Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 04:39 770 0

Трима военни от ОАЕ и офицер от Бахрейн бяха убити в Сомалия

  • сомалия-
  • военни-
  • загинали

Те са били в африканската страна на мисия за обучение на военнослужещи от сомалийската армия

Трима военни от ОАЕ и офицер от Бахрейн бяха убити в Сомалия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима военнослужещи от въоръжените сили на Обединените арабски емирства и един офицер от Бахрейн бяха убити днес при "терористичен акт" в Сомалия, обяви министерството на отбраната на ОАЕ в социалната платформа "Екс", цитирано от Ройтерс и БТА. Те са били в африканската страна на мисия за обучение на военнослужещи от сомалийската армия.

Първоначално Ройтерс предаде, че петима души са били убити при престрелка в столицата на Сомалия Могадишу, след като военнослужещ е открил огън във военна база там, като се позова на армейски и болнични източници.

Агенцията уточни в първата си информация, че сред загиналите има представители на сомалийската армия и военнослужещ от Обединените арабски емирства.

Стрелецът, който е бил новобранец от сомалийската армия, също е бил застрелян в базата на силите на ОАЕ "Гордън", посочва Ройтерс, като цитира офицер, представил се само като Ахмед.

"Войникът откри огън по инструкторите от ОАЕ и по сомалийски военнослужещи, когато те бяха започнали молитвата си. Четирима офицери от ОАЕ бяха ранени, а четирима сомалийци загинаха", казва офицерът, цитиран от Ройтерс. Той се позовава на информация, според която войникът е дезертирал от сомалийската въоръжена групировка "Аш Шабаб" (мощен клон на "Ал Кайда") и е бил мобилизиран за военна служба от Сомалия и ОАЕ.

Според информация за Ройтерс от болницата "Ердоган" в Могадишу там е починал един офицер от ОАЕ.

Чрез сомалийската държавна новинарска агенция президентът на страната Хасан Шейх Мохамуд изказа съболезнованията си на ОАЕ. "Аш Шабаб" воюва със сомалийското правителство от 2006 г. в опит да установи собствено управление на държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА