Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 05:04 1 085 1

Официално: Словакия намали наказанията за корупция и икономически престъпления

  • словакия-
  • корупция-
  • наказания-
  • закон

Либералният словашки президент Зузана Чапутова и опозицията веднага разкритикува новия закон

Официално: Словакия намали наказанията за корупция и икономически престъпления - 1
Снимка: Фейсбук

Словашкото мнозинство прие спорна реформа на наказателния кодекс в парламента, въпреки критиките от страна на ЕС, президента на Словакия Зузана Чапутова и опозицията, която бойкотира гласуването, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Наред с други неща, новият закон ще намали наказанията за корупция и икономически престъпления в тази страна с 5,4 млн. жители, която е член на ЕС и НАТО.
78 депутати от управляващата коалиция подкрепиха закона в 150-местния парламент. Опозицията не гласува.

Текстът, одобрен по ускорена законодателна процедура, също така намалява давността за някои престъпления, включително изнасилване, от 20 на 10 години. От 20 март главният прокурор Марош Жилинка също ще има по-големи правомощия.

Либералният словашки президент Зузана Чапутова веднага разкритикува новия закон. "Приемането на поправката в Наказателния кодекс е лоша новина за Словакия и всички нейни граждани", заяви тя в изявление. "Неприемливо е такива сериозни промени в наказателната политика на страната да се извършват без подходящ законодателен процес", подчерта тя.

Президентката добави, че "обмисля всички възможни варианти, за да предотврати влизането в сила на този закон". Но според словашката Конституция президентското вето може да бъде преодоляно с обикновено мнозинство.

Днес в 15 словашки града се проведоха демонстрации с участието на хиляди хора, а вчера в Братислава се състоя голяма демонстрация в знак на протест срещу реформата. Наскоро ЕС също се обяви срещу предложената реформа.

"Ние поискахме от словашкото правителство да не приема тези реформи. И най-вече да не прибягва до ускорена процедура без адекватни и задълбочени консултации със заинтересованите страни", заяви през януари говорител на Европейската комисия.

Въпросът за реформите в Наказателния кодекс може да повлияе на резултата от президентските избори, насрочени за 23 март. Партията на премиера Роберт Фицо, Посока-социална демокрация, ще подкрепи лидера на партията Глас-социална демокрация, Петер Пелегрини, който е и председател на парламента.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    1 5 Отговор
    Мдааа, както винаги про-Руските групички обичат корупцията и кражбите, а законите си ги променят за да не страдат много когато го правят !
Новини по държави: