Last news in Fakti

30 Януари, 2024 04:47 996 2

Бивш шеф на разузнаването се призна за виновен за клането от 1992 г. в Перу ВИДЕО

  • перу-
  • клане-
  • съд-
  • владимиро монтесинос

78-годишният Владимиро Монтесинос е в затвора от 2001 г. за корупция и нарушения на човешките права

Шефът на разузнаването по време на бившия перуански президент Алберто Фухимори се призна за виновен по обвиненията за клането през 1992 г. на шестима фермери, обвинени, че са членове на бунтовническа група, изведени от домовете им от войници и екзекутирани в град Пативилка, предаде Асошиейтед прес.

78-годишният Владимиро Монтесинос се призна за виновен по обвиненията в убийство и причинено с насилие изчезване, за които прокуратурата иска 25-годишна присъда. Защитата на бившия шеф на шпионажа се надява присъдата да бъде намалена поради желанието на Монтесинос да сътрудничи на перуанските съдилища.

Монтесинос е в затвора от 2001 г., обвинен в множество корупционни схеми и нарушения на човешките права. Бивш офицер от армията и адвокат, който през 80-те години защитава наркотрафиканти, той става ръководител на разузнавателните служби на Перу по време на управлението на Фухимори през 90-те години.

Като един от най-близките сътрудници на Фухимори той ръководи усилията за разгромяване на бунтовнически групировки, включително "Сияйна пътека" и Революционното движение на Тупак Амару.

Но действията му доведоха и до краха на президентството на Фухимори, след като се появиха тайни записи, които показаха, че той е плащал подкупи на конгресмени, бизнесмени и медийни магнати в опит да купи подкрепа за правителството на Фухимори.

Последното изслушване на Монтесинос в съда се провежда в момент, когато Фухимори се готви да се изправи пред разследването за собственото си участие в клането в Пативилка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А кога и кой

    1 1 Отговор
    Ще се признае за ковидарната истерия?

    Коментиран от #2

  • 2 Никой никога

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "А кога и кой":

    Диагнозите рак, спин и ковид са възможност за редукция на популацията с медицински средства в болнична обстановка, в бг плащаха по 1600лв за "0мрялотковид", по клинична пътека.