Last news in Fakti

17 Февруари, 2024 04:55 830 8

Израел унищожил 18 от общо 24 батальона на "Хамас" в ивицата Газа

  • израел-
  • газа-
  • хизбула-
  • ливан

Хизбула ще мъсти за десетте убити цивилни тази седмица в Ливан

Израел унищожил 18 от общо 24 батальона на "Хамас" в ивицата Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия е ликвидирала по-голямата част от военните подразделения на "Хамас" по време на войната в Газа, съобщи министърът на отбраната Йоав Галант, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"В Газа имаше 24 регионални батальона - разформировахме 18 от тях", заяви вчера Галант. По данни на военните всеки от тези батальони е имал около 1000 членове.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви неотдавна, че в Рафах, близо до египетската граница, все още има четири батальона на "Хамас". В момента армията планира операции в града в южната част на крайбрежния регион, добави Галант.

Медии съобщават, че членовете на военното крило на "Хамас" продължават да се сражават като партизански отряди след унищожаването на батальоните им. Клетки, състоящи се само от няколко членове, излизат от тунели и нападат израелски войници, например.

"Веднага щом тази война приключи, в Газа вече няма да има военна сила на "Хамас", каза Галант. "Нито Израел, нито Хамас ще имат контрол над Газа", добави той.

Планираната израелска офанзива в Рафах се смята за изключително полемична тема, тъй като хуманитарната ситуация за хората в района и без това е изключително лоша. Хуманитарните организации на ООН, както и водещи западни политици предупреждават за сериозни последици за цивилното население и призовават за неговата защита

В момента в града живеят над един милион цивилни, повечето от които са бежанци от други части на ивицата Газа.

Междувременно подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула" заяви, че има готовност да засили атаките си срещу Израел, след като тази седмица при удари на израелската армия по Ливан бяха убити 10 ливански цивилни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В реч, излъчена по телевизията, лидерът на ливанското движение Хасан Насралла заяви, че Израел ще плати "с кръвта си" за 10-те убити цивилни, което подсказва за риска от ескалация на конфликта, който тлее по границата между двете страни, откакто избухна войната в Газа.

Насралла обвини Израел, че преднамерено атакува цивилни и че е можел да избегне убийството на 10-те цивилни ливанци, 5 от които са деца.

"Отговорът на клането трябва да бъде продължаване и засилване на съпротивата на фронта. През последните дни бяха убити наши жени и деца. Врагът ще си плати за проливането на тяхната кръв със своята кръв", подчерта Насралла.

Той допълни, че убийствата са засилили решителността на движението. "Хизбула" ще увеличи "присъствието, силата, огъня и гнева си" и ще разшири операциите си, предупреди лидерът на движението.

Израелските военни съобщиха, че в сряда са нанесли "прецизен въздушен удар" по Ливан, при който са били убити командири и бойци на "Хизбула". Не се споменават смъртни случаи сред цивилното население. Преди това Израел е заявявал, че не взема на прицел цивилни.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 М Мислещ

    2 3 Отговор
    Най-доброто за всички би било да се постигне мир. Ескалацията на военните действия е пагубна за всички.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лумпен

    2 2 Отговор
    Какво показва всичко това ?
    Добре въоръженият с подкрепата на САЩ и сие включително и на България за съжаление!
    Може да прави всичко безнаказано!
    Да го д.....ат бедните!
    Както е било винаги!
    Скоро и ние сигурно ще сме като палестинците!
    Не е решил някой!
    Не ни е ...!
    Разоръжавахме се докато други се въоръжаваха!

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 така де

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Лумпен":

    КАТО се виждАш като циганин с шалвари изнасилвач и убиец Значи така трябва да бъде и скоро трябва да заемеш тяхното място Не е въпрос на време а на твоята самопреценка ВСЕКИ сам си се преценя
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.