Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 15:23 2 220 64

Иран призова ООН: Изключете Израел!

  • иран-
  • израел-
  • оон-
  • палестина-
  • газа-
  • ебрахим раиси

Техеран е един от основните поддръжници на "Хамас" във войната, която започна на 7 октомври с безпрецедентно нападение на палестинското движение в южната част на Израел, при което загинаха над 1160 души

Иран призова ООН: Изключете Израел! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иранският президент Ебрахим Раиси призова днес Израел да бъде изключен от ООН, в реч в деня, когато се отбелязва 45-ата годишнина от Ислямската революция с митинги в Техеран и други големи ирански градове, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Подкрепата за палестинската кауза, съчетана с критика към западните държави, начело със САЩ, беше основната тема на тазгодишните традиционни чествания, посветени на годишнината от революцията от 1979 г.

"Предлагаме ционисткото образувание да бъде изключено от ООН", заяви Раиси, визирайки Израел - държава, която Иран не признава.

Защото "това, което се случва днес в Газа, е престъпление срещу човечеството, а поддръжниците на този престъпен режим са САЩ и някои западни държави", добави той по време на речта си пред хиляди хора, събрали се на площад "Азади" ("Свобода") в столицата в този празничен ден.

Иранският президент обвини Израел, че е "нарушил 400 декларации, резолюции и споразумения", постигнати в рамките на "международни организации".

Иран е един от основните поддръжници на "Хамас" във войната, която започна на 7 октомври с безпрецедентно нападение на палестинското движение в южната част на Израел, при което загинаха над 1160 души, повечето от които цивилни, според официални израелски данни.

На площад "Азади" в Техеран събралите се хора размахваха портрети на върховния лидер аятолах Али Хаменей, на основателя на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни и на популярния генерал Касем Солеймани, убит при американски удар с дрон в Багдад през януари 2020 г.

Сред лозунгите бяха "Смърт за САЩ", "Смърт за Израел" и "Смърт за Великобритания" - основните противници на Ислямската република от 1979 г. насам, посочва АФП.

Някои демонстранти дори изгориха американски и израелски флагове, често срещана практика при проправителствени митинги.

Държавните медии излъчиха кадри, на които демонстранти носят чучело на израелския премиер Бенямин Нетаняху, закачено на бесилка, посочва Ройтерс.

Шествията тръгнаха от няколко места и се събраха на обичайното място - централния площад "Азади". Държавните телевизии излъчиха кадри, на които показваха множество хора в различни градове и села, като медиите твърдяха, че "милиони са взели участие в митингите" в цялата страна.

По време на честванията военните показаха част от ракетния си арсенал, сред който бяха и балистичните ракети "Хадж Касем" (Генерал Касем) и "Саджил", както и сателитния носител "Симург". Ракетите бяха изложени на площада "Азади" и редица хора си направиха снимки с тях.

По време на тържествата парашутист скочи от самолет, развявайки палестинското знаме.

В големите градове имаше засилено присъствие на силите за сигурност, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия плачат

    17 27 Отговор
    за някоя атомна бомба..

    Коментиран от #54

  • 2 Прокурор

    39 14 Отговор
    Според "евроатлантиците" Путин е военнопрестъпник и ще го съди международния съд в Хага. Според "евроатлантиците" Натаняху НЕ Е ВОЕННОПРЕСТЪПНИК И няма да го съди МЕЖДУНАРОДНИЯ СЪД В хАГА

    Коментиран от #4, #17

  • 3 путин активира циганите

    21 15 Отговор
    за да няма пари за Украйна!

    Коментиран от #6, #8

  • 4 Много сбърканяци живеят в територията

    17 26 Отговор

    До коментар #2 от "Прокурор":

    Натаняху не е нападал Газа!
    путин нападна Украйна!

    Коментиран от #43

  • 5 Рашън ЛейдиБой

    10 12 Отговор
    Иран защо не предложи и Раша да ги изключат от ООН . Небензя без това няма полза от него.
  • 6 Пръц

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "путин активира циганите":

    За тези на които им подариха земя ли говориш?Е какви са тия хора ,които съществували от хилядолетия и нямат земя?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А добро утро

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "путин активира циганите":

    Ти откри топлата вода
  • 9 Безполезна организация - ООН

    22 2 Отговор
    Никога, нищо не е решавала!
  • 10 За какво да изключват Израел от ООН?

    6 21 Отговор
    Вас трябва да ви няма на планетата земя..... 💥💥💥💥💥💥
  • 11 Всеки разумен човек

    23 7 Отговор
    Трябва да призове и да настоява "Израел да бъде изключен от ООН ! " Израел няма място там .

    Коментиран от #26

  • 12 айран

    2 2 Отговор
    ще бъде изплискан
  • 13 Боро

    12 6 Отговор
    Става напечено. Вчера в "Политико" имаше кратко изявление, че Египет ще прекрати споразумението от Кемп Дейвид, ако Израел удари по Афат. А това означава война. Иран е на прага, Ирак и Йемен са готови. Байдън обаче направи изявление, цитирано във "Вашингтон пост" че ако Натаняху не престане с офанзивата, САЩ ще прекратят поддръжката си абсолютно.
  • 14 Точно така си е

    25 9 Отговор
    "това, което се случва днес в Газа, е престъпление срещу човечеството, а поддръжниците на този престъпен режим са САЩ и някои западни държави"
  • 15 Напротив

    11 15 Отговор
    Трябва да изключат Русия и Иран
  • 16 Лумпен

    17 9 Отговор
    Много интересно!Всичко започва с нападението на Хамас над мирните окупатори заселници евреи !
    Изведнъж всички забравиха че има резолюции за палестинска държава !
    Че Израел не признава правото на палестинците да се самоопределят!
    Че Израел и САЩ правят каквото си искат....!
    Дали само палестинците са терористи...?
  • 17 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Прокурор":

    Объркал си форумът.
  • 18 Казуар

    7 6 Отговор
    Иран тикаше в ръцете на Хамас фитилите.

    Коментиран от #21

  • 19 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    13 7 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролнопропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Иран трябва да бъде изключен от ООН.

    Коментиран от #27

  • 20 Благой от СОФстрой

    7 5 Отговор
    Муслемци-османци клали балканци 4-5 века ама си имат симпатизанти създадени от КаПеССейци и БеКаПейци, облъчени до днес!
  • 21 Не само Иран

    7 6 Отговор

    До коментар #18 от "Казуар":

    Кремъл с любезното съдействие на
    Калантарян въоръжаваха и обучаваха Терористите от Хамас в Лагерите на Вагнер.
  • 22 Маршал Жуков

    8 11 Отговор
    Има достатъчен видеоматериал какви ги вършеха терористите на 7 октомври 2023г. Някои хора със по слаби сърца може да получат удар от видяните зверства извършени от ХАМАС. Ето защо, фашисти и нацисти са терористите от ХАМАС. Да погледнем фактите. На 22 юни 1941г., фашистите нападат внезапно СССР. По същият фашистки начин на 7-ми октомври 2023г., ХАМАС нападна изненадващо Израел. Затова сега ще си получат заслуженото. Ще бъдат унищожени., така както фашистите на времето бяха унищожени. Това е
  • 23 ЗОРО

    11 5 Отговор
    Правилно, изрел не е държава, а терористична организация! Терористите не могат да са членове на ООН!
  • 24 111

    6 10 Отговор
    Иран да спре да въоръжава военопрестъпници и терористи.
  • 25 Ъхъъъъъъ мозъци.....

    17 6 Отговор
    Сигурно въобще не виждате и не осъзнавате, че Израел е държава терорист, извършваща геноцид нали ? Или пък сигурно не знаете, че само от 1972 г. насам САЩ са наложили вето на най-малко 53 резолюции в Съвета за сигурност, осъждащи политиката и действията на Израел в окупираните територии ? единствено САЩ ! .....А пък колко пъти САЩ са използвали заплахата за вето, за да накарат резолюциите да бъдат оттеглени или смекчени в безброй други случаи сигурно са над 80..... Не ви ли ясно, че за света Израел е престъпна държава ? Морал ли нямате или действително не го знаете ? Време е бясното куче на САЩ да бъде озаптено. Премина всякакви граници на разумност и човешко поведение.

    Коментиран от #29

  • 26 Българка

    6 10 Отговор

    До коментар #11 от "Всеки разумен човек":

    Говориш глупости! На 7-ми октомври 2023г света видя какво направиха нацистите от терористичната групировка ХАМАС. Сега ще си получат заслуженото.
  • 27 ЗОРО

    9 5 Отговор

    До коментар #19 от "Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри":

    До Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри. Иска ти се! И на хитленяху му се иска! Време е целия изрел да се евакуират към Европа и САЩ, откъдето дойдоха преди 80 години да убиват палестинци и да заграбват земите им! Целият свят прогледна и видя, че изрел е една фашистка терористична държава!!! Това е края на това раково образувание!
  • 28 от кое ООН

    6 4 Отговор
    Да ги изключат, от онова с тунелите на хамас под него ли?
  • 29 Българка

    8 9 Отговор

    До коментар #25 от "Ъхъъъъъъ мозъци.....":

    Засрами се! Много неща държавата Израел правеше за палестинците, особено за жените и децата. И в знак на благодарност в денят на нападението 7-ми октомври 2023г., хиляди палестинци се радваха на пролятата кръв и се играха масово кючеци в името на победата. Има много заснет видеоматериал на тази радост. Сега ревът. Наистина никоя арабска държава не иска палестинците. Те за нищо не стават. Мъжете им дай само деца да правят, търговия да въртят, порно и разпространение на наркотици. Германците сега ревът от такива пристигнали мигранти и се чудят как да се отърват от тях. Най вероятно ще ги трапосат след време на България и Румъния във временни миграционни центрове като този във Харманли

    Коментиран от #31, #33

  • 30 Европейка

    5 6 Отговор
    Хамас не трябваше по този начин да нахлува в Израел и да отвлича мирни граждани..И да качва клипове с издевателства и убийства на жени и деца..Те какво очакваха от евреи да стоят и да гледат..Не оправдавам никого, но има закони ..всяко действие има противодействие..Лошото, че сега милиони палестинци ще хукнат в Европа..а аз нямам вяра в новодошли така наречените бежанци..те са озлобени и ще бъдат използвани като терористи в ЕС..Нека ислямските държави да ги посрещнат, те са богати държави..а Европа и без това е уморена от талибани..
  • 31 Засрами се ти !

    9 4 Отговор

    До коментар #29 от "Българка":

    Никога Израел не е обсъждал варианти да напусне окупираните от него територии ! Повтарям пак "Окупирани" и ако не ти е ясно си направи справка какво значи "Окупирани" и си дай ясна сметка какво значат "най-малко 53 резолюции в Съвета за сигурност, осъждащи политиката и действията на Израел" ...... Преди да пишеш (копираш) за 6-7 път една и съща флашка впрочем и да се правиш на интересен

    Коментиран от #32

  • 32 Българка

    4 12 Отговор

    До коментар #31 от "Засрами се ти !":

    Няма окупирани територии. Няма държава Палестина, има държава Израел! Газа е на Израел.

    Коментиран от #35, #40, #44

  • 33 Вземи прочети или гледай

    7 4 Отговор

    До коментар #29 от "Българка":

    """Фашистката идеология на държавата Израел и геноцида в Газа""" от Дейвид Норт от 20 декември 2023 г
    Тази лекция беше изнесена от Дейвид Норт, в Хумболтовия университет в Берлин, Германия, на 14 декември 2023 г. Можеш да я намериш ....

    Коментиран от #36, #52

  • 34 Мдаа

    4 6 Отговор
    Старите българи са казали - да бе мирно стоело не би чудо видело. Израел на тия от ивицата им даде работа, всеки ден около 20 000 души са минавали границата сутринта и са се прибирали вечерта за да работят в Израел. И с какво отвърнаха - с масови убийства на невинни цивилни граждани,деца и бебета .Еми явно търпението свърши. А да попитам защо тия от ивицата не ги щат в Египет ги искат ни в Иран ни никъде? Що ли?
  • 35 Няма окупирани територии

    6 6 Отговор

    До коментар #32 от "Българка":

    Верно ли бре ? А хапчета в аптеката има ли ?
  • 36 Българка

    2 6 Отговор

    До коментар #33 от "Вземи прочети или гледай":

    Това са глупости.

    Коментиран от #38

  • 37 Хмм

    4 8 Отговор
    Във областта Палестина живеят няколко арабски племена, които носят името на областта и затова им викат палестинци. По същият начин арабите живеещи в Египет им викат египтяни, в Ливан, ливанци, в Иран, иранци и т.н. Няма държава Палестина и никаква окупация няма тука. През 1948 година се създава държавата ИЗРАЕЛ призната от ООН и великите държави. По скоро те могат да имат претенции за ГАЗА да е техен и всички палестинци, могат да мигрират в Египет, Иран и останалите арабски държави.

    Коментиран от #60

  • 38 глупости

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Българка":

    Ама в твоята глава има. Я разгледай малко сайтовете на университетите от бръшляновата лига в САЩ и във вътрешните търсачки напиши Израел Геноцид да видиш що "глупости" ще намериш от над 280-300 университетски професори и преподаватели.....

    Коментиран от #46

  • 39 Благой от СОФстрой

    2 2 Отговор
    Преди 3000 години еврейското царство и цар ДАВИД, 1000 години по кьсно там "евреина" Исус Христос от Назарет" роден във Витлаем!
  • 40 Обяснявам щото виждам че не ти е ясно

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Българка":

    Каква е обаче официалната позиция на България по отношение на окупираните територии.Според страницата на българското Министерство на външните работи (МВнР) страната ни поддържа официални връзки с Организацията за освобождение на Палестина (ООП), която е призната от международната общност за законен представител на палестинския народ, от февруари 1973 г.Организацията е открила свое бюро в София през 1974 г. През ноември 1988 г. българското правителство признава с декларация обявената от ООП Държава Палестина.На 22 март 2018 г. президентът Румен Радев е посетил Рамалла и е провел среща с палестинския президент Махмуд Аббас.На 14 юни същата година тогавашният премиер Бойко Борисов е направил официално посещение в Палестина на 14 юни 2018 г., където е провел разговори с палестинския министър-председател Рами Хамдалла.През декември същата година е подписан протокол с ООП, съгласно който палестинското представителство в София получи статут на посолство.На 15 ноември 1988 г. националният съвет на Палестинската организация за освобождение провъзгласява в Алжир независимостта на Палестинската държава, въпреки че тя е все още под израелска окупация. Тогава и България признава държавата Палестина.Палестинската автономия се създава чак през 1994 година. Създадена е като част от договорите от Осло между Организацията за освобождение на Палестина и Израел. 

    Коментиран от #42, #47, #55

  • 41 Обяснявам щото виждам че не ти е ясно

    4 1 Отговор
    През 2011, въпреки насрещен натиск от страна на САЩ и Израел, Палестинското правителство подава в Съвета за сигурност на ООН молба за членство в организацията. В края на октомври 2011 г. Палестина става член на ЮНЕСКО след гласуване в което 107 страни-членки гласуват „за“, 14 гласуват „против“ и 52 се въздържат от гласуване. Сред гласувалите против са Австралия, Канада, Германия, Израел, Швеция, САЩ и др., сред въздържалите се са България, Великобритания, Япония, Румъния и др. Сред гласувалите в подкрепа са Бразилия, Индия, Китай, Гърция, Франция, Русия, Сърбия, Испания, Турция и др.
  • 42 Юрист

    2 6 Отговор

    До коментар #40 от "Обяснявам щото виждам че не ти е ясно":

    Това са глупости. ООП не е призната от ООН. Няма Палестинска държава. Има държава Израел. Газа е на Израел.

    Коментиран от #45, #48, #63

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Обяснявам щото виждам че не ти е ясно

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "Българка":

    Палестина стана член на ЮНЕСКО но Израел НЕ е и никога вероятно няма да бъде допуснат по разбираеми причини свързани с нацизъм и геноцид ! Ако нещо не ти е ясно просто питай а не умувай .
  • 45 Аре у лево младеж ....

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "Юрист":

    Влизаш на страницата на българското Министерство на външните работи (МВнР) и четеш. Няма аз да те образовам безплатно
  • 46 Ти явно си в заблуда колега. Тая е

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "глупости":

    "Българка" от ромското гето на Сливен най вероятно и сайтовете на университети от бръшляновата лига в САЩ не чете а пък относно вътрешни търсачки просто забрави да се справи. "бръшляновата лига" най вероятно си мисли, че е някъде около Сливен и е нещо за почистване.
  • 47 ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Обяснявам щото виждам че не ти е ясно":

    Сега, обясни за да ни стане съвсем ясно. Държавата Палестина признава ли Израел?

    Коментиран от #57

  • 48 Я се скрий

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "Юрист":

    голям умник се извъди нещо а? А Газа случайно не е ли под юрисдикцията на ООН ? Я провери "Юриста" дали не е ?...... Знаеш ли от коя година още? И Нациста Израел не нападна реално ГАЗА а ООН ! ..... И точно щото много добре го знае сега създава инсинуации срещу ООН без въобще да осъзнава, че тази битка не може да бъде спечелена от Израел. ъхъъъ...... Като ги отпорят всички заедно в съда Хага тогава ще ги видим....
  • 49 Тролчета не се морете и потете

    4 0 Отговор
    изчакайте втората сесия на съда в Хага след 16-17 дена.....
  • 50 Тролчета не се морете и потете

    4 0 Отговор
    53 резолюции в Съвета за сигурност, осъждащи политиката и действията на Израел" ..... Малко ли са а ? Малко ли са ? То впрочем не са 53 а 57 ама то е без значение в случая когато става дума за "държава" като Израел.....
  • 51 Абе

    1 2 Отговор
    Какво е тва ООН, което все го повтаряте няква марка тоалетна хартия ли?

    Коментиран от #53

  • 52 Относно темата

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Вземи прочети или гледай":

    """Фашистката идеология на държавата Израел и геноцида в Газа""" над 500-600 лекции има само по университети в САЩ от водещи учени, професори и нобелови лауреати даже ! В България нито една не е публикувана, ама не е и нужно българина да е много умен и образован ...... Нали ?

    Коментиран от #58

  • 53 ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "Абе":

    Това е фирмата за производство. Марката е "Резолюция". Имат си дори серийни номера за уникалност.
  • 54 Факт

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тия плачат":

    Скоро ще я имат те самите и жидовете ще отидат при Йехова .
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Даааа

    2 0 Отговор
    Не само Израел НЕ Е Член на ЮНЕСКО примерно за разлика от Палестина, но представете си наглост, Израел бил забранил мисии на ЮНЕСКО в страната. И не само на ЮНЕСКО впрочем ..... Че като нищо за една седмица действително ООН може да изключи Израел напълно от всички организации ако реши и то съвсем обосновано и логично... особенно пък ако съда в Хага ги осъди е направо на 100% сигурно даже ....
  • 57 Кой кого и как признава

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "ха ха":

    и дали Израел е признат е тема която е дълга и зависи в какви граници от коя година точно я признава, ако въобще я признава. А впрочем кои са признатите граници на Израел знаеш ли ? Дали кореспондират със окупираните територии ?
  • 58 Генералисимус Сталин

    1 3 Отговор

    До коментар #52 от "Относно темата":

    Евреите не се подиграват на никого, а достойно защитават своята държава, нападната по фашистки от терористите на зловещага групировка ХАМАС. Тяхната победа ще бъде пълна! ХАМАС ще бъде унищожена. Справедливостта ще възтържествува, въпреки крясъците на един или друг нечестивец.

    Коментиран от #62, #64

  • 59 Свидетел

    1 0 Отговор
    Вие /хожите/, преде 45 години ликвидирахте най цивлизираната държава в този район.Персия на Мохамет- Реза Пахлави и Фахрат Пахлави, шаха на Иран.
  • 60 Все тая

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Хмм":

    Е почти си прав. Само дето Иран не е арабска държава. Нещата са доста по-сложни отколкото изглежда. И да, ако можеше Иран да си прибира палестинците. От време Оно по телевизията им 75% от времето винаги е било - Палестина , Израел. Това няма да се промени
  • 61 МИТ

    0 0 Отговор
    А Иран подкрепя империалистичното образувание Раша в Украйна, танто за танто
  • 62 Пилотът Гошу

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Генералисимус Сталин":

    Оффф плитък си. Върви паси овцете...
  • 63 Пилотът Гошу

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Юрист":

    Олеле майко... Да те еФа в юриста некадърен....
  • 64 Хммм

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Генералисимус Сталин":

    Искаш да кажеш , че целта оправдава средствата. А къде отиде цивилизацията Те дори не действат по закона "зъб за зъб" те са направо "зъб за чене". Определено съм отвратен от действията им независимо какво право имат или нямат.