил Карол и я е подложил на сексуално насилие.

Заключителните пледоарии по делото се очакват днес.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    17 5 Отговор
    Доналд Тръмп е Политик

    Коментиран от #4

  • 2 Да Да много знайко

    2 12 Отговор
    Какво ще стане ако няколко щата последват други два щата и не разрешат гн Доналд Тръмп да се бори за федерален президент на САЩ. Това ще е най лошия избор
    На републиканците. Може да влезе Гинес за най лош избор за кандидат за федерален президент. Но гжа Хели не се откаже винаги ще има ВАРИЯНТ на Републиканците.
    Но ако се откаже РЕПУБЛИКАНЦИТЕ ОСТАВАТ БЕЗ КАНДИДАТ АКО МНОГО ЩАТИ ОТКАЖАТ НА ГН ТРЪМП ЗАРАДИ ТЕРОРИЗЪМ И ПОДБУДИ И СПОНСОРИНЕ ПРЕВРАТ. КОЛКО Е ВЯРНО НЕ СЪМ НИТО СЪД НИТО АДВОКАТ НИТО ПРОКУРОР. ИМА ПРОЦЕДУРИ КОЙТО ОТНЕМАТ ГОДИНИ И ДОТОГАВА ЩЕ Е МИНАЛИ ФЕДЕРАЛНИТЕ ПРЕЗИДЕНСКИ ИЗБОРИ. ТАКА ТЕЗИ ИЗБОРИ СТРАТЕГИЯ МЕЖДУ ДЕМОКРАТИ И РЕПУБЛИКАНЦИТЕ. КАКТО И В САМАТА ПАРТИЯ НА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ ЗАЩОТО ПРИ СЦЕНАРИЯ ОТГОРЕ МОЖЕ ДА РАЗСТЪРСИ ОТ ОСНОВИ РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ.
  • 3 По всичко личи, че

    6 4 Отговор
    Без гражданска война, без обръщане из основи, тази помийна яма и люлка на лъжата, лицемерието и несправедливостта наречена сащ няма да стане!
  • 4 Колкото ти си

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Акула":

    акула,толкова и той е политик ...
  • 5 АзСъм

    1 1 Отговор
    Тъпа скумрия!
  • 6 Ники бебо

    0 0 Отговор
    Ела в моето легло там ще си президент бебо