Last news in Fakti

4 Февруари, 2024 19:24, обновена 6 Февруари, 2024 04:16 1 975 3

Жертвите на горските пожари в Чили вече са 122 ВИДЕО

  • чили-
  • жертви-
  • пожар-
  • увеличи-
  • президент-
  • загинали-
  • горски пожари

Това е най-тежката трагедия, която страната ни е преживявала след земетресението през 2010 г., каза президентът Габриел Борич

Жертвите на горските пожари в Чили вече са 122 ВИДЕО - 1
Снимка: БГНЕС

Нараства броят на жертвите на пожарите в Чили, предаде Франс прес. Според най-нови данни на местните власти загиналите са най-малко 122. В страната е обявен двудневен национален траур.

Стотици се водят за изчезнали, а хиляди бяха принудени да напуснат домовете си.

Всички загинали са от областта Валпараисо, в Централно Чили. От тях само 32 са били идентифицирани.

В страната беше въведено извънредно положение и полицейски час от 21 ч. до 5 ч. сутринта, който ще е в сила и до утре. Целта е да се улесни работата на екипите, които разчистват отломките от овъглените сгради и коли в засегнатите райони.

В страната бушуват все още 40 пожара.

От миналата сряда температурите достигат почти 40 градуса в Централно Чили и в столицата Сантяго. Горещините влошават проблема с пожарите.

"Това е най-тежката трагедия, която страната ни е преживявала след земетресението през 2010 г.", каза президентът по време на среща с пострадалите при посещение в района на бедствието. Той визира труса с магнитуд 8,8, който бе последван от цунами на 27 февруари 2010 г. и който отне живота на повече от 520 души.

"Най-важното сега е да спасим живота на хората и да потушим пожарите", каза Борич, предлагайки подкрепата си на пострадалите в болница в град Виня дел Мар, северозападно от столицата Сантяго.

Борич посети засегнати от пожарите райони, сред които и Килпуе, разположен в околностите на курорта Виня дел Мар в област Валпараисо. В Килпуе репортер на Франс прес видя, че цели квартали и коли са овъглени. Килпуе се намира на около 90 километра северозападно от Сантяго.

Министърката на вътрешните работи и обществената сигурност Каролина Тоха Моралес заяви, че над 300 души се водят за изчезнали и броят на жертвите и ранените се очаква да нарасне значително.

Горските служби в Чили вчера съобщиха, че в страната бушуват 159 пожара, обхващащи общо площ от почти 28 000 хектара.

Хиляди къщи са повредени или унищожени от пламъците. От тях само 3000 са в региона Валпараисо, който е най-тежко засегнат. Само там пожарът се е разпространил на площ от около 11 000 хектара близо до градовете Виня дел Мар и Валпараисо.

Вътрешната министърка заяви, че правителството разполага със сериозни информации, че пожарът близо до град Валпараисо е бил причинен умишлено.

В област Мауле, където също има пожари, един човек бе арестуван заради причиняване на пожар, докато работел със заваръчна машина.

Миналата година пожари унищожиха над 425 000 хектара в Чили, а най-малко 26 души загинаха тогава в огнената стихия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 тц тц

    1 1 Отговор
    има изгорели цели градове
  • 3 Нури

    1 0 Отговор
    Трагедия