Last news in Fakti

26 Януари, 2024 13:05 2 511 79

Европа заплашва Орбан: Ще го принудим да замълчи

  • европа-
  • виктор орбан-
  • заплаха-
  • замълчи-
  • европейски съюз-
  • унгария

Гласуването следващата седмица относно помощта за Украйна е от съществено значение както за Украйна, така и за посланието на ЕС към руския президент Владимир Путин

Европа заплашва Орбан: Ще го принудим да замълчи - 1
Снимкa: Shutterstock

Нещата със сигурност няма да вървят добре за Унгария, ако тя се опита да попречи на европейските лидери, когато те се срещнат следващата седмица, за да одобрят жизненоважната спасителна линия от 50 млрд. евро за Украйна, която навлиза в трета година на война с Русия, пише европейската редакция на Политико.

След като години наред унгарският премиер Виктор Орбан подхождаше доста меко, този път европейските дипломати дават сигнали, че "ядреният вариант" - изхвърляне на Будапеща от процеса на гласуване в ЕС, вече не е немислим, ако той застраши сигурността на Украйна, страна кандидатка за членство в ЕС.

Ако ЕС използва т.нар. член 7, най-сериозната политическа санкция срещу страна членка, която включва спиране на правото ѝ на глас по решенията на ЕС, Орбан наистина ще се окаже "под дупето на жабата" (унгарски израз за трудна ситуация).

(Процедурата по член 7 на Договора за Европейски съюз цели да защити европейските ценности и е въведена с Договора от Амстердам от 1997 г.)

"Това (изказване) до голяма степен обобщава докъде е стигнало доверието между Орбан и другите лидери", заявява служител на ЕС, който, както и други цитирани в този материал, е получил анонимност, за да говори за разяждащата вътрешна динамика, пише европейската медия.

Петима европейски служители и дипломати са заявили, че други страни от блока са готови да предприемат стъпки срещу Будапеща, което би било исторически ход за лидерите, които разчитат на сплотеността и единодушието.

"Ако Орбан наистина блокира отново споразумението (за бюджета и 50-те милиарда евро за Украйна) на срещата на върха през февруари, използването на член 7 за лишаване на Унгария от правото ѝ на глас може да се превърне в реална възможност", е заявил един от дипломатите на ЕС.

Гласуването следващата седмица относно помощта за Украйна е от съществено значение както за Украйна, така и за посланието на ЕС към руския президент Владимир Путин, че Украйна има единодушната подкрепа на западните съюзници. През декември Орбан блокира усилията на ЕС да изпрати помощ на Украйна в знак на подкрепа към Путин. Тогава Орбан заяви, че е готов да деблокира ветото си, само ако ЕС деблокира собствената си замразена помощ за Унгария заради нарушаването на принципите на правовата държава.

Европейските лидери също се стремят да покажат постоянна подкрепа, тъй като Вашингтон се бори да постигне съгласие за собствените си финансови инжекции за Киев.

Във вторник Пентагонът обяви, че без непрекъснатата подкрепа от страна на САЩ боеприпасите на украинските войници на фронтовата линия са на изчерпване. А с потенциалното завръщане на прокремълския дневен ред на бившия, и настоящ кандидат на републиканците, президент на САЩ Доналд Тръмп, сред европейските лидери се усеща спешност.

В продължение на години Европейският съюз се опитваше да поддържа демократичното отстъпление на Унгария, като отказваше помощ, когато страната се отдалечаваше от либералните ценности на блока. В замяна на това Орбан използваше тактическо вето върху широк кръг европейски документи, за да извоюва повече пари през изминалите години.

Някои страни от Централна и Източна Европа се страхуват да се позовават на член 7, допълват няколко дипломати, защото се притесняват, че могат да бъдат изправени пред подобен контрол по въпросите на върховенството на закона в бъдеще.

Словашкият министър-председател Роберт Фицо е особено важен фактор, тъй като все още не е ясно дали той ще бъде лоялен към Орбан или към останалата част от блока.

Съществува и риск от ответна реакция в самата Унгария. Преустановяването на правото на глас на Унгария "ще я отчужди още повече от Европейския съюз", смята Петер Креко, директор на базирания в Будапеща "Институт за политически капитал".

По време на парламентарен дебат миналата седмица унгарският евродепутат от партията на Орбан Балаш Хидвеги се подигра на тази мисъл, като заяви: "По този начин копаете гроба на Европейския съюз. Събудете се и се върнете от този безумен път".

Френската стратегия

До специалната среща на върха на лидерите следващия четвъртък лидерите на ЕС и Европейската комисия се опитват да привлекат Орбан обратно в лоното, вместо да го отчуждят още повече със заплахата от член 7.

Орбан става все по-изолиран през последните месеци, тъй като италианският министър-председател Джорджа Мелони се ориентира към центристки възгледи по отношение на Русия и помощта за Украйна, въпреки че оглавява най-дясното италианско правителство от времето на Бенито Мусолини. В Нидерландия, въпреки че крайнодясната партия на Герт Вилдерс спечели неотдавнашните избори, все още не е ясно дали той ще се присъедини към лидерите на ЕС около масата за преговори като министър-председател. А на последните избори в Полша Орбан загуби най-близкия си политически съюзник, тъй като националистическото правителство на страната претърпя поражение от проевропейската опозиция.

Франция, например, иска да възстанови доверието си с Унгария.

През последните седмици френски правителствени служители се въздържаха от публични критики към Орбан и неговата тактика на изнудване.

През декември френският президент Еманюел Макрон покани Орбан на частна вечеря в Париж в опит да очарова Орбан. Според няколко френски дипломати през последните няколко седмици официални лица дискретно са посетили Будапеща в опит да подобрят отношенията.

"Налице е истинска френска офанзива за решаване на проблема с Орбан", заявява бивш френски дипломат, запознат с европейските въпроси, и добавя "Големият въпрос обаче е дали позицията на Орбан е принципна или той е готов да преговаря".

Крайно десни амбиции

ЕС от години се бори с ерозията на демократичните ценности в Унгария: намаляването на медийната свобода, атаките срещу правата на ЛГБТК+ и липсата на независима съдебна система.

Европа рискува да изгуби по-голямата битка с унгарския лидер, тъй като той нормализира собственото си залитане към крайната десница, като води със себе си някои лидери и част от основната политическа идеология, твърдят дипломати и служители на ЕС.

Голяма част от идеологията на Орбан, включително антиимигрантската му политика, си проправи път в основните политически течения. Въпреки че преди десетилетие лидерите на ЕС осъдиха голяма част от антиимигрантската му реторика, сега тя е отразена в "историческия" пакт за миграцията на блока, който сигнализира за промяна в дясно с по-строги правила за депортиране и процедури за отхвърлените кандидати за убежище.

Що се отнася до Украйна, евроскептикът и проруски настроен Орбан от самото начало на войната заявяваше, че Киев и Москва трябва да работят за решение с посредничество. С неуспешната контраофанзива на Украйна и без признаци за ясна украинска победа след почти две години, в блока нараства усещането за умора от Украйна.

Когато спечели четвърти мандат като министър-председател през 2022 г., Орбан отбеляза, че Унгария е "нашето общо европейско бъдеще".

"Орбан работи върху вътрешна революция", смята друг служител на ЕС. Един от цитираните по-горе служители на ЕС посочва как Унгария е засилила комуникационната си игра на английски език, привличайки консервативните десни избиратели в целия блок.

В унисон с Орбан други крайно десни лидери като френската Марин Льо Пен и нидерландския Вилдерс се отказаха от изказванията си за напускане на ЕС. Подобно на Орбан, те са съсредоточени върху промяната на блока отвътре.

Влиянието на унгарския министър-председател върху европейската политика вероятно ще се засили след изборите за Европейски парламент през юни, когато се очаква популярността на десните и крайно десните групи да нарасне, което ще го доближи до центъра на властта. Крайно десните и десните групировки в Европейския парламент се очаква да спечелят места и (власт) на изборите.

"Унгария никога не е имала алтернатива, никога не е имала възможност да напусне ЕС", заявява Юдит Варга, съюзник на Орбан и депутат, сочен за водач на листата на неговата партия "Фидес" на европейските избори през юни.

"И ние ще бъдем последната държава членка, която ще държи последния стълб, когато цялото нещо се срине."


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Кольо

    71 4 Отговор
    Лек фашистки намек!

    Коментиран от #7, #42

  • 2 факти

    77 6 Отговор
    ес е новия ссср,всеки който мисли и защитава собствените си интереси бива наказват
  • 3 Бръмбар

    82 4 Отговор
    Мдаа ойде и демокрация и всичко. Нещата не отиват на добре.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ивелин Михайлов

    38 11 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна, това е европейски съветски съюз!

    Коментиран от #9

  • 6 ЕС се превърна

    68 8 Отговор
    в фашискта организация и затова разпада му е неизбежен !!!

    Коментиран от #55

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Крайно време е

    9 60 Отговор
    Орбан да го натирят
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Учител

    35 9 Отговор
    Уча децата ви в 12 клас лятото да гласуват за възраждане! ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
  • 12 бъзик с копейките

    11 45 Отговор
    Путлеропитеците нали много искат да напускат ЕС и НАТО. Ами, Орбан защо не поведе хорото? Хайде бай Орбане напускай ЕС. хахахаха

    Коментиран от #15, #21, #32, #67

  • 13 Ивелин Михайлов

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Връщай":

    Колко ти дължа?
  • 14 Сашо

    56 6 Отговор
    Орбан е прав защо за сметка на своите граждани да хрантутим един фашизтран режим !Кашата както винаги я забьркаха американците преследвайки свои цели да им плащат тогава!!
  • 15 Исторически парк

    32 8 Отговор

    До коментар #12 от "бъзик с копейките":

    Британските копейки го напуснаха и сега са по добре от Германия 😏

    Коментиран от #17

  • 16 Кресна

    43 3 Отговор
    Ето това се нарича "Велика Демокрация".Плюем Северна Корея,Турция ,Русия и Китай,нали?
  • 17 мдааа мдааа

    7 15 Отговор

    До коментар #15 от "Исторически парк":

    Знаем колко са "добре". Имам приятели там и често чета и новини от там.

    Коментиран от #48

  • 18 Последния Софиянец

    34 3 Отговор
    Тези 50 млрд за Украйна с лихвите за 35 години ще станат 150 млрд.И внуците ви ще плащат.
  • 19 Хахахаха

    5 26 Отговор

    До коментар #4 от "Цент Тавър":

    И що да са фашисти? Я дефинирай какво е фашизъм?

    Коментиран от #22

  • 20 Нострадамус

    37 3 Отговор
    Браво на Европата! Смело е тръгнала по пътя на Хитлер и това ще я закопае!
  • 21 Смотльо,

    27 5 Отговор

    До коментар #12 от "бъзик с копейките":

    Фашистите от Германия ще го поведат ,вече искат да се махат от ЕС.

    Коментиран от #29, #36

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Много добре

    6 29 Отговор
    Тежки времена за унгарските фашисти.. шамара ще звучи поколения наред

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Някой

    35 3 Отговор
    Да... Демокрация, равни права, всяко мнение се зачита и е важно, и други такива празни думи.
    Европа става все по-фашизирана. Никой, който не споделя мнението на наложеният ни американски наратив, е враг на Европа. Няма значение какво мислят масите - важното е да се поддържа правата линия.
    Ами, то това положение ми напомня за преди над 35 години, когато имаше пак само една права линия, нямаше несъгласни, щото се отстраняваха и т. н. Какво се е променил оза тези години? Май нищо, освен изплнителите.

    Коментиран от #76

  • 27 Начо Крика

    24 5 Отговор
    Ний в Европата сме демократични а не такива диктатори като Путин! Значи, или ще приказваш квото трябва, или ще гризкаш дървото!
  • 28 Ммммда

    3 25 Отговор
    Маджара ще клекне.
    Нда!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Много добре

    4 25 Отговор

    До коментар #24 от "Бок Лук":

    Нищо не могат да бутнат..одобрението в белите европейски страни за помощта за Украйна е 60-70 процента
    Тоя постоянно се среща с разни иранци и руснаци като го влече на там да влиза в БРИКСа нищо не го спира

    Коментиран от #33, #35

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Европа умря

    30 3 Отговор
    Скоро несъгласните в европа ще ги подлагат на инквизиция или разстрел
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 нали?

    4 24 Отговор

    До коментар #21 от "Смотльо,":

    Под фашистите от Германия имаш предвид спонсорираната от Путлер, Алтернатива за Германия.

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Отново не познахте

    3 22 Отговор
    Не виждам защо след като братята руснаци искат в Европа да строим танкове унгарската жаба трябва да спира процеса..
    Ако продължава да се прави независим от съюз на които е фактически член с договор абсолютно заслужено е да си загуби гласа и да спре да участва в управлението на съюза
  • 40 Пешо

    20 2 Отговор

    До коментар #9 от "Връщай":

    Зелко връща пари от тези които получава, но само на тези които натискат Орбан. Комисионни по частни сметки, а другото е за сметка на стадото. Орбан си плаща , както всяка една държава , но получава по малко. Англетата затова си биха камшиците. Внасяш 100 , получаваш 40.
    Алармаджиите, забогатява неимоверно и това ще изплува в скоро време. Над милиард и половина изчезнаха при проверката от страна на фащ. Няма ги!!!
  • 41 Урюрвкос

    8 2 Отговор
    основен принцип на ЕС...взаимно изгоден политически, икономически и военен съюз на държави със богати национални традиции и суверенни в своя избор и самоопределение.
  • 42 Хаха

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "бай Кольо":

    Не е лек, а направо си е тежък намек...
  • 43 Жоро

    18 2 Отговор
    Скоро несъгласните или ще ги екзикутират или ще ги разстрелват
  • 44 българина

    23 3 Отговор
    онзи ден смениха правилника, за да не поеме Възраждане комисия, Ще обезпечават член, защото не бил съгласен да дава пари на чужда държава..... отменят референдуми, защото не били демократични!!!! фашизма си идва, тоя път ще се емигрира на изток...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ти си

    21 2 Отговор
    Супер ценности , супер демокрация , супер равнопоставеност цари в ЕС ! Който не е съгласен с акушерка ще го заплашва ме, ще го малтретираме, ще го рекетираме , ще му извиваме ръцете , ще му запушване устата ,е му отнемаме правото на собствено мнение !
    Това май го няма в устава на ЕС или е написано някъде отдолу с много ситен шрифт ......
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Исторически парк

    9 4 Отговор

    До коментар #17 от "мдааа мдааа":

    Щом приятелите ти все още са там и не са се махнали значи е по-добре от ес 😏 😉
  • 49 мдаа

    4 12 Отговор
    Чакаме Орбан да напусне ЕС и НАТО и да се присъедини към Евразийския съюз и ОДКС. хахаха
  • 50 Унгария

    4 14 Отговор
    Вън от ЕС

    Коментиран от #56

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Политически неадекватен

    2 17 Отговор
    В момента в който големи държави ще връщат "народните" армии и носят целият риск за една потенциална световна война разни военни джуджета като Унгария да застават на страната на потенциалния враг..освен че е грешка е нелепо
    Унгария няма нито стратегическата нито икономическата тежест да определя тия процеси и са на път да го разберат по силовия начин

    Коментиран от #63

  • 53 Ти си

    12 3 Отговор

    До коментар #47 от "Германски експерт":

    Е тя първоначалната идея на де Гол е Европа на нациите . Общия пазар беше точно това но после
    се превърна в ЕС и всичко се изгърби и зроди в сегашния мутант ......
  • 54 ПроРуски фашист

    3 13 Отговор
    Заради един проРуски фашист ЕС трябва да страда! Не логично е!

    Коментиран от #60

  • 55 фашист е путин

    5 11 Отговор

    До коментар #6 от "ЕС се превърна":

    ЕС , се бори срещу руския фашизъм!
  • 56 000013

    9 2 Отговор

    До коментар #50 от "Унгария":

    А бе , преходник неграмотен ако Унгария излезе от ЕС , ще трябва да плащаш повече членски внос за изхранването на бюрократите в Брюксел. А колкото е висенето пи границите неможеш да си представиш .
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Българин

    8 1 Отговор
    Ф....шагите ще накривят на Орбан о.....ная му работа.
  • 60 Ти си

    11 2 Отговор

    До коментар #54 от "ПроРуски фашист":

    И с какво ще страда Ес бе тъпан ? С това че няма да даде пари за оръжия на Украйна а ще ги инвестира в слабо развитите региони на съюза ли бе ?
    А бе защо не вземеш да си използваш главата по същинското и предназначение .....
  • 61 Германски експерт

    14 0 Отговор
    Правилно! Защо да се махат от ЕС маджарите? Или пък да се разпада?
    Просто тези, които почнаха да се събуждат, трябва да променят курса малко.
    Повече икономически съюз, отколкото политически.
    Всяка държава трябва сама да реши дали да кажеш направо:пеер@ст,не.г@р или фаш ист е допустимо или не!
    И също дали в държавата трябва да има смъртно наказание или не!

    И кое в написаното беше за триене?
    Или просто не е удобно на НПОто, дето ви плаща?
    Продажна мисирки!!!!
  • 62 фбр

    12 2 Отговор
    И това ако не е фашизъм ! Браво на Орбан !
  • 63 000013

    14 3 Отговор

    До коментар #52 от "Политически неадекватен":

    Ей преходник виж в атласа къде се намира Унгария и после се изказват че нямала никакво стратегическо значение !
    Аман от новите жертви на образователната ни система .

    Коментиран от #65

  • 64 българина

    4 0 Отговор
    с колко гласа и за колко време се прилага чл. 7? ако това стане, ше има още много наритани
  • 65 Картата я знам много добре

    2 12 Отговор

    До коментар #63 от "000013":

    Унгария няма никакво стратегическо значение
    Нито има армия нито има излаз на море..Унгария представлява банда от реститути които искат другите да бачкат за тях
  • 66 долу ЕС

    13 2 Отговор
    първо по чл. 7 те наказват ако си нарушил ценностите посочени в чл. 2! това че не искаш да даваш пари на чужда държава се води нарушение на ценности?!?!?! Второ, въпросните 50 млрд като са курназ, всеки един от наказващите Унгария, да ги преведе от националните бюджети. Орбан ти казва от общите не съм съгласен, кое му неценностното??? да виии ба нешастните ли бералчета
  • 67 Старец

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "бъзик с копейките":

    Всеки мислещ човек иска напускане ,на пропадащия все по дълбоко, Евроге.ски съюз.
  • 68 НЕРЕЗ

    10 2 Отговор
    Какви демократични ценности? В тази мракобесна Европа властва тоталитаризма.....Но скоро ще почне да бута масло и ще им прегрее малкото двигателче!!!(джендърско)
  • 69 Бай Тъню Кочаня

    10 1 Отговор
    Да помечтаем:
    Ако България, Сърбия, Унгария, Словакия и още някой желаещ, обявят неутралитет и излязат от НАТО, без да излизат от ЕС...
    Не е ли това решение най-добро?
    Руснака получава буферна зона.
    Ние гаранции от двете страни и икономическо предимство да търгувам с всички.
    Тогава ще по текат инвестиции тук!!!

    Коментиран от #71, #78

  • 70 Вила рови

    8 1 Отговор
    Защо ли този ЕС не се замисли кое е демократичното в него. Освен заплахи, нареждания на кого какво да дава, кого да защитава, с кого да търгува и с кого не, друго нещо се прави ли. И да прави не е в полза на държавите от ЕС. Никакви права нямат държавите, за да защитят интересите на народите си. Поговорката, че вола рови а пръста пада върху гърбът му важи за управниците на ЕС, ЕК, за това вече никой не им вярва.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Грешна тактика е да бъде Плашен Орбан!!

    8 2 Отговор
    Той нее Брюкселски чиновник, а избран от Унгарския народ! ОРБАН Е МЪЖ С ЖЕЛЕЗНИ ТОПКИ И ИЗПРАВЕН гръбнак!? ЕС се срива от Вътре, почва се от Германия, Франция, Полша, останалите са Пудели и Слугинаж!! Идва Тръмп за Президент и войната в Украйна ще Приключи! , Китай си влиза отново във Владение на остров Тайван! Никой не може да им попречи!!
  • 73 Никой

    3 2 Отговор
    Голямата разлика между ЕС и бившата СССР е ,че всички източно европейски държави се натискаха да бъдат приети този съюз. За СССР, там източно европейските държави просто нямаха избор. Сталин и армията му не им остави такъв. Да си припомним Унгарското въстание 1956 г. и Чехословашкото въстание 1968 г. т.н. Пражка пролет и жестокото им смазване от войските на Варшавския договор в която България има дейно участие. Как ще се измъкнеш от лапите на СССР.Няма не искам !
  • 74 Ха ха ха

    5 0 Отговор
    ДемУкратични и лЕберални фашисти, сър!
  • 75 Пешо

    0 0 Отговор
    Единомислие, толерантност,уважение на всяко мнение.
    Е явно е било само демо версия за да заграбят всичко.
    Незнам какво толкова харесвате на западнперопейците освен дънките,дъвките и скъпо то пиене.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Стратега

    0 0 Отговор
    Брюксел се фашизира напълно! Имат план да ослабят форинта и да спрат икономикатана Унгария. Призрака на Деспотизма и Инквизицията броди по Европа!
  • 78 Стратега

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Бай Тъню Кочаня":

    Това е стара идея за “Дунавска федерация” и на запада ги страх от над 100 години да не би да стане!
  • 79 Съратега

    0 0 Отговор
    ЕС премина на империализъм и фашизъм във висша форма! Край на свободата на словото и суверенитета!
    ЕС планира да удари икономиката на Унгария
    Вестник "Файненшъл таймс", цитирайки документ на ЕС, с който разполага, съобщи на 29 януари, че Европейският съюз иска да подкопае унгарската икономика, ако страната откаже да се споразумее за отпускане на военна помощ на Киев на срещата на върха в Брюксел на 1 февруари.
    Както отбелязва изданието, позовавайки се на документ, изготвен от европейски служители, Брюксел е създал стратегия, насочена към удари по икономическите слабости на Унгария, застрашаване на нейната валута и предизвикване на недоверие на инвеститорите в опит да навреди на „работните места и икономическия растеж“, ако Будапеща откаже да промени своите позиция за Украйна.
Новини по държави: