Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 05:07 1 966 11

Унгария блокирала призив на ЕС към Израел да не нахлува в Рафах

  • унгария-
  • ес-
  • рафах-
  • израел

Президентът на Израел обяви, че е имал "добра дискусия" с катарския премиер

Унгария  блокирала призив на ЕС към Израел да не нахлува в Рафах - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгария е блокирала обща декларация на страните членки на Европейския съюз, с която да се призове Израел да не осъществява сухопътно настъпление в град Рафах в южната част на ивицата Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА, като се позова на "редица европейски дипломати".

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел е настоял за общия призив в кулоарите на провеждащата се в момента Мюнхенска конференция по сигурността, информира агенцията. Борел се е надявал на единодушие за отправянето на "официален" призив от ЕС към Израел да не нахлува в пренаселения с цивилни палестинци град Рафах.

Така Борел е бил принуден да излезе със собствено изявление, като е призовал "израелското правителство да не предприема военни действия в Рафах, които могат да утежнят допълнително и без това катастрофалната хуманитарна ситуация" там, посочва ДПА

Над един милион палестинци в момента живеят в Рафах, на границата на ивицата Газа с Египет. Повечето от тях са напуснали домовете си в други места от анклава.

Израел започна офанзива в Газа, след като оттам на 7 октомври миналата година бойци на радикалното палестинско движение "Хамас" осъществиха кърваво нападение на израелска територия. По данни на Израел тогава са били убити около 1200 израелци, повечето от които цивилни. По последни данни на здравното министерство на "Хамас" броят на палестинските жертви на израелските удари в Газа е надхвърлил 28 хиляди.

Междувременно президентът на Израел Ицхак Херцог обяви вчера официално, че се е срещнал с премиера и министър на външните работи на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, който се опитва да посредничи за прекратяването на огъня в Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано ДПА съобщи, че Херцог се е срещнал тайно с катарския премиер вчера в Мюнхен, за да обсъдят освобождаването на израелските заложници, държани от радикалното палестинско движение "Хамас" в ивицата Газа. Срещата е била в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

"Срещнах се с премиера на Катар вчера. Получи се добра дискусия. Аз мисля, че той полага огромни усилия и е отдаден на този въпрос", казва Херцог според изявление, разпространено от канцеларията му днес.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    12 7 Отговор
    Тия па ако може да ги разбере човек.. все са напреко на пътя легнали..
  • 2 Отряд1

    11 5 Отговор
    Какво заглавие и какво съдържание?!

    Поради каква причина Унгария блокира призив на ЕС?

    Може би защото призива е излишен на фона на реалните действия, които ЕС трябва да предприеме, ако някой блокира призивите ... или ... ?

    Коментиран от #3

  • 3 защо

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Отряд1":

    Една жена каза на пазара.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Руя

    4 12 Отговор
    Тия унгарци без мозък ли са.Молиони палестинци са обречени ,а на гадовете не им пука.
  • 6 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    6 3 Отговор
    Няма геноцит. Има реалност! На рожденният ден на палестинчето навършило 10 години, му се връчва АК-47 и прочита възванието, което трябва да научи найзуст, как да убива враговете си? КОЙ Е ВРАГЪТ ПИТАМ АЗ? Забележете врагът е израелската девойка, израелският юноша въобще израелеца. Те не са съседи, а врагове които трябва да бъдат убити. 7 октомври 2023г светът беше свидетел на жестоките ислямски убийства! Така не може да продължава! Как може да се разрешат нещата? Просто е. Египет си отваря границите за палестинските мигранти, както останалите богати арабски държави също се включват в процеса и прибират палестинците в своите държави. Няма друго положение.
  • 7 Българка

    5 3 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Трудоемко е

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Води, помпи....пуска се газ и тва е лесно и бързо.

    Коментиран от #10

  • 10 Хуманист

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Трудоемко е":

    Пускането ня газ в тунелите не е хуманно.
  • 11 Факт

    3 2 Отговор
    Защо заглавието е в преизказно наклонение?
    Фейк! Обвинения срещу неудобната Унгария без доказателства...
    Ах, тази човеколюбива Европа!