Last news in Fakti

29 Януари, 2024 13:54 1 815 9

Премиерът на Италия, Джорджа Мелони, откри срещата на върха между Италия и Африка

  • премиер-
  • италия-
  • джорджа мелони-
  • среща на върха-
  • африка-
  • италия-африка

Срещата цели установяване на нов тип отношения между Европа и Африка

Премиерът на Италия, Джорджа Мелони, откри срещата на върха между Италия и Африка - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Италия Джорджа Мелони откри заседание на върха Италия – Африка в италианския Сенат, съобщиха световните агенции и БТА.

За форума в италианската столица още вчера пристигнаха лидери и представители на около 25 африкански страни. Организаторите на форума поясниха, че в него участват председателят на Африканския съюз Муса Факи Махамат, лидерите на Тунис, Сенегал, Коморските острови, Република Конго, Еритрея, Гана, Кения, Мавритания, Мозамбик и Зимбабве. Във форума участват и министри от Алжир, Чад, Египет и Демократична република Конго и др. В срещата участват и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола, както и представители на Международния валутен фонд, Световната банка и ООН, предаде Франс прес.

Срещата цели установяване на нов тип отношения между Европа и Африка, които да са като между двама равнопоставени партньора, а не покровителствени или хищнически, заяви Мелони в интервю за "РАИ Уно" преди началото на форума.

Това е и първата голяма проява, откакто Италия стана ротационен председател на Г-7.

По време на срещата водещи италиански министри представят пред гостите различни аспекти на плана на Италия за Африка, наречен "План Матеи" на името на Енрико Матеи, основател на италианския енергиен гигант ЕНИ, който е насърчавал установяване на подобен род отношения със страните, в които компанията е инвестирала.

В началото на форума Мелони обяви, че планът за развитието на Африка ще има първоначален капитал от 5,5 милиарда евро, които ще бъдат предназначени за инвестиционни проекти, предаде Ройтерс.

Италиански представители вече заявиха, че планът включва пилотни проекти в области като образованието, здравеопазването, водоснабдяването, селското стопанство, канализацията и инфраструктурата. Стремежът е да се развият и разработват в дългосрочен план и енергийните източници на Африка, която да се превърне в енергиен доставчик за Европа, а Италия да бъде входната врата за тези доставки, отбелязва Франс прес.

Италия, която по времето на фашизма е била колониална сила в Северна Африка, е организирала досега срещи на министерство ниво с африканските страни, припомня Асошиейтед прес.

Днес, докато Мелони откриваше срещата на върха в сградата на Сената, италианските "зелени" и депутати от опозицията организираха контраконференция в долната камара на парламента – Камарата на депутатите, на която критикуват "Плана Матеи", като неоколониална "празна кутия с обещания" за африканските страни, която ще доведе до нова експлоатация на природните ресурси на Африка.

Мелони иска да постигане развитие на Африка, което ще даде на жителите на континента, както тя казва, правото да не емигрират оттам към Европа. Тя иска да приобщи към плана си и ЕС и други представители на международната общност.

В опит да спре потоците от незаконни мигранти от Африка към Италия Мелони договори вече пораждащи полемика двустранни споразумения. Такъв е договорът между ЕС и Тунис, подписан миналия юли с посредничеството на Италия, предвиждащ средства за развитието на икономиката на тази държава в замяна на усилия от нейна страна за възпиране на миграционните потоци към ЕС. Договорът породи критики от страна на някои евродепутати и правозащитни организации. Друга подобна сделка беше тази на Италия с Албания, която предвижда създаване на центрове за кандидати за убежище, спасени от италианската брегова охрана от плавателни съдове, насочили се към Италия. В Албания споразумението сега е подложено за анализ от страна на Конституционния съд. То породи критики от страна на италианската и на албанската опозиция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРОНЮЗ

    13 0 Отговор
    АФРИКА АДИО... 😂 След като африканците биха шута на колонизаторите си, домашната помощница на ДЖО БАЙДЕН и ФондерФайзер се се опитват да ги баламосват...
  • 2 Факт

    9 0 Отговор
    Щом председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел са били там и са обсъждали "Плана Матеи"- значи съм много спокоен ! А нещо за Планът Калерги ? или той е ясен и се изпълнява точно, прецизно и по план ! Обсъдили са как може по повече "мигранти" да докарват в Европа и да я унищожат по-бързо !
  • 3 Факт

    11 0 Отговор
    Ахх колко обичат евреите-ционисти да се събират и да си правят планове за унищожението на бялата раса.
  • 4 Кстюша

    13 0 Отговор
    Започнаха да флиртуват с Африка, но вече е късно.Мандалото удари. Свърши келепира.
  • 5 Мелани

    9 0 Отговор
    Харесват си италианците африканците, по дълъг е континента им!
  • 6 италия гледа да си оправи

    1 0 Отговор
    тежките проблеми с африканските мигранти . хахахаха . мафиозката явно се намира близка , а както знаем друг царува и в либия, туниз, сирия, има и граждански войни и неприятности . Какво има да търси мелони . външен министър ходи за теми като търговия , мигранти, наркотици , кораби плаващи през проливи . Дааа .
  • 7 цербер

    0 0 Отговор
    Премиерката на Италия- Джорджия Мелони
  • 8 да се чудиш на италианците

    2 0 Отговор
    как се избира за премиер такъв комичен персонаж като тая тетка.
  • 9 1234567890

    0 0 Отговор
    От ПСВ до ВСВ Италия е контролирала северна Африка.
Новини по държави: