Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 09:31 844 1

Във връзка със стрелбата в църква, Турция задържа 25 заподозрени

  • църква-
  • стрелба-
  • турция-
  • задържани-
  • заподозрени-
  • ислямска държава-
  • истанбул

Ислямска държава пое отговорност за атаката, като обясни, че е в отговор на призива на лидерите на групировката да се атакуват евреи и християни

Във връзка със стрелбата в църква, Турция задържа 25 заподозрени - 1
Снимка: БГНЕС

25 души са били арестувани от турските власти във връзка със стрелбата в църква в Истанбул, съобщи министърът на правосъдието Йълмаз Тунч в петък, предаде Ройтерс и News.bg.

Сред задържаните, двама пряко са заподозрени за извършването на стрелбата и се предполага, че имат връзка с Ислямска държава.

Двамата основни заподозрени са чужденци, единият от Таджикистан, а другият от Русия, преди това бе обявено от министъра на вътрешните работи.

Ислямска държава пое отговорност за атаката, като обясни, че е в отговор на призива на лидерите на групировката да се атакуват евреи и християни.

Тунч каза, че 25-те заподозрени са обвинени в членство в незаконна организация и утежняващо умишлено убийство. Други девет заподозрени пък са били освободени в очакване на процеса.

Нападението бе извършено в неделя сутринта в италианската католическа църква "Санта Мария" в истанбулския квартал Сариер. Един турски гражданин бе убит, докато присъстваше на службата.

Кадри от камери за видеонаблюдение в църквата показват как маскираните въоръжени мъже влизат в сградата и стрелят по мъжа, който върви пред тях.

"Ислямска държава" е извършила множество нападения в цяла Турция, включително срещу нощен клуб в Истанбул на 1 януари 2017 г., при които бяха убити 39 души.

Турските власти са задържали 2086 души, заподозрени във връзки с Ислямска държава от юни 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5115

    3 0 Отговор
    От "нападение срещу църква " достигнахме до "във връзка със стрелба в църква".

    Защо бе нужно да се пише че нападението е било направено срещу църквата.

    Рано или късно лъжата излиза наяве.

    Но за съжаление една лъжа повторена 100 пъти все още изглежда като истина.
    Фантазьори много.
Новини по държави: