Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 17:15 1 176 6

Обединеното кралство съобщи за нов инцидент с кораб в Йемен

  • йемен-
  • кораб-
  • обединено кралство-
  • инцидент

Корабът и екипажът са в безопасност

Обединеното кралство съобщи за нов инцидент с кораб в Йемен - 1
Снимка: БГНЕС

Състояла се е експлозия на разстояние от десния борд на кораб западно от Ходейда в Йемен, информира Организацията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO), предава Ройтерс и News.bg.

UKMTO каза, че корабът и екипажът са в безопасност.

Жителите казаха, че хусите са изстреляли ракета от лагер в контролирания от хусите град Иб в централен Йемен към морето.

От средата на ноември подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен, които контролират най-гъсто населените региони на страната, многократно атакуваха с дронове и ракети търговски кораби.

Те твърдят, че действията им са в отговор на военната кампания на Израел в Газа. Атаките на хусите разтърсиха глобалното корабоплаване, като принудиха няколко компании да прекратят курсовете си в Червено море и вместо това да изберат по-дългия и скъп маршрут около Африка.

Съединените щати и Великобритания нанесоха удари по цели на хутите в Йемен и върнаха милицията в списъка на "терористичните групи".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    27 1 Отговор
    Слава на борците за свобода!
  • 2 ДюДю

    24 1 Отговор
    Аз друго видях на клипчето...Британчето си гореше добре....
  • 3 Всъщност,

    26 2 Отговор
    Ако хусите успеят да потопят някой англосаксонски кораб, ще започне "геноцид" и там. Не, че игнорирам справедливите им искания, но в крайна сметка сме свидетели на атлантическа диктаура в широк мащаб
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 стоян

    0 8 Отговор
    Проблема с тия мюслюмански терористи ще се реши много бързо - ако терористите гръмнат 100 000 танкер с петрол и залее иранското и саудитското крайбрежие с петрол - терористите веднага ще спрат стрелбата по кораби
  • 6 Кака Ели

    2 0 Отговор
    Състоява се конференция, или нещо, което стои по-дълго време. "Имало е експлозия..." звучи по-правилно.