Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 06:16 2 529 8

Вече година Джими Картър е на палиативни грижи

  • сащ-
  • джими картър-
  • президент

През това време бившият президент на САЩ навърши 99 и погреба съпругата си

Навършва се една година откакто бившият президент на САЩ Джими Картър получава палиативни грижи, период през който той успя да навърши 99 години и присъства на погребението на съпругата си Розалин, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Една година откакто получава палиативни грижи президентът Картър все още е у дома със семейството си“. Това обяви неговата благотворителна фондация Carter Center (“Картър Център”) за американските медии по повод първата годишнина от решението му да остане в дома си в Плейнс, щата Джорджия, след поредица от хоспитализации, вместо да се възползва от допълнителна медицинска намеса.

„Семейство Картър изразява благодарността си за множеството послания на любов, които са получили, и за продължаващото уважение към личния им живот“, казаха от фондацията на бившия американски президент (1977-1981).

Джими Картър е най-възрастният бивш президент на САЩ в историята на страната.

Бившият президент демократ се появи за последен път публично през ноември на погребението на съпругата си Розалин Картър, която почина на 96-годишна възраст.

„Когато започнаха палиативните грижи (...), си мислехме, че му остават броени дни“, сподели внукът му Джейсън Картър пред всекидневника “Атланта джърнъл конститюшън”. „Това казаха лекарите. Но един от начините да погледнем на случилото се е да мислим, че Бог все още му дава дни“, продължи Джейсън Картър.

Джими Картър беше президент само един мандат. Архитект на споразуменията от Кемп Дейвид, довели през март 1979 г. до подписването на израелско-египетския мирен договор, той беше силно критикуван в САЩ по време на кризата с вземането на заложници на американци в Иран през 1979-80 г.

След като напуска Белия дом, Джими Картър основава “Картър Център” през 1982 г., за да насърчава развитието, здравето и разрешаването на конфликти по света. Неуморен пътешественик, той е посетил Мексико, Перу, Никарагуа и дори Източен Тимор.

Джими Картър получи Нобеловата награда за мир през 2002 г., за "десетилетните му неуморни усилия за намиране на мирни решения на международните конфликти".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Джо Байдън:

    23 3 Отговор
    Горе главата, Джими! Аз от години съм на палиативни грижи, пък кво ми е?

    Коментиран от #6

  • 2 Никсън

    26 2 Отговор
    Той и настоящия президент е така от четири години насам.
  • 3 къвто единия такъв и другия

    18 4 Отговор
    тоя от снимката може да бъде пак президен , то сегашния е същия със пампер оправлява
  • 4 плюс минус

    21 0 Отговор
    Дай Боже, дълголетие за всекиго!
    Но и здраве до последен дъх!
  • 5 Иван Иванов

    7 2 Отговор
    Беше мекушав Президент - според околните - но пък защо трябва да е на всяка цена жесток.

    Рейгън го победи незначително.

    Самият Рейгън пък плати като че ли - както и Маргарет Тачър - затова - че съсипаха живота на няколко поколения - млади и образовани хора - да гледаме през ключалката на живота и - да се упражняваме на капитализъм.

    Но - като се вземе предвид, че е бил доста натоварен - цяло чудо е неговата възраст.

    Коментиран от #8

  • 6 Нека да пиша

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо Джо Байдън:":

    Пак си душил кюлотите червени на тьотка Митрофанова.
  • 7 Картър

    7 0 Отговор
    беше просто умерен президент и умерен човек. Помня времето му много добре. Не, че америка беше по-малко злобна и враждебна спрямо Русия, но той беше умерен президент. Затова и доживя тези години, а Рейгън ритна от Алцхаймер.
  • 8 Жена

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иван Иванов":

    И може би е единственият американски президент през миналият век които не е отворил война.