Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 04:34 1 373 28

Зеленски се надява в САЩ да гласуват помощта за Украйна

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • сащ

Министърът на отбраната и новият главнокомандващ на въоръжените сили в Киев информираха западните генерали за плановете на страната

Зеленски се надява в САЩ да гласуват помощта за Украйна  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като американският Сенат одобри законопроекта за помощ за Киев, украинският президент Володимир Зеленски изрази надежда, че текстовете ще бъдат подкрепени и от долната камара на Конгреса на САЩ, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Следващата стъпка е гласуване в Камарата на представителите", каза Зеленски в редовното си вечерно видеообръщение, като допълни, че разчита американските законодатели да вземат същото "силно в морален план решение". "От това ще спечели общата ни сигурност", подчерта украинският президент.

След месеци на спорове между републиканци и демократи Сенатът на САЩ във вторник прие пакет от помощи за Украйна на стойност 60 млрд. долара, по-голямата част от които са за военна подкрепа. Съмнително е обаче дали пакетът ще получи необходимото одобрение и в Камарата на представителите, където републиканците имат крехко мнозинство, отбелязва ДПА.

Междувременно министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров и новоназначеният главнокомандващ на украинските въоръжени сили Олександър Сирски обсъдиха военните планове на Киев за 2024 г. с върховния главнокомандващ на въоръжените сили на НАТО в Европа и командващия на Групата за подпомагане на сигурността на Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, позовавайки се на публикация на Умеров във "Фейсбук".

Генерал-полковник Сирски, който ръководеше сухопътните сили на Украйна от 2019 г., бе повишен миналата седмица в командващ на въоръжените сили на Украйна, заменяйки на поста Валерий Залужни.

В публикацията си във "Фейсбук" Умеров заяви, че той и Сирски са имали "ясен и съдържателен разговор" с генерал Кристофър Каволи и генерал-лейтенант Антонио Агуто.

"Обсъдихме военните ни планове за 2024 г.", каза Умеров. "Главнокомандващият обяви приоритетите. Сред тях са оптимизиране на структурата на въоръжените сили, подобряване на качеството на обучението на нашите военни, допълнително окомплектоване на съществуващите бригади и създаване на нови, осигуряване на редовни нужди от въоръжение и техника", добави той.

Страните обсъдиха също така нуждата на Украйна от повече оборудване за радиоелектронна борба, за да могат да се справят с руските безпилотни самолети, както и значението на ротацията на бойците на фронтовата линия, написа Умеров, без да представя подробности.

В същото време стана ясно, че Москва е готова да приеме отново папския емисар за мир в Украйна Матео Дзупи. Това заяви пред ТАСС руският посланик във Ватикана Иван Солтановски, цитиран от БТА.

Руският дипломат отбеляза, че работата с кардинал Дзупи по насоките, определени при посещението му в Москва през юни миналата година, продължава.

"Ако за доброто на каузата се наложи да се организира още едно посещение на папския специален пратеник в Русия, такава възможност със сигурност ще бъде внимателно обмислена. Вратите в Москва са отворени и Ватиканът знае това. Не мога да кажа нищо за плановете за пътуване до Киев", обясни Солтановски.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Нека си се надява

    25 35 Отговор
    Трябва да са чули интервюто на Путин?
    Имаше няколко стряскащи момента. Това, че икономиките та Г7 силно падат, а други се издигат. Доларът започнал да се използва и като оръжие, което е много опасно за самите сащ. Цял свят тогава стават предпазливи и работят повече с техните си валути. Директно обвинение от президента на РФ, че САЩ са взривили СП1+2, за Майдана обвинение и на края:
    "Абе вие за какви се мислите!"? Старците в разните сенати, камери и т.н. трябва вече да ги е стреснало, ако са чули интервюто?
  • 7 Споко

    19 35 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    В Русия знаят много добре всичко. И това, че народа НЕ иска да воюва с тях, че само една малка група продажници правят всичко това и ЩЕ се постараят да унищожават повече военните, командни пунктове, военни бази и т.н. НО само, ако войната е на територията на Укра. Започнат ли обаче "натовците" да навлизат и в Русия, то вече войната става ЗА Русия стратегическа и от натото нищо няма да остане.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Я марш обратно

    32 8 Отговор

    До коментар #5 от "ДО ВСИЧКИ ГОВЕДАРСКИ ТРОЛОВЕ":

    в тоалетната чиния !
  • 13 Решено?

    13 32 Отговор

    До коментар #10 от "Екзекутор на русофили":

    Знаеш ли, колко руски подводничари години са под водата и вече ненавиждат сащ и натото? Дори и продажници.в Русия умишлено да провалят войната и да се тръгне към развал, то ще има патриоти, които сами ще решат, да смачкат обора...
    Този път и последния руснак знае цялата истина за развала на СССР, за гадната Перестройка и вече НЕ искат още да страдат, заради тези интриганти, западналите... Ще видим, кои ще се разпадат. Още НЕ е решено...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Иванушка 🇷🇺

    18 12 Отговор
    Зеле да "Честити" на Сирски - от Генерал 200 стана Генерал 1000. Мощна руска калибровка на логистичния възел Селидовка близо до Авдеевка прати при Бандера минимум 1000 негови последователи. Много еероятно жертвите да са двойно повече. Имало е 6000 военни и офицери готови да потеглят към Авдеевка. Потеглиха с Руската Благословия. Бог да Благослови Русия 🤩

    Коментиран от #20, #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 От страни

    14 4 Отговор
    Не е помощ а е заем. От планираните милиарди стотинка нема да видят. Всичките тея пари са за ВПК- на САЩ. Да могат да им набутат старите оръжия.
    Когато Бог иска да накаже някого той го лишава от разума. За собствена сметка укрите унищожават държавата си и народа си.
    Наистина умни краварите - дяволски умни.
  • 19 българин 777

    6 1 Отговор
    то и аз чакам от тотото ама май няма да ме огрей и как гледа надоло като мамина девица

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Рано се

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "Иванушка 🇷🇺":

    радвашПедалче cкопено!

    Коментиран от #22

  • 22 Иванушка 🇷🇺

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Рано се":

    Истинска КАТАСТРОФА, настръхва ми косата 😄
  • 23 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "РАНО сутринта":

    Ама то така е можело, спедал краварски?
  • 24 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "българин 777":

    Гледа има ли вече направени "пътеки", за да смръкне яко и да му се мпхнат от главата и укрите икраварите и русняците.
  • 25 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Евроатлантик":

    Остава да ревнеш. Айде, направи ми деня.
  • 26 От страни

    4 0 Отговор
    Вчера четох оплакванията на укрите работещи в фабриката на троловете. Един пише се когато се представя като русняк по форумите му става толкова гадно че чак поча да се мрази. Друг пише че един е имало в офиса много талантлив да се прави на русняк и толкова му харесало че е почнал да казва на останалите в офиса че са хо.холи, та най накрая го бъскали всичките заедно. Друг така усърдно работел че на сън се видел руснак и се уплпшил. Никак не е лесна работата на ЦИПСО.
  • 27 Слуга на дявола

    4 0 Отговор
    Някой да ми обясни защо 95%от Украинците избягали на запад продължават да общуват помежду си на Руски
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: