Last news in Fakti

8 Януари, 2014 13:57 731 0

Гърция въвежда 18-часова забрана за протести

  • европейски съюз-
  • гърция-
  • председателство-
  • съвета на ес

Тази вечер южната ни съседка поема ротационното председателство на Съвета на ЕС

Гърция въвежда 18-часова забрана за протести - 1
Снимка АП/БТА

Гърция официално ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС тази вечер. На тържествена церемония в Атина ще присъстват председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, както и всички еврокомисари.

Гръцките власти въведоха 18-часова забрана за протести в центъра на гръцката столица, заради церемониите по приемане на шестмесечното председателство на ЕС, съобщи АП.

Забраната влиза в сила в 18:00 часа днес.

Това ще бъде петото поред гръцко председателство. Заради тежкото икономическо положение гръцките власти имат намерение да ограничат сериозно разходите и затова председателството ще бъде съсредоточено единствено в Атина и политическият комитет ще бъде в много ограничен състав.

Гърция ще разполага едва с три месеца и половина преди изборите за следващия Европейски парламент (ЕП) в края на май, в които да предложи много важни законодателни актове.

Последната сесия на настоящия ЕП е насрочена за средата на април.

Гръцкият заместник-министър на външните работи Димитрис Куркулас посочи, че голямата мисия на новото председателство ще бъде да успее да затвърди европейската идея в съзнанието и сърцето на гражданите.

Сред основните приоритети в програмата на южната ни съседка са осигуряването на икономически растеж и работни места, прилагането на решенията на Европейския съвет в подкрепа на малките и средните предприятия, както и осигуряване на заетост на младежите. Приоритети също ще бъдат миграцията, сигурността по границите и свободата на движение.

Над 2000 полицаи, включително от силите за борба с масовите безредици и за борба с тероризма ще охраняват официалната церемония по поемането на председателството на Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА