Last news in Fakti

8 Януари, 2014 15:26 834 0

Отложиха делото срещу Морси заради лошо време

  • египет-
  • дело-
  • мохамед морси-
  • лошо време

Съдебният процес ще се гледа на 1 февруари

Отложиха делото срещу Морси заради лошо време - 1
Снимка АП/БТА

Съдебният процес срещу сваления президент на Египет Мохамед Морси е отложен. Властите в страната обявиха, че лошото време е причината хеликоптерът, с който бившият държавен глава трябваше да бъде транспортиран, да не може да кацне в Кайро, съобщи Би Би Си.

Други обвиняеми успяха да пристигнат в полицейското управление, но в съобщението на властите се казва, че Морси все още е в затвора в Александрия.

Мохамед Морси и 14 други членове на „Мюсюлмански братя“ са обвинени в подстрекателство към убийството на седем демонстранти, протестирали пред президентския дворец на 5 декември 2012 година.

Делото срещу бившия държавен глава, който бе свален от армията през юли миналата година, започна на 4 октомври 2013 г. Заседанието беше кратко и отложено за днес, след като подсъдимите започнаха да обиждат съдиите, а Морси отказа да облече затворническо облекло. Тогава той заяви, че е легитимният президент и на съд трябва да бъдат дадени онези, които са организирали преврата срещу него.

Оттогава насам с редовни протестни шествия негови поддръжници призовават за връщането му на власт.

Друг хеликоптер, превозващ някои от подсъдимите, пристигна в комплекса на Националната полицейска академия в Кайро за съдебното заседание рано в сряда, съобщиха кореспонденти. При пристигането си един от обвиняемите извика, че делото е противоконституционно.

Съдебното заседание започна около 11.15 часа местно време, но веднага бе отложено за 1 февруари заради отсъствието на основния подсъдим.

Ако бъдат признати за виновни, сваленият президент и останалите подсъдими могат да получат смъртна присъда или доживотен затвор. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА