Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 05:10 786 3

Втори тур на президентските избори във Финландия

  • финландия-
  • избори-
  • президент

Претенденти са бившият премиер Александър Стуб и депутатът и бивш външен министър Пека Хаависто

Във Финландия ще се състои вторият тур на президентските избори, на който ще бъде избран 13-ият държавен глава. След първия тур, който се проведе в края на януари, бившият ръководител на правителството Александър Стуб и членът на парламента, бивш външен министър Пека Хаависто се класираха за балотажа, предаде Helsingin Sanomat.

Около 4,55 милиона души имат право да гласуват във Финландия с население от 5,56 милиона. Избирателните секции ще отворят в 09:00 часа местно време и ще останат отворени до 20:00 часа.

Резултатите от изборите ще станат известни до края на деня. Встъпването в длъжност на новия президент ще се състои на 1 март.

Президентът във Финландия се избира за шестгодишен мандат.

Финландия е парламентарна република. Президентът на страната отговаря за въпросите на сигурността и външната политика. Икономиката и финансите, както всички други теми, се разглеждат изключително от правителството.

Изборната кампания на Хаависто се проведе под мотото „Обединена Финландия“. Той се застъпва за сътрудничеството със САЩ, което според него укрепва сигурността на страната. По темата за конфликта в Украйна бившият ръководител на външното министерство заявява, че за мирни преговори е необходимо да се говори с всички, включително с руския президент Владимир Путин. Според Хаависто обаче правилният момент все още не е настъпил. Освен това бившият шеф на Министерството на външните работи е привърженик на по-нататъшното затваряне на финландската граница с Руската федерация във връзка с бежанската ситуация.

На свой ред Стуб, който оглавяваше правителството през 2014-2015 г., проведе предизборната си кампания под мотото „Обединяващ фактор“. и похарчи за него повече от всичките си конкуренти - около €2 млн. В рекламите участваха представители на шоубизнеса, изкуството и културата на Финландия. От началото на 2000 г. Стуб подкрепя членството на страната в Северноатлантическия алианс. Освен това според него страната трябва да проведе среща на върха на НАТО през 2026 или 2027 г. и да се стреми към членство в Съвета за сигурност на ООН през 2029-2030 г. Бившият министър-председател смята Финландия за един от 10-те най-важни стратегически партньори на САЩ, а преговорите с Русия за невъзможни до края на Северния военен окръг в Украйна.

Множество социологически проучвания неизменно показват, че Стуб ще бъде победител. Според резултатите от проучване на най-големия вестник в страната Helsingin Sanomat, публикувано седмица преди основния изборен ден, Стуб трябва да получи 54%, а Хаависто - само 46%.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка 🇷🇺

    8 1 Отговор
    Тъжно за Финландия гледайки тези две безполови живеещи на "семейни" начала същества на снимката ))
  • 2 Избирател

    3 0 Отговор
    Каква прекрасна алтернатива. Ендеракс или гомосексуализт.
  • 3 Гост

    1 0 Отговор
    Мдаа, единия кандидат официално си има " съпруг", смятайте на къде отива джендарията Европа.
Новини по държави: